Problém s vlastní rodinou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14642
19.10.17 08:38
@Lenyy21 píše: - -
  • Dobré ráno, ráda bych se zeptala, jestli tu mezi vámi není nějaký právník, právnička.. ale ráda si přečtu i názor ostatních.. co si o tom myslíte svým selským rozumem..Pokusim se mojí situaci krátce popsat..

Od mala jsem bydlela u babičky, ale v době mého dospívání to nebylo zrovna nejlepší. Ale o to tu teď nejde. Když mi bylo 13, pořídila domu kocoura. Já jsem se od ní v 19 odstěhovala ke svému příteli, z čehož nebyla nadšená a proto se snažila nám znepříjemňovat život. 2 roky jsme se neviděli, nekomunikovali spolu. Ale teď, po dvou letech se mi ozvala s tím, že kocour je nemocný, že byl na operaci. Poslala mi výhružný dopis, že mě dá k soudu a bude po mě vymahat peníze. A já bych se Vás ráda zeptala, jestli je to možné? Na kocoura není žádná smlouva.. ústně jsme se domluvili, že zůstane u ní, když jsem se stěhovala. Nikde neni uvedeno, že by byl můj, pořídila ho domů, když mi bylo 13. S přítelem jsme zjistili, že napsala mé jméno do jeho průkazky a na klinice, kde provedli operaci, uvedla moje jméno. Bez jakéhokoliv souhlasu. A teď mi hrozí soudem. My doma si myslíme, že jsou to jen plané výhružky, kocour zůstal u ní, tak by se měla postarat. Ale zajímalo by mě, jak to vlastně funguje. Jestli by jí soud vůbec schválili. Myslím si, aby v průšvihu spíš nebyla ona, za to že někde uvedla mé jméno bez mého vědomí.
Nevím, jestli jsem to popsala dost srozumitelně, kdyžtak se mě na cokoliv ptejte, informace doplním.. Jsem z toho už dost zoufalá. Jezdí do mého bydliště, zvoní tu po sousedech, vyptává se u mě v práci, je to dost nepříjemné a už jsem měla i v plánu na ni zavolat policii za obtěžování a pronásledování. S přítelem čekáme miminko a do toho zařizujeme hypotéku.. a než abysme v tomhle období řešily příjemnější věci, tak se mi na hlavu sypou jen samé starosti..
Budu ráda, když mi napíšete jestli myslíte, že by u soudu uspěla a nebo ne?
Děkuji.

Nikde nepíšeš, o jakou částku se vlastně jedná. Jinak, toho kocoura jsi asi chtěla, když ti ho babička pořídila. Když pominu fakt, že ti dva roky nechyběla ona, to se ti ani po tom kocourovi nezastesklo, když ho vlastně koupila pro tebe? Do jisté míry tě sice chápu, ale možná místo vyhrožování soudy a policií, by jste se mohly sejít, jako dvě dospělé osoby, a v klidu si o tom/a nejenom o tom/ promluvit. Třeba je to ze strany babičky takové volání o pomoc, i když dost nešťastnou formou. A když by se něco s ní stalo, kdo se bude o toho kocoura starat? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
19.10.17 08:39

Závisí na mnoha faktorech.
Ten právní je, že jelikož kocoura pořídila babička když jste byla nezletilá, je kocour její i se všemi náklady a použití vašich údajů bez vašeho vědomí by mohl být i trestný čin (nevyznám se přesně v téhle legislativě).

Morální faktor, babička vás vychovala (i když ne podle vašich představ) a s kocourem jste sdílela domácnost dost dlouho na to aby jste si vytvořila když né emoční pouto tak aspoň pocit zodpovědnosti za tvora na lidech závislého. A jako člověk, co chce být lepším rodičem svému dítěti, by jste měla zkusit odpustit nebo aspoň pochopit jednání babičky. Vy znáte finanční poměry vaší babičky a tak jistě sama dokážete posoudit zda je v jejích možnostech poskytnout kocourovi náležitou péči a v případě, že ne tak mu najděte jiný domov, kde mu tu péči poskytnou.

