Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hopsahejsa píše: Více
Jsem mladší než ty. Kolem 35 let, nechci říct přesně. Moji i manželovi prarodiče měli před dvacítkou první dítě, nic výjimečného. Moji, manželovi i kamarádů rodiče měli všichni první dítě do 25 let, současným prarodičům v mém okolí je v době narození vnoučete 55+. Desetileté dítě už zas tolik hlídání nepotřebuje.
Mají lepší zábavu nebo nemají vztah k dětem. Je to samozřejmě jejich věc.
Jen mi pak přijde vtipné, když taková babička chodí po známých a tam se lituje, že nemá s vnoučetem vztah. Když si za rok nenajde na to vnouče ani hodinu času, tak ho těžko budou mít.
@Snorlaxik píše: Více
A o tom to je. Taky jsem nikdy nedávala k dítěti „návod na použití“
Stačilo, že jsem si dítě vyzvedla spokojené a celé. ![]()
@DaM2 píše: Více
Já to zcela chápu a chápala bych to, i kdyby šlo o prarodiče, kteří vám třeba pomáhají a tak. On si to nikdo, kdo to nezažil, nedovede představit, pro mě by to byl v podstatě konec mého života a rozklad rodiny, a to věřím, že žádný rodič pro své dítě nechce.
@cecetka píše: Více
Přesně tak.. pokud k dítěti dostanu manuál, co s ním smím a hlavně nesmím dělat, tak hlídat nějak často rozhodně nebudu. Někde jsem tu kdysi četla, že nějaká matka k dítěti dala manuál i kdy ho má babička budit, kdy a co jíst, kdy jít ven a kam přesně… Tak takové vnouče bych určitě hlídat odmítla
@nikitice píše: Více
Nechci rýpat, ale fakt to nechápu. Babička klidně hned a ráda ale vnouče si brát nebudu. Tak proč teda? To je jako kdybys řekla že ten pes se mi líbí, chci ho ale venčit nebudu a chodit s ním ven už vůbec ne. ![]()
@Trollolol15 píše: Více
No a, co je na tom divného? Děti jsem si pořídila, protože jsem chtěla já, ne pro zabavu babickam.
@Anna766 píše: Více
No ono je horší napsat, že bych si nepřála, aby měl syn dítě, protože teď nemám čas na hlídání třeba. Jak píšu, poprvé pojedem teď bez syna na dovolenou. Takže bych určitě hned nechtěla být na plný úvazek hlídací babička. Ale nebudu synovi říkat „teď ještě ne, počkej až budeme mít čas ". Jak jsem psala teď mám tři dvanáctky, den volna a pak zas dvě a do dovči to bude podobné, protože teď mají dovču kolegyně. Jsem ráda, že o jeden den volna vyperu. Mimochodem teď v srpnu jedem ze synem na týden do Bulharska a už s náma byl v Řecku. On nemá ještě ani holku. Takže je naše mimi on furt.
A jedem s ním rádi. V říjnu pojedeme poprvé bez něj.
A není to o tom, že bych chtěla mít vnouče jako psa. I tchýne chtěla, aby měl syn dítě a furt ukazuje fotky, kouká na našeho syna, jak je tátovi podobný i když si ho nebrala. Bydlí daleko od nás. Všeho všudy tam byl bez nás 3×. Hlavně, když jim umřela dcera-manželovo ségra, tak jim bylo 60 a vychovávali její dítě od 6 měsíců. Tak prostě určitě bych chtěla vidět, jak vypadá synův syn, dcera a dokud jsem ještě "mladá“ tak samozřejmě čím dřív, tím líp. Za 6 let už bych brala vnouče na dovolenou. To neznamená, že bych nepohlídala, beru si i praneteř pětiletou, ale fakt vyjímečně na noc. Já sama nevím, jak se pomáhá, nepotřebovala jsem nikdy, jelikož ani naši nebydlí v blízkosti. Já do dvou let kojila, takže bych syna neodvezla nikam daleko a láhev jsem dávat nechtěla, neměl ani dudlík. Mamku jsem měla u porodu a miluje mě i syna. Jak jsme byli teď na dovolené, byla s náma a prostě furt mě i objímá, jaká jsem máma a mého syna miluje i když ho nehlídala. Určitě s ním plánovala víc věcí, až když byl větší. Já hlídala neteř, synovce a taky už bych raději od těch pěti
To neznamená, že nepojedu s kočárkem nebo nepřebalím. Hlavně ať dítě má.
