Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Mallorka nemusí to být spurt, ale laktační krize. prso odpočívá… tohle jsem zažila asi třikrát… jediné, co na kojení pomáhá je zase kojení… nevadí, když mimi vydrží najezené jen hodinu - tak dej znova až bude potřebovat - koj dle potřeb dítěte a nehle´d na intervaly, co by jak mělo být… on si řekne sám… ![]()
a že netahal? třeba chtěl jen dudlat - i to je jeho potřeba… byl unavený, neměl hlad… chtěl si podudlat mamču ![]()
@Mallorka vůbec se nehroť, že za každý den kojení budeš vděčná, pokud budeš chtít, budeš kojit ty dva doporučené roky i déle
. Jen je potřeba si věřit. Umělinu vyhoď, nech propadnout dějinám, aby Tě nesváděla. Kojení začíná v hlavě a tam bohužel často i končí. Taky jsem měla trošku malou dušičku, co bude, když jsem odcházela od půlročního syna do práce a vida, kojím dodnes - syn má 27 měsíců
Taky jsem si mohla říct, že v práci, při dvanáctkách, denních, nočních, přijdu o mléko, není kolikrát čas se napít (pracuji jako sestřička v nemocnici a v terénu jako laktační poradkyně) a bez jídla, bez pití, s cukrovkou - vše jde. Takže neboj, pokud budeš chtít, tak kojit budeš ![]()
@Mallorka nečtu diskuzi, ale ano, pokud začneš dávat Nutrilon, tak přicházíš o mléko a malý tahat nebude. Proč by tahal, když se naučí, že přijde stříkačka a poteče mu to samo? Jestli ti teklo mléko z prsou, tak tam je a pokud je malý normální zdravé donošené dítě, tak u nalitých prsou rozhodně hlady neumře. Ne každé plakání je hlady! Zahod Nutrilon a koj a koj a koj.. co si chlapec nevytáhne, to mít nebude.. ono se to poddá neboj. 17 dní kojíš, malý přibírá, to je super, jsi šikovná, jen to nesmíš zahodit při prvním zakolísání. Kojení je neuvěřitelně vychytaný mechanismus, vypilovaný desetitisíciletým vývojem.. jediné co ho dokáže spolehlivě zmršit a rozhodit je vystreslá matka s UM. Věř si a přikládej malého jak si řekne, ale musí se taky chlapec sám snažit a tahat. Bez práce nejsou koláče
A dítě může být přejedené, trápí ho prdíky, nebo jsi něco snědla a mléko má jinou chut (pozor na česnek třeba) nebo chtělo jen pochovat a ty mu hned cpeš prso, no tak si podudá, ale netahá
Chce to se nevzdávat. ![]()
@Mallorka a co jis? evadi malemu „chut“ mlika? 17 dni je na bojjot kojenibrzy, co jina poloha? zkoiusela jsi? treba tvz. na fotbalistu?(ditko mas prisate ze stany od zad. takze teliscki mas u zad a hlavicku si zvednes k prsu dle potreby). ma pohodli u kojeni? Me laktacka tenkrat rekla, ze nemam pred kojenim nic delat- lehnout si s prckem na holo a tak nejak nastaavovat, az se chyti. Prodlouzila mi koeni urco odva mesice. a to Sem kojila 4m. mliko proste nebylo
uzasna kojici strava dle babicek, homeppatika na tvorbu mlika a nic.. z noci na rano jsem nakojila naposledy a pak jak utne prsa prazdny
mame to v rodine ![]()
@Mallorka Určitě jsi o mléko nepřišla, to že nic neodstříkáš neznamená, že tam mlíko není. Já při druhém v porodnici prsa jak šutry, hicovaly, že si to koledovalo o zánět, sestry mi na to preventivně daly paralen. Malá v tu dobu jedla 30 ml, ale prso bylo pořád plné a bolestivé. Odsávačkou jsem horko těžko vydyndala 40 ml z obou prsou dohromady a s přivřeným okem jsem mohla mluvit o jakémsy pocitu úlevy pro moje prsa. ![]()
Malocha přikládej, zkus to třeba v polospánku. Je možné, že se vzteká, že mlíko neteče hned.
Držím palce, ať ho přesvědčíš, že máma pro něj vaří nejlíp! ![]()
Přikládej co to jen půjde, mezi tím zkus odstříkávat. Já druhorozeného kojila po max 1-2hodinách, jedl skoro pořád, mléka jsem měla dost ale odstříkat se mi povedlo vždy tak 20ml. Pila jsem hodně kojící čaje, i normální ovocné, nejlépe před kojením. A kojím do dnes, malému je 16 měsíců.
Jestli chceš kojit, tak to nevzdávej, jste teprve na začátku a ono se to pořádně rozjede, zahoď nutrilon a počkej na další vážení, aby jsi nebyla mile překvapena, kolik malý nabral. ![]()
Já měla vodu v termosce a ředila jsem si jí studenou převařenou vodou, a trvalo to chviličku
Ahoj, tak to dopadlo tak, že po UM spal do jedné, pak jsem normálně kojila a měla radost a teď zase večer nastává ten samý problém co včera. Malý jen dudlá, netahá, když ho odtáhnu řve, strká si ruce nebo plínu do pusy. Kojení trvá hroznou dobu, pak jde s brekem do postele a usne. Nevím, je ve 3. týdnu, tak že by to byl nějaký ten růstový sprut nebo je jen rozmrzelý. Taky tu včera byla návštěva, dnes zase, možná je z toho už vyčerpaný…, ale rodině to nevysvětlíš…, zítra máme oraz, půjdeme ven s kočárkem a jinak všichni tři odpočívat.
@svycarka jsem po CS a přikládáme jen na fotbalistu. No, s tím jídlem. Snažím se - jogurty, presnídávky, banány, treska s kaší, kuře a brambor, kuře a rýže, krupičná kaše, šunka, rohlík, zelený salát, gravy milk a feniklový čaj, ode dnes mám i pro kojící matky. Jediný co teda, tak malý se mi včera osypal na obličeji a nevím teď jestli to má z lososa nebo z pomerančového džusu, měla jsem 3dcl a 2dcl vody, byl pomerančový.
@Mallorka heled´jestli je to večer, tak nerápí ho prdy? To by mohlo být to vztekání, brečení a kdovíco-bolí ho břicho…
@Mallorka vynechala bych ten pomerančový džus, pravděpodobně to bude z něj
@berry4 píše:
@Mallorka heled´jestli je to večer, tak nerápí ho prdy? To by mohlo být to vztekání, brečení a kdovíco-bolí ho břicho…
souhlasím s berry, malého když trápili prdíky tak si párkrát loknul a dál už jenom dudlal, asi mu to pomáhalo