Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Pokud na mě manžel převedl část domu, je nutné něco řešit dál, někde to uvádět, nějaké daňové přiznání,…?Jsem nyní na rodičovské dovolené, bez jiného příjmu.
Byl to převod domu mezi manželi, bez daně, dar. Platili jsme jen kolek 1000Kč. Jak bych měla podat dańové přiznání, když cena domu ani nebyla vyčíslena?
Daň z nemovitosti se ne vypočítává z ceny nemovitosti, ale její plochy a koeficientu daného města/obce. A platit ji musíš jako vlastník nemovitosti, myslím, že je jedno, jak jsi ji nabyla.
Příspěvek upraven 05.02.14 v 14:12
Omlouvám se, ale nerozumím tomu. Daň z celé nemovitosti platil vždy muž, letos poprvé bych tedy měla část platit předpokládám. Chodí vždy jednou za rok složenkou. Přijdou složenky dvě? Daňové přiznání mi dělali vždy v práci, jak tedy to bude, když jsem nyní na RD, v práci mi prac. smlouva již skončila.
@novotna.zuzka píše:
Daň z nemovitosti se ne vypočítává z ceny nemovitosti, ale její plochy a koeficientu daného města/obce. A platit ji musíš jako vlastník nemovitosti, myslím, že je jedno, jak jsi ji nabyla.Příspěvek upraven 05.02.14 v 14:12
Ano, tomu rozumím, přijde mi automaticky složenka z fin,. úřadu? Nebo to musím nějak hlásit, nerada bych platila totiž pokutu, už se nám to stalo, když jsme pozdě nahlásili zkolaudovaný dům. A je pak třeba ještě daňové přiznání?
Nechtěla bych radit špatně…asi bych si zavolala na finanční úřad, od nich to budeš vědět 100% ![]()
@Kalvolu Nepřijde to složenka, musíš se přiznat
Rozhodující je, kdy došlo k převodu, jestli letos, tak podáš přiznání až v lednu příštího roku.
@mag píše:
@Kalvolu Nepřijde to složenka, musíš se přiznatRozhodující je, kdy došlo k převodu, jestli letos, tak podáš přiznání až v lednu příštího roku.
Bylo to právě loni nějak v dubnu. Takže co konkrétně mám udělat? Nemám s úřady moc zkušeností ![]()
Na katastru to máte vyřízené?
Daně jsou tady 2 různé- z nabytí nemovitosti- to tady asi bude 0 a pak každoroční daň z „držení“ nemovitosti.
Podá se přiznání a pak už chodí složenky od FÚ.
Daň z nemovitostí může pořád platit jeden spoluvlastník za všechny, takže nemusíš dělat nic.
Ptám se asi jako blbec, že
Zavolám tam a zjistím si to. Díky. Nikdy jsem danové přiznání nepodávala, tak proto ty otázky.