Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj ženský, ale samozřejmě i pánové, máte někdo zkušenosti s přerušovaným půstem? Je to strašnej boom v zahraničí, tak by mě zajímaly zkušenosti.
Dobrý den,
určitě vás chci podpořit ve změně životního stylu a věřím, že přerušovaný půst může být zajímavou možností, jak zlepšit vaši kondici a podporu dlouhodobé udržitelné redukce. Nicméně bych vám nedoporučila zaměřit se pouze na přesný časový rámec. Přerušovaný půst není zázračný způsob redukce a časové omezení vám nemusí vůbec vyhovovat, proto se do něj případně nenuťte. Základ stravy musí být takový, aby vám dlouhodobě vyhovoval a neomezoval.
Začala bych tím, že se zaměříte na analýzu vašich aktuálních stravovacích návyků. Zkuste si napsat, kdy a co běžně jíte, jak se po jídle cítíte, jestli máte energie, nebo naopak pociťujete únavu.
Z tohoto můžete vypozorovat, co vám dává smysl a jaké změny byste mohla provést, aby vám nový styl stravování vyhovoval i časově a energeticky.
Když se rozhodnete pro přerušovaný půst, doporučuji začít s 12-14 hodinovým oknem půstu, což je mnohem snazší přizpůsobit každodennímu životu.
Dále se zaměřte na kvalitní vyváženou stravu. I když máte omezený čas na jídlo, je důležité jíst 3-5 porcí denně, s důrazem na zeleninu (ideálně polovinu talíře), bílkoviny (maso, ryby, vejce, tofu) a kvalitní komplexní sacharidy (rýže, brambory, celozrnné pečivo, luštěniny). Ujistěte se, že konzumujete dostatek vlákniny, bílkovin a zdravých tuků.
S přerušovaným půstem doporučuji nepodceňovat pitný režim a zapojit pohybovou aktivitu, která vám může pomoci lépe zpracovávat energii. Pohyb jako běh, jóga, nebo i procházky mohou skvěle podpořit účinky půstu.
Nejlepší je začít s menšími kroky, nechat tělo adaptovat na nové návyky a postupně se orientovat na výsledky. Nezapomeňte, že pokud máte jakékoliv pochybnosti, je vždy dobré se obrátit na odborníka, například nutričního terapeuta, který vám pomůže sestavit plán šitý na míru.
Držím palce a ať se vám daří!
Dej sem nejaky odkaz, at nemusim googlit. Tyhle dietni bejkarny ja proste zeru ![]()
Pokud jsem to dobře pochopila, není to dieta, ale způsob jak nechat tělo zpracovat všechnu potravu a na chvíli si oddychnout od jídla.
http://mojetelo.blogspot.cz/…fasting.html
Jo jo, přesně tak.ale určitě by se to mělo upravit, že by nějaký kila měly jít dolů. škoda, že v čr to ještě tolik lidí nezkusilo, nebo o tom nepíšou
Ja bez jidla byt nemuzu, kdyz mam hlad, nemyslim na nic nez na jidlo a jsem pekelne protivna.
Tak mně zase na sundavání kil pomáhá jíst co nejčastěji, tj. každé 2-3 hodiny… ![]()
Já bych tomu i věřila. Osobně, když nesnídám, tak hubnu a nejsem tak „rozežraná“ po zbytek dne. Vím, že je to absolutně v rozporu s aktuálními výživovými trendy, ale moje tělo tak funguje
Stejnou věc mi říkala i kdysi kamarádka, takže něco by na tom možná být mohlo ![]()
Nutno dodat, že v souladu s aktuálními výživovými trendy se mi podařilo zhubnout taky - 25 kg ![]()
@ugu Ja si myslim, ze je to super vec. Je teda potreba dodrzovat zakladni pravidla (viz treba vyse uvedeny clanek na blogspotu), ale je to vcelku prirozena vec… kdyz rano napriklad pravidelne v 8 snidam a vecer pravidelne pred 18 vecerim, tak dodrzuju okno 10/14 naprosto prirozene ani to nevnimam. Pracuje to vlastne jen s tim, co se obecne doporucuje - pravidelnost a dostatek vsech zivin.
![]()
@Angua Zhubla jsi 25 kilo teď aktuálně
![]()
Jak?
U IF mi vadí, že pokud vstávám v půl osmé a chodím spát o půlnoci, je to hodně hodin bez jídla, což se obávám, že bych těžko zvládla.
@jenny.fields aktuálně ne, po druhém porodu
Něco už mám teda zpět, poněvadž jsem nenažraná… Ale výš to neleze, tak možná to tak mám mít.
Normálně s výživovou poradkyní, měla jsem jídelníček (ale ne vyloženě na tělo, spíš takový zdravý, všeobecný), cvičila jsem, běhala jsem, kojila jsem
No a pak jsem dvě zimy proseděla s nemocnýma dětma doma, naučila se jezdit všude autem a nabrala asi 7 kg zpátky
Kdybych přidala pohyb, tak věřím, že něco dolů sleze. A tím nesnídáním fakt hubnu, to mám vyzkoušené, hlavně to je asi tím, že pak nemám potřebu celý den lozit a hledět, co bych sežrala ![]()
Já mám zkušenost
Dodržuju asi zhruba 4 měsíce a nemůžu si to vynachválit, kdyžtak se ptej, co tě zajímá ![]()
@Antares mě by to zajímalo, jak to vypadá v praxi - kdy a co teda jíš? A co je super? Pocit, kila dole…?
@Angua píše:
Já bych tomu i věřila. Osobně, když nesnídám, tak hubnu a nejsem tak „rozežraná“ po zbytek dne. Vím, že je to absolutně v rozporu s aktuálními výživovými trendy, ale moje tělo tak fungujeStejnou věc mi říkala i kdysi kamarádka, takže něco by na tom možná být mohlo
presne tak, jedine tak jsem podruhe v zivote dlouhodobe vyrazneji zhubla
a znam i dalsi
a dokonce jsem videla novinovy titulek „uz nemusite 5X denne male porce“, takze nas asi na svete docela dost