Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Kdyby zakladatelka byla přesvědčená o tom, že dá jedině jméno Kazmír, nebude o tom zakládat diskuzi. Že, hrdinná anonymko!
@Alušáček píše: Více
Nebo káže mír. To by se naopak do dnešní doby hodilo.
@Anna766 píše: Více
Ale každého spis napadne kazí mír, není to Kažmír..
To je o tom.. asi nečekala že tady bude tolika zastaralých názoru na klasické historické jméno, kde nemůžete koukat jen na pojem ve smyslu kazit mír, jelikož je to spíše kázat mír. Proto má historickou váhu. A pro člověka s moderním nadhledem je to Krásné historické jméno (i když všichni ho mají spojené se zrzounem-princem z pohádky
úplně stejné jako plno dalších starých českých jmen.. ![]()
@Alušáček píše: Více
Přesně to jsem chtěla napsat. Možná kdysi byla varianta Kažmír/Kážimír nebo něco podobného. Kazimir/Kazmir znamená pouze kazit. Bez toho háčků to význam kázat nemá.
Plno jmen se takto upravovalo, a proto jich plno z kalendářů vymizelo.. nebo se zkomolila do jiné formy. Prostě Kažimír nezní tak důstojně a chlapsky, je jemnější. Já kdybych to neměla spojené s tou pohádkou tak mi přijde úplně normální..
Například Voršila je českou variantou latinské Uršuly.. (sice dnes už se ani do kalendářů nepíšou, ale byla tam, a takto zase jednou můžou upadnout jména jako Bartoloměj, ale i Anna, Alena.. Hugo..) Například Nikolas už je běžné jméno uchytilo se pomalu a je řeckého původu, už je i v kalendáři.. ale takový Nikodém je třeba vyjmečně.. ale Nikolas začal být prostě moderní. Tudíž v našem „českém kalendáři“ jsou prostě i jména která historicky česká nejsou ale začala být jednoduše moderní.. jako Alexandra/ Alex jsou taktéž v kalendáři a česká najsou ale začala být moderní.. tak že je nesmysl koukat že takové makové jméno tam „zatím není“ protože tam časem bude.. až přestane ta „éra“ dávat zarytě pouze jména z kalendáře kde většina je stejně přejatá..a historicky česká nejsou ![]()
Nojo vy dvě
to by nebylo.. aby jste se hned všeho nechytly
příště se chce trochu zamyslet.. Kazisvět je pořád stejná odvozenina/ varianty jména Kazimír
![]()
@Anna766 píše: Více
Což je zrovna docela hezké jméno z těch méně obvyklých. Toho bych klidně dala. Takové pozitivní.
@Neznámá 19 píše: Více
Tím hůř. Jméno Kazisvět by snad nedal fakt nikdo. Leda jako pomstu hodně nechtěnému dítěti, brr🙈
@Jahudka82 píše: Více
Však jsem to tak pochopila že v té pohádce mají být ti dva jako protiklady a tak se i jmenují Kazisvět - Radovan.
@Alušáček nebo kázat.