Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Rok od roku mě slavení vánoc čím dál víc nebaví,jsou jenom starosti kolem toho který vyjdou v niveč,nejradši bych to brala jako každý jiný den a koupila místo toho jednu pořádnou věc která tu zůstane (např. ted je třeba udělat nový plot)jenže bohužel matka neni stejnýho názoru tak asi bude slavit jen se sestrou,já na to už nemam nervy a malej bude lepší když žádný vánoce nepozná,dárky může dostávat kdykoliv jindy,je blbost na to mít vyhrazenej den.
tak neslav, jsi přece svéprávná ![]()
dítěti bych ale aspoň něco koupila, když pak bude chodit do kolektivu, aby mu to nebylo líto
mimochodem já taky neslavím, i manželovi to je fuk, ale vím, že to mamka má ráda, tak proč jí to nedopřát ![]()
Je to tvůj názor, ale jak jsem tak pochopila, tak máš dítě? To bych se přemohla už kvůli němu. Vdyť se přece nemusí do Vánoc cpát nevím kolik peněz. Mě osobně se líbí ta atmosféra, nazdobený a navoňaný byt a prostě pohoda. ![]()
A proč si ty starosti okolo děláš?A proč bude lepší když malej vánoce nepozná?
![]()
Vánoce jsou o tom, že se sejde rodina, hezky se vyzdobí byt, atd. ne? tak je beru já a nejde mi vůbec o dárky.
Líbí mi jak všude svítěj světýlka, miluju Vánoční Prahu, tu vůni svařáku, pečených kaštanů atd.
Já si myslím, že spíš než dárky by na sebe lidi měli být každej den hodný a dávat si každý den hodně lásky.
Tak se přidej k Jehovistům, ti taky neslaví Vánoce
Chudák dítě, bude o Vánoce ochuzený ![]()
MUFICE píše:
Tak se přidej k Jehovistům, ti taky neslaví VánoceChudák dítě, bude o Vánoce ochuzený
nápodobně
vánoce celkem bojkotuju už hodně let, bohužel letos budou asi poslední nevánoce, příštý rok už je budu muset aspoň trochu symbolicky zavést, to už bude malej vnímat… ![]()
JustynaSvobodova píše:
Rok od roku mě slavení vánoc čím dál víc nebaví,jsou jenom starosti kolem toho který vyjdou v niveč,nejradši bych to brala jako každý jiný den a koupila místo toho jednu pořádnou věc která tu zůstane (např. ted je třeba udělat nový plot)jenže bohužel matka neni stejnýho názoru tak asi bude slavit jen se sestrou,já na to už nemam nervy a malej bude lepší když žádný vánoce nepozná,dárky může dostávat kdykoliv jindy,je blbost na to mít vyhrazenej den.
jaký starosti jsou kolem vánoc? když si je chci užít tak si je užiju, když nechci tak neužiju.Akorát mi přijde blbý je upírat dítěti.
Me taky osobne uz moc nebavi.
Ale libi se mi atmosfera, rozzareny ocka deti, sejdeme se cela rodina, aspon jednou za rok jsme na sebe vsichni 24 hodin hodni
- proc toho nezneuzit, ze? ![]()
Pro děti jsou Vánoce nejkrásnější dny v roce, zvlášť dokud věří na Ježíška a musím říct, že vzpomínky na Vánoce jsou mé nejsilnější vzpomínky z dětství. A teď se na ně těším hlavně kvůli holkám, kvůli těm jejich zářícím očičkám u stromečku a když jsou šťastné z dárečků, které si moc přály..
Já z toho příspěvku cítím depresi a zlobu.
hele stresu se vyhni, neuklízej, nepeč cukroví pořiď jen stromek a kup dárek dítěti a drobnost mamce a sestře. Uvidíš, že ty rozzářené oči ti udělaj největší radost.
Taky bych ráda investovala jinam, než do dárků a do vánoc, ale pak to budou ve školve řešit jakoj byl stromek atd a mě by to svíralo srdce mu to nedopřát. Tys jako dítě uritě taky vánoce milovala a děti za naše depky a nechuť nemohou
Tak neslav, to je přece na tobě jako mamince, jak si to doma zavedete. Ale podle mě je škoda o to prcka ochuzovat. Děti ve školce/škole se mu budou smát, budou se ho ptát, co dostal za dárky a on bude jen zbytečně smutný. Navíc všude ta atmosféra, výzdoba.. bude mu to líto.
MarinkaCu píše:
Pro děti jsou Vánoce nejkrásnější dny v roce, zvlášť dokud věří na Ježíška a musím říct, že vzpomínky na Vánoce jsou mé nejsilnější vzpomínky z dětství. A teď se na ně těším hlavně kvůli holkám, kvůli těm jejich zářícím očičkám u stromečku a když jsou šťastné z dárečků, které si moc přály..
malýmu je skoro 11 měsíců,myslím že když to nepozná ani o to nebude ochuzenej
Ne, slavit křesťanské svátky tě nikdo nutit nemůže. Jde ale o to, že i křesťanské desatero se dostalo do českého podvědomí jako základ morálky a práva - prostě krást a být nevěrný, to nic moc pěkné není. A dokonce zabít, to se vykládá jako hodně zlý, co zaslouží hodně velký trest. A na druhé straně jsou věci jako Vánoce, Velikonoce, někde i poutě, co si budeme povídat, do kostela sice nepáchneme, ale ke kolotočům nebo večer na zábavku, to jo, co? A víme, pro koho tady ty kolotoče jsou - pro dospělé ne. A stejně tak Vánoce. Jejich symbolika je sice už nejednotná, pro každého jiná, ale jisté je jedno - je to čas odpuštění, smíření, klidu a vyjádřením tohoto smíření jsou dárky. Nějaké dárky. Nějaké přání. (Fusekle jsou fakt znouze cnost, ale … už prostě klasika
) To, co je okolo, je už věc jiná. To mi taky leze na nervy jak nic jiného. Protože mám taky pocit, že bych dala přednost jiné formě trávení Adventu a Vánoc, a ne jistým formám tradic, které jsou mi nuceny. A kdybych vám tu napsala přesně kterým, možná by sis klepala na hlavu i ty.