Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
jsem hotová. V úterý jsme byli v poradně, prcka plně kojím a za týden přibral krásných 25dkg. Máme 17 dní. Jenže od včera začaly problémy. Nejprve nechtěl tahat z levého prsa, tak jsem začala krmit jen pravým. Dnes po poradě s laktační poradkyní jsem měla celý den začínat problémový levým, aby zkoušel tahat a dráždil a pak vždy dokrmit pravým prsem. Jednou se dokonce povedlo, že se nakrmil „tím problémovým“ ale teď večer prostě už netahá ani z levého ani z pravého. Mlíko z nich teče, ale malý netahá
, zkoušela jsem odstříkat, ale bylo tam minimum
Malý jen žužlá, už to nebyly ty dlouhé taky a neslyšela jsem polykání. Malý mě pak stále hlad, tak jsem mu musela udělat Nutrilon
, ani jsem pomalu nevěděla jak, ale nějak jsem to zvládla a dokrmila ho alespoň na noc stříkačkou. Jsem z toho teď hrozně špatná, dá se takto ze dne na den přijít o mlíko? Odpoledne ještě krásně tahal
. Až slza ukápla.
A ještě k tomu Nutrilonu, dokrmovala jsem ho 20ml. Udělala jsem 30ml převařené vody + jednu odměrku, dokrmila stříkačkou, ale chci se zeptat, jak měříte tu ideální teplotu?
Chci tak moc dál kojit.
![]()
@JayLee a můžu se zeptat, jak postupuješ při přípravě UM úplně podrobně. Já jsem z toho nějaká rozhozená, hormony pracují solidně teda :-/
Mne vzdycky zarazi, jak ma pomalu kazda matka doma pripraveny nutrilon a pri prvnim problemu uz micha mliko ![]()
Podle me zkratka prikladat, zkouset dite kojit v polospanku, pred kojenim vypit teply caj, nahrat prso, treba prezehlenou uterkou a nabizet a nabizet ![]()
Kdyz mu das nutrilon, nebude uz mit zadnou motivaci se snazit tahat. ![]()
Mliko vyzkouset kapku na zapesti zevnitr, jakmile to jen trochu zapali, potrebuje to zchladit.
@Mallorka heled´nenech se vystresovat. Přilož, dej malýmu, co vytahá, prostě přikládej k oboum, začni vždy tím problémovým, zkus ho nejprve nahřát, aby se uvolnilo. Pij hodně melty, kup si třeba čaj na podporu kojení hlavně BUD V KLIDU. Nakoj, dokrm UM. A sebe odstříkej. Hlavně koj, co nejčastěji, nenech ho, at´ to vzdá, sebe taky ne, ze dne na den o mlíko nepřijdeš. Je tam, jen se nesmíš stresovat. Koj, dokrmuj, odstříkávej a dokrmuj odstříkaným. Ono se to zase vrátí, krize byly jsou a budou.
@Mallorka O mléko se takto určitě přijít nedá
Myslím ale, že není úplně dobrá rada začínat „špatným“ prsem. Naopak bych začala tím „dobrým“, jakmile bude dítě pít, mléko se spustí i z toho horšího a dítě se tak k mléku dostane lépe. Důvodem bojkotu toho prsa totiž může být, že se tam mléko hůř spouští. No a neustálým nabízením jen toho horšího se to malému asi znechutilo.
Věřím, že v noci to půjde líp, ale to špatné bych mu prostě nervala. A samozřejmě vydržet a nedat UM, když jsou (a určitě jsou) domácí zdroje ![]()
Prsa nejsou jen na kojení, miminka se potřebují i uklidnit. Možná to není jen o kojení, jen vas asi potřeboval u sebe. Jestli mate možnost zalehnete s prvkem do postele a kojte, ted se ještě laktace ustaluje a chvilku potrvá než bude vše OK. Pokud mlicko teče asi není problém s množstvím, ale zvýšit se da hlavně kontaktem kůži na kůži a častým přikládánim. Ještě by mohlo jít o růstový spurt, kdy miminka rychle rostou a potřebují kontakt a mlicko.
