Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
Naši na mě převedli darem byt. Kvůli bratrově zadluženosti. V bytě bydlí, platí si všechny poplatky. Chtějí, abych to vyřídila i na finančáku, protože daň z nemovitosti je stále psaná na ně… Je zaplacená, ale říkají, že by pak mohli naběhnout na mě, že to jako vlastník neplatím.. Jak to převést? Co vše k tomu je třeba?
@xsaleen Jestli jste to převáděli až letos, tak stačí do konce ledna 2015 podat přiznání k dani z nemovitosti, letošek ještě platí oni. Pokud jste to převáděli loni, tak to přiznání mělo být buď do konce ledna 2014 nebo do 3 měsíců od povedení převodu, záleží co nastane později.
@martina.se A smlouva k tomu potřeba není, stačí, že je zapsaná jako vlastník v katastru.
@j.a.n.i1 mno, mám to už 3r ![]()
jak zjistím, jestli jsem v katastru? Tenkrát jsme to dělali přes právníka.. takže jsem jen podepsala smlouvu.. víc jsem se toho neúčastnila, zařizoval to táta…
A když na mě budou chtít převést chatu? To už nechtějí udělat darem ale závětí. Tam už se ale platí dědická daň, že?
@xsaleen Tak to bych proste podala příští rok v lednu to přiznání a víc to neřešila. A jinak to zjistíš na nahlizenidokn.cuzk.cz
Dedicka daň se neplatí, ale odměna notáři ano.
@xsaleen ale pokud je bratr zadlužený, může chtít peníze z chaty a pak může napadnout závěť, protože nedostal ani dům ani chatu…
Ahoj, podej daňové přiznání raději hned, pak by rodiče měli finančáku ohlásit, že nemovitost už nevlastní, protože jinak jim může být daň dále vyměřována jako ostatně dosud - řeší to úřednice v různých kancelářích, které si informace zásadně nevyměňují a software tak nastavený není, aby na jednu nemovitost mohla být jen jedna daň. To je zájem poplatníka, ne státu
. A s bráškou se dohodni…
@ynax táta ho právě chce v té závěti vydědit, právě kvůli dluhům, takže bych byla jediným dědicem já.. což by podle nového zákoníku jít mělo
@canaglia on je vyměřována, i řádně placena, jen je na složence jiné jméno.. o nic víc tu nejde..
S bratrem se dohodnu těžko, už skoro 3r o něm nikdo neslyšel a kontakt nemám.. je zadluženej až po uši, naši mu toho plno zaplatili, udělal to znova.. je to prostě jen obrana, kdyby se s jedním rodičem cokoliv stalo, tak aby na to hned neskočili exe, protože na vyplacení bychom neměli a muselo by se něco prodat a to naši nechtějí
@xsaleen A proč neuděláte darovačkou i tu chatu? Je to jednodušší.
@j.a.n.i1 nevím proč nechtějí.. napřed že jo, ted zas, že to udělají přes závěť…
@xsaleen Tak v tom případě bych se do toho nemontovala, jejich věc, jejich problém…
@j.a.n.i1 tak tak, jejich majetek, oni si na to vydělali.. stejně je na tom věcné břemeno, tak nemůžu nic.. ale mě je to naprosto jedno je to jejich a tak to zůstane