Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebuju poradit co mám dělat. Letos jedeme s přítelem a našim ročním synem na první dovolenou k moři do Chorvatska. Už od května příteli připomínám, že musí před dovolenou zajet s autem do servisu a nechat ho odborně prohlédnout. Protože na to moc nereagoval a evidentně ho to štvalo tak jsem toho připomínání nechala a věřila, že to zařídí. Dneska se ho ptám kdy tam byl a on že to auto bylo přece v dubnu na nějaké technické a to musí stačit. Jenže dneska je srpen! Je mi úplně úzko z toho že se na to vykašlal a my zůstaneme trčet někde na dálnici se synkem. Mám chuť se na to vykašlat a nikam nejezdit. Co byste dělali vy? Je to Ford.
No a jak je to auto staré? Jak často má nějakou poruchu? Pokud je to spolehlivé novější auto, panikaříš úplně zbytečně. Pokud je to stará plečka, která vás někde nechá co dva měsíce. Nejela bych nikam, i kdyby bylo čerstvě ze servisu.
@nozu píše:
No a jak je to auto staré? Jak často má nějakou poruchu? Pokud je to spolehlivé novější auto, panikaříš úplně zbytečně. Pokud je to stará plečka, která vás někde nechá co dva měsíce. Nejela bych nikam, i kdyby bylo čerstvě ze servisu.
Je z roku 2003. Na novější momentálně nemáme.
Mě nikdy nenapadlo dávat auto do servisu před nějakou dovolenou
ale my máme auto vždy v pořádku
Blb, no. 18 let staré auto, roční dítě, zcela jistě hluboko do kapsy v případě poruchy v zahraničí…
A ono je nějaké poruchové? My teda jezdíme často dál, taky máme starší auto a urcite ho nedavam před každou cestou do servisu. Že bylo v dubnu by mi stačilo, pokud se vám nějak často neporouchava
někde zůstat trčet můžete, i když ho teď necháš zkouknout.
Pokud není nějak poruchové, tak bych ho před dovolenou do servisu nedávala. A i když ho dáš do servisu, tak to není záruka toho, že se ti na něm po cestě něco nepokazí. Nějakou finanční rezervu a asistenční službu v zahraničí máte?
@bibab tak pokud vám to auto co dva měsíce exne a tahnete to do servisu, tak nepomůže vůbec nic. A pokud poruchové není, tak bohatě stačí ta technická v dubnu. A další servis nic nevyřeší. Takže záleží v jakým to vaše auto je celkovým stavu.
My teda nikdy auto na spešl kontrolu pred dovolenou nedávali.
Poruchové docela je protože minulý rok se tam musela spousta věcí měnit tuším že přítel říkal něco o rozvodech (snad to říkám správně), oleji a brzdové kapalině. Právě proto jsem po něm chtěla ať zařídí pořádnou prohlídku. Teď mám strach že nedojedeme ![]()
@bibab píše:
Poruchové docela je protože minulý rok se tam musela spousta věcí měnit tuším že přítel říkal něco o rozvodech (snad to říkám správně), oleji a brzdové kapalině. Právě proto jsem po něm chtěla ať zařídí pořádnou prohlídku. Teď mám strach že nedojedeme
Takže přítel se o auto stará, ví v jakém boje stavu. Narozdíl od tebe. Tak přestaň vyšilovat a věř mu.
@bibab píše:
Poruchové docela je protože minulý rok se tam musela spousta věcí měnit tuším že přítel říkal něco o rozvodech (snad to říkám správně), oleji a brzdové kapalině. Právě proto jsem po něm chtěla ať zařídí pořádnou prohlídku. Teď mám strach že nedojedeme
Olej, rozvody a brzdovka jsou ale pravidelná údržba ![]()
@bibab píše:
Olej se meni bezne. Rozvody se delali aspon u moji Fabie co 120 tis. kilometru automaticky.
Akorat tu brzdovku ti nereknu, tu mi bezne nedeleji. Doplnovali jsme jen kdyz „mizela“.
@lucenka píše:
Takže přítel se o auto stará, ví v jakém boje stavu. Narozdíl od tebe. Tak přestaň vyšilovat a věř mu.
Já tedy nevím moc tomu opravdu nerozumím, ale kdyby tomu nic nebylo a bylo to jen obyčejné starání tak to loni v tom servisu nestojí čtrnáct dní a ta oprava by nestála 17 tisíc. To mi říká i můj laický rozum.
@bibab píše:
To se dělá běžně i na nových autech, ty očividně o autě nevíš vůbec nic krom roku, tak věř příteli.