Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pidulka1991 píše: Více
Tohle sem psala taky, místní matky roku se tu do me pustily ![]()
@Kelsey píše: Více
A proc to teda melou, fakt takové ženské znám, jak pořád otravovovaly o vnoučata a pak nic. Tak jsem zticha ne? Když vlastně nemám zájem.
@hopsahejsa známé takhle prave hlídá babka tak 12 hodin do roka
hlídala sem ji dceru teď nedávno a mluvily jsme o tom
Já jsem čerstvá padesátka, babička nejsem, některé mé kamarádky ano. Nehlídá ani jediná, většina z nás si radši pořídí štěně, to si může vychovat podle svého. Ona nám postarším ta nová výchova nevýchovou prostě nesedí, bavily jsme se o tom. Ne maminky, z vašeho smráděte si nesedneme na zadek a nebudeme poslouchat tříleté dítě, protože ONO je hlavou rodiny. Za střízliva by to holky asi neřekly, ale co si budem, my babky na Moravě si dáme vínko, a to se pak dozvíš věci.
Prosím anonym, nepíšu o sobě.
@Wilík píše: Více
Já si užívám života furt, snazim se rozvíjet furt, mít v sobe aspoň trosku mladicky nadech
. A to role babičky nezmění ![]()
Co můžu říct, tak moji rodiče patří mezi ty lidi, kterým jejich děti (nás) odchovali převážně jejich rodiče.
Jsou už v důchodu. Nepracují na plný úvazek.
Děti celkově nehlídají. Nejen to moje nemocné, ale i ty zdravá vnoučata.
Koníčky žádné nemají a matka si s otcem lezou na nervy.
Ale ok.
Co mě však dostává je to, že se na jednou stranu křičí, jak není povinnost hlídat a jak si chtějí babičky užívat života. A na druhou stranu se automaticky předpokládá, že babička bude hlídat a vy půjdete do práce.
Ne jednou jsem se setkala s nechápavými pohledy, proč jsem nešla ve dvou (doplňte si další čísla) od dítěte do práce, vždyť přeci babička pohlídá. ![]()
@Anonymní píše: Více
Deti jsou zodpovědnosti predevsim rodicu. Jeslti je dite sobecke, tak je to opet vychovou rodicu.
Mas pravdu, ze driv se o dite starali vic lidi najednou a prarodiče se na vychove podileli vic. Ale taky bydleli casto cela siroka rodina spolu, soukromi zadne, a casto ta babicka byla hlava cele rodiny a dost zasahovala do rodinneho zivota „mladych“. Opravdu to nebylo tak, ze rodice dite odlozili k babicce a babicka o dite plne pecovala podle instrukcí. Dnesni matky, ktere uz jsou vychovane k idividualismu, by takovy zasah do osobniho zivota a vychovy opravdu nezvladly.
@Anonymní píše: Více
Chápu takový názor. Navíc hlídání se nedá vynutit a zdejší argumenty typu „oni my to slibovali“ jsou dost úsměvné, když pak člověk v reálu vidí, jak některé batolata koexistují - upřímně taky bych se na hlídání vykvajzla, kdyby mi dcera v dospělosti dala hlídat vnouče spolu s listem požadavků a aktivit. A opravdu mi požadavky typu „moje dítě má ale nějaký režim, tohle fakt nemůže jíst a tohle s ním nedělej“ přijdou mimozni. Přísahám, že tohle neřešil v 90. fakt nikdo a všechny decka vyrostly, i když u prarodičů chodily spát o hodinu pozděj nebo tajně pili pivo dědovi případně vlezly s ekzémem do rybníku. Ono beztak není od věci si nějaké věci vyzkoušet na vlastní kůži a vyhodnotit si to na základě svojí zkušenosti (třeba jestli se fakt pobliju po třešních a mlíku) než mít seznam zákazů a příkazů od maminky. Navíc prarodiče mají být podle mě ti „hodní“, ne jak u nás - jedna babička drtí vnučku o víkendu příklady z matiky, volá jí, jak dopadla písemka a celkově dost nezdravě prožívá její prospěch.
Jsou ve společnosti takové tendence nenápadně označit staré za viníky čehosi. Nedivte se, že se jim pak do škatulky nechce. ![]()
U nás babičky problém nemají. Ale jako docela chápu ostatní. Některé jsou babičky v 50-ti a ještě musí chodit 15 let do práce. Některé jsou babičkami v 70-ti a to už mimina, či náročné děti nezvládají. A některé babky jsou sebestředné mrchy a nezajímá je nikdo.
@M_Vladim píše: Více
Jak staré? Vždyť se tu píše že jsou ještě mladé na to aby se batolily kolem vnoučat ![]()
Jinak mě babička nijak extra nehlídala, trávila jsem u ní tak týden v létě a potom třeba jeden dva víkendy během roku, do práce už nechodila.
@Trollolol15 píše: Více
Tak vždycky se musí počítat, že to nevyjde, někdy se zhorší zdravotní stav nebo jiné okolnosti. Kdo se neumí o dítě postarat sám, ať si ho nepořizuje nebo si zaplatí chůvu. Vždyť babička od 2 nebo 3 dětí může mít třeba 6 vnoučat, jak to má chudák zvládnout? Já mám děti 3 a hlídat najednou je babička opravdu nezvládla.
@M_Vladim jo, jsme holt svině, nechce se nám v padesáti chcípnout, aby mohly děti dědit, to jse v posledním roce četla na netu opakovaně. A ještě bysme chtěly důchod!