Z popisu je chování babičky na hraně psychického onemocnění, zkuste jí dostat k doktorovi, třeba to není jenom zlá osoba ale je k tomu i nemocná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
19.10.17 08:40
@Lenyy21 píše:
Pod pojmem starala si představuju trochu něco jiného. Byla ráda za peníze, které na mě brala, když mě měla v péči. Jakmile jsem se odstěhovala, bylo kvůli penězům zle. A když jsem vyrůstala, moc dobře si pamatuju, jak mi s oblibou vyhrožovala děcákem, a dávala najevo jak jí tam jsem naobtíž. Omlouvám se, ale já si rodinu představuju jinak. Rodina by měla držet spolu a podporovat se. A ne mít otce, který si ani nevzpomene na vaše narozeniny a nenapíše ani blbou zprávu, ani nemá zájem, jak mi to jde ve škole. Tohle prostě ne, zanevřela jsem na svou rodinu a nikdo se mi nemůže divit, zažila jsem si toho už dost.

Zkusila bych se s ní domluvit, že jí s kocourem pomůžeš. Pokud ho přinesla v tvých třinácti, byla za něj zodpovědná sama. Nechápu, jak mohla nechat zapsat jméno někoho jiného do průkazky. Klidně bych to na veterině nechala opravit. Majitelka je přece ona. Hele, kdyby tě chtěla žalovat, už to udělá. Jen to zkouší. Třeba přestane s tím chozením a vyptáváním, když se zaplatí ta suma. Tvoje důvody nemluvení s ní jsou nejspíš pádné, člověk se jej tak od příbuzných neodstřihne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
19.10.17 08:41

Nechápu některé reakce. Nezájem o dítě, se kterým žijete v domácnosti je pro mě psychické týrání a za to má být zakladatelka vděčná?

O babičce vypovídá už jen to, že místo aby za vnučkou přijela a zeptala se na možnost příspěvku na operaci, rovnou vyhrožuje soudem. To je, pravda, takové babičkovské.

Zakladatelko neřešila bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
19.10.17 08:49

Neřešila bych..napiš do nějaké právní online poradny..u nás ve městě je i právník zdrama v dětském - rodičovském centru - jezdí tam jednou týdně, tak zkusit zjistit i tuto možnost..
myslím že nemůže nic žádat soudně..ale pokud jste v průkazce uvedena a ona to na klinice nezaplatila, tak faktrury mužou a budou chodit vám.. :think:
pokud to zaplatila a na klinice je vše vyrovnáno a ona ted po vás jen chce, tak nic nevysoudí..mužete se ji vysmát do očí..a ještě bych ji udala že falšování dokladů ( ale to pujde těžko dokázat že to bylo bez vašeho souhlasu - slovo proti slovu )

• Citovat
  • Upravit
9918
19.10.17 08:49

Proboha, to je takovy problem se zacit chovat jako dospela zenska a postavit se k tomu celem? Byla by mi hanba, kdyby musela zvonit po sousedech. To ji jako neotevres nebo co?
Je ti 21 a cekas dite, muzu se zeptat, zda jsi studovala i po odchodu od babicky? pokud totiz, jak pises, se o tebe starala jen kvuli penezum, pak nechapu, proc by ji vadilo, ze v 19 odchazis!
Pokud se o tebe starala jen pro penize, pak nechapu, proc by ti porizovala kocku!
To totiz stoji taky penize. Myslim si, ze mnoho veci pochopis, az budes mit teprve vlastni dite!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
19.10.17 08:52

@Jana525 nikde nepsala že to pořídila pro ni..píše že pořídila kocoura..- to mohla i pro sebe..navíc buh ví co to je za rasu..kočka dneska stojí moc leda s papírama..jinak ne..buh ví jestli neodchytla nějakou poulíční směsku někde.. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
19.10.17 08:53
@katyna1984 píše:
Nechápu některé reakce. Nezájem o dítě, se kterým žijete v domácnosti je pro mě psychické týrání a za to má být zakladatelka vděčná?

O babičce vypovídá už jen to, že místo aby za vnučkou přijela a zeptala se na možnost příspěvku na operaci, rovnou vyhrožuje soudem. To je, pravda, takové babičkovské.

Zakladatelko neřešila bych.