@AliTad mám taky jedno horší a jedno lepší, tzv. Když začneš lepším, tak ho malé vydyndá, má ještě hlad, dostane se k horšímu, ale to už nechce sát, protože je to těžší. A jsi v pasti. Z logiky věci je důležitější to horší nabídnout jako první, dokud má hlad a aktivně saje. Jinak jde do kopru…
@JayLee
udelat UM, dat do lednicky a pak ohrat? proc?? vzdyt UM se ma davat co nejcerstveji udelane.
ja mela vzdycky nachystanou prevarenou vodu, tu jsem pak jen ohrala, nalila do lahvicky, pridala prasek, zatrepat, podavat, otazka asi 1min ![]()
No ze dne na den asi ne… a je brzo. Děti jsou k večeru utahané… a tak se hůře kojí… Opravdu lepší je v polospánku či se zeptej kvalitní LP. A to že netahá neznamená, že mléko není… a to že odstříkáš málo… taky neodpovídá tomu kolik ho je.. dítě dokáže „vytáhnout víc“.
Ahojky. Nedáváš dudlík? Jen mě to tak napadlo, jestli se neposunula někam do špatna technika. Jinak na večer jsi jen zpanikařila, um bych to teda určitě neřešila (může se na oko zdát, že pak líp spí, ale většinou je to způsobené velikou únavou pro těžkou stravitelnost uměliny, ikdyž je podána alternativně). Jinak na dokrm - odsáté mateřské, když člověk neodsává pravidelně, tak prsa neví, že odsávačce mají něco dát, neb je to jiný mechanismus sání. Pokud chceš mít jistotu, že něco na dokrm máš, nejlepší si odsát z toho problémového prsu těsně před kojením, začít s dobrým a dokojit tím horším. Je spousta dětí, které preferují jen jedno prso, má sestra kojila dva roky jen z jednoho prsu, Jde to také. Když nepije, přírůstky jsou relativně v pořádku, tak bych se nebála. Vezme si jakmile bude chtít. O mléko se nepřichází, jen tehdy, když maminka kojit nechce a dítě odstaví, ale samo se mléko tvořit nikdy nepřestane, je to ale bohužel hluboce zakořeněná pověra
. Jinak kdyby stav pokračoval, dudlík ani dokrmy tam nefigurovaly, nechala bych ještě zkontrolovat podjazykovou uzdičku.
@berry4 jj, to mi řekla přesně ta laktační poradkyně
@Balatonek růstový sprut by to mohl být, jsme ve 3. týdnu, poslední dny malý pořád pobrekává, předtím jen spal a jedl.
snad to bude ok, moc chci kojit.
Zkus po kojení také ještě trochu odstříkat, pokud máš opravdu málo mléka, tak doporučuji homeopatika na podporu tvorby Ricinus Communis 5 CH (pozor, 30 CH je na zastavení laktace). Já v tomto období taky bojovala a byla jeden den jsem byla skoro bez mléka, takže jsem taky musela dát UM, ale homeopatika mi dost pomohly, do 6 hod to zase nastartovaly, taky jsem často přikládala, hlavně v noci a po vždycky ještě odstříkala, i když jen pár kapek, ale aspon jsem to stimulovala. Podávala jsem 4× denně 5 kuliček a postupně snižovala dávku. Pak se mi to stalo ještě jednou a ted v 6 týdnech se to konečně ustálilo. Držím palce, at se prcek přisává ![]()
Jo a teplota dokrmu - nejlepší je chladnější, pokojová teplota. Stimuluje dítě k lepšímu sání. A podávat ideálně stříkačkou na prsu, bude ještě „přitahovat“ z prsu.
@Bibi239 já ne, nikdy jsem doma žádné UM neměla (mimo jiné taky proto, aby mě nesvádělo) ![]()
@Mallorka já bych možná nabízela jako první to „lepší“ prso a až se prcek roztahá, tak bych mu dala to druhé. A jinak souhlasím s Bibi, přikládat, nahřívat, hodně pít a hlavně se nestresovat a věřit si (vím, že se to snadno řekne a hůř udělá).
Píšeš, že mléko teče, tak jsi o něho nepřišla. Pokud prcek přibírá a má dost mokrých plínek, tak má dost. Taky to může být, jak je větší a silnější, že se napije rychle a ty máš pak pocit, že má málo. Neboj, bude to dobrý.