Měl nějaké zdravotní problémy a myslím, že čím dříve, tím lépe. On to vidí tak na 30 ![]()
Příspěvek upraven 28.07.24 v 16:41
Tak můžeš být babička, že se jednou týdně stavíš na hodinu vozit a jak bude dítě větší, tak ho vezmeš třeba odpo na zmrzku či co já vím a zároveň ho odmítneš brát na dovolenou ne? Analogie se psem je dobrá pro matku, ne pro babičku - když máš dítě, holt ho musíš vychovávat/krmit/hlídat - stejně tak, když máš psa, musíš ho venčit. Pokud má psa ale sousedka, může se ti líbit nebo si ho prostě občas „půjčit“. Mít status babičky přece nutně neznamená trávit každé odpoledne s vnoučetem, stejně tak jako nechtít si ho brát třeba přes noc nebo na dovču neznamená, že to vnouče nemáš ráda…
Tak proč o ten status babičky někdo tolik stojí když vlastně potom pro to nic nechce udělat. To je ten rozpor který nechápu. Tak o to stojím nebo o to nestojím, potom si nepřeju být babičkou.
Já vlastně nevím, co od babičky očekává. Mamka si brala syna jednou za dva měsíce a o prázdniny na týden a přišlo mi to v pohodě. Syn se tam vždy těšil hlavně na dědu. Měli bunkr v lese. Mám pocit, že je tady očekáváno chodit pro děti i do školy od babičky. To bych asi musela změnit práci.
@Anonymní píše: Více
Nevím…asi to bude o celkové vztahu k dětem
Já jsem zatím ta návštěvní babička…ale dítě je zavislacek, tak to zatím moc nešlo…druhá babička je akčnější a mají lepší podmínky.
Mám to nastaveno tak, že určitě pomůžu, ale musí si říct..takový ten typ co bude aktivní sám od sebe nebudu
Jaký status, to je prostě běh života. Můžu přece říkat, že se těším na novou životní roli a zároveň nebudu splňovat x desítek představ nějakých matek, podle kterých si název babička zaslouží jen někdo, kdo je ochotný dítě min. 2× týdně vozit, 1× týdně mít na 5 hodin, aby odlehčil matce, 1× týdně přespání o víkendu, od dvou let si brát dítě aspoň 4× do roka na výlet, od 4 let absolvovat min. jednu besídku, od 6 let brát s každým vysvědčením do cukrárny atd. Přeci to má každá rodina nastaveno úplně jinak. Jsou babičky, které žijí doslova v jednom domě s „mladýma“, jsou babičky, které žijí 100 km od svých dětí, jsou babičky, co jsou v invalidním důchodu od 40 a jsou babičky, co hájují 3× do týdně 12 hodinové směny, jsou babičky, co mají jedno vnouče a jsou babičky, co mají vnoučat 5. Asi je logické, že každá se bude zapojovat úplně jinak.
A ještě je super vyžadovat 100% zapojení babičky, která sama chodí do práce a ještě vypomáhá svým starým rodičům. To jsou úplně nejlepší kritiky, že ji nezajímají vnoučata ![]()
@nikitice píše: Více
Bunkr v lese? To si ho s dědou vybudovali sami? To muselo být ale super. To by se mi jako dítěti líbilo taky a to jsem byla holka.