Přesně tak… Zakladatelku babička, potažmo i otec, celý život psychicky týrali. Teď má novou rodinu a babička zřejmě cítí, že by z rodiny mohlo něco „kápnout“…
Vyprdni se na ně… Z právního hlediska je kocour babičky. Operaci už stejně zaplatila (jinak by ji neprovedli). Nebo operaci zaplať, kocoura si nech a babičku pošli víš kam… Je mi líto, jaké jsi měla dětství a stydím se za jednání babičky a otce :oops: Vůbec nechápu, že je z tebe normální člověk bez psychických následků…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3682
19.10.17 08:53

@katyna1984 :palec: vidím to úplně stejně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
19.10.17 08:57
@Lenyy21 píše:
@Pipilota Citrónie @Kalbe Maminka mi umřela při porodu. Přežila jsem to já. A celý život žiju s tím, že mi to táta vyčítá, a proto se ke mě tak chová. Líp jsem si to nikdy odůvodnit neuměla. Vždycky mi přišlo, jako by mě za to nenáviděl. Kolik nocí jsem kvůli tomu probrečela. Nikdy nemůžu říct, že by mi moje vlastní rodina byla oporou. To až teď, přítelova rodina. To je úplně něco jiného. Stojí při mě jako ještě nikdy nikdo. Kdykoliv mě obejmou, to jsem u své rodiny prostě neznala.

To mi je moc líto. :? :hug:

Příspěvek upraven 28.03.19 v 00:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
19.10.17 08:58

@Jana525 Já zrovna nebyla doma, když mě tu hledala, dozvěděla jsem se to až pak.. A ano, studovala.. kocoura mela od znameho, takze nic neplatila..a jidlo jsem kupovala taky, kdyz uz jsem byla vetsi a chodila na brigadu.. Ona na me brala penize a nikdy zadne kapesne jsem nedostavala, musela jsem si zacit vydelavat sama..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
19.10.17 08:58
@Jana525 píše:
Proboha, to je takovy problem se zacit chovat jako dospela zenska a postavit se k tomu celem? Byla by mi hanba, kdyby musela zvonit po sousedech. To ji jako neotevres nebo co?
Je ti 21 a cekas dite, muzu se zeptat, zda jsi studovala i po odchodu od babicky? pokud totiz, jak pises, se o tebe starala jen kvuli penezum, pak nechapu, proc by ji vadilo, ze v 19 odchazis!
Pokud se o tebe starala jen pro penize, pak nechapu, proc by ti porizovala kocku!
To totiz stoji taky penize. Myslim si, ze mnoho veci pochopis, az budes mit teprve vlastni dite!

nikdy nevíš jak to má kdo v rodině..
co děti Mauerových - nebo jak se jmenovala..Jo taky se o děti starala, brala na ně peníze a jak dopadli? ted ji MUSÍ ZE ZÁKONA chodit navštětovat do vězení..jj pěkný zákon…a až vyjde, ještě aby ji odpustili ne? vždyt je to jejich matka :poblion:. Zakladatelka to asi nebude mít uplně stejné, ale nevím proč by měla babičce odpouštět jen proto, že to je rodina..Pokud se tak chová, asi má důvod..a nikdo do něho nevidíme..takže rady chovej se jako dospělá jsou fakt super..když se tak asi nechovala ani její babička..prvně se ona měla chovat jako dospělá, dítě za smrt svého rodiče nemůže, babička měla chodit k psychiatrovi a mohlo být o jeden zničený život mín..( dětský )

• Citovat
  • Upravit
148
19.10.17 09:00

@smurfka Pravni poradnu zkusim, to me nenapadlo.. dekuju za tip a za uklidneni, taky si myslim, ze je to soudne blbost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
19.10.17 09:01

@Vyhaslá sopka @smurfka Dekuju Vam za podporu.. ja doufam, ze s tim na pokoj a necha nas konecne v klidu zit, nic jinyho si nepreju..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
19.10.17 09:02
@smurfka píše:
@Jana525 nikde nepsala že to pořídila pro ni..píše že pořídila kocoura..- to mohla i pro sebe..navíc buh ví co to je za rasu..kočka dneska stojí moc leda s papírama..jinak ne..buh ví jestli neodchytla nějakou poulíční směsku někde.. :mrgreen:

Na vesnici doteď kočky extra drahou péči nedostávají. Takže pochybuju, že babka myslela na to, že v budoucnu s kočkou bude problém. Prostě jí nalila mléko a nechala ji, ať si nachytá myši. A jestli to byl kocour, tak ani nemusela řešit kastraci. Když přišlo na placení, vzpomněla si na vnučku. Jinak ji asi taky nekontaktovala. Vztahy hrozný, ale chápu zakladatelku. Zašla bych na veterinu a poptala se. Nechala vymazat svoje jméno. Zaplatila případné nedoplatky. A důrazně zopakovala babce, jak to tenkrát s kocourem bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová