Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anna766 píše: Více
Jsou ale jména, která k „žertům“ přímo vybízí, právě proto, že v češtině jsou to ne jména, ale i slova, třeba Blanka, Diviš, Nora. Ač jsou to podle mne jména hezká, já bych tak děti nepojmenovala. Mám vlastní zkušenosti z dětství, s příjmením, kvůli kterému se mi pošklebovaly i učitelky.
@Anna766 píše: Více
to ne, tady slo fakt o tu vazbu s prijmenim, bylo by to neco ve stylu Blanka Panenska, Tomas Marny apod., Nora se proste nemuze davat s nicim co ma spojitost se zemi, hornictvim a zviraty zijicimi v norach apod… to bych tomu diteti fakt neudelala ![]()
@maminaAJ píše: Více
Ale já to chápu. Jen ta představa že dáš nějaké jiné jakékoliv podle tebe hezké jméno ti nezaručí že se s tím výsměchem kvůli jménu dítě nesetká. Mě až zaráží co dokážou lidi - děti vymyslet. A že se dítěti směje kvůli příjmení i učitelka je dost alarmující. To není člověk na svém místě a nechápu to.
@maminaAJ teď jsem natrefila na fb na toto, tak to sem musím dát. ![]()
Já taky ne. Taková Nora Lišková
.
Jenomže, i když se narodí jako Nora Novotná, může si vzít pana Lišku i s jeho příjmením. Tomu se asi u některých jmen úplně vyhnout nedá. Může si tedy nechat své příjmení, ale jsou ženy, které si berou chlapovo, i když má příjmení daleko horší, viz tato diskuze.
Je dobře, že jsi o křestním jméně přemýšlela i vzhledem k příjmení
.
@malákráličice píše: Více
Můj taťka je Václav a máma mu někdy když ji naštve říká Vendulo
Což byla zároveň nějaká jeho dávná ctitelka z vedlejší vesnice ![]()
@Prelesta píše: Více
Nebo Nora Hluboká ![]()
Ale setkala jsem se u miminka tak 10 let zpět s taky už skoro zapomenutým jménem Zora (říkali jí Zorka, Zorinka). Takže za mě radši Zora než Nora. Což je ale vlastně zkrácená verze jména Eleonora. A kluk Zoran nevím zda by prošel, ale nezní to špatně. V Julských Alpách jsme byli ubytovaní u pana Zvonka (Zvonko). Takové poetické, že?
@Jahudka82 píše: Více
V okolí mají rodiče, kteří mají normální jména a dlouhé příjmení Zoru a Maxmiliána.
Děs a hrůza
Zoran by prošel. Je to normální slovanské jméno, dávané hlavně v Srbsku. A máš pravdu nezní vůbec špatně.
@Anonymní píše: Více
To mi ještě tak hrozný nepřijde hele. Jsou i horší… I když to může trochu znít jak psí jména, nebo že se to k sobě moc nehodí, ale aspoň jsou originální ještě v nějakých rozumných mezích.
@Anonymní píše: Více
Proč děs a hrůza? Zora je úplně normální jméno. Tady je přesně vidět, že by se rodiče neměli ptát a dát si jméno jaké chtějí, protože se najde pokaždé někdo pro koho to jméno bude děs a hrůza.
Mně se strašně líbil ten Zvonko. U nich normální jméno, pro nás trochu legrační, děti mu pořád říkaly pan Zvonek;) Připomnělo mi to divadel. hru Podivné odpoledne dr Zvonka Burkeho, co dávali u nás loni na letní scéně.
No to mě jen napadlo, že ten Max hlavně může tak někomu připadat, a i psa Zorinku jsem viděla.
me zas prisla jmena slavnych deti jak praci prostredky Ariel a Lenon (videla jsem Lenor
, unava oci
)