Proč babičky, nechtějí být babičkami?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
532
28.7.24 13:20

Tak dřív se hlídalo, protože lidi bydleli blízko u sebe, třeba i v jednom domě, bytě - a zas mladí pomohli těm starým, třeba denně nosili nákup, vařili apod. Dneska se každý stěhuje co nejdál, prarodičům s ničím nepomůže, tak ať se nediví.

My když jsme bydleli u prarodičů, tak samo hlídali i se nabízeli - ale ani by mě nenapadlo na ně nějak spoléhat, pokud to k nám mají víc jak hodinu. :think: Samozřejmě, když byla nouze, tak jsme se ptali, ale neberu to jako samozřejmost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
28.7.24 13:22

@Alexandria Nixia Tak tohle nechápu, vždyť babička může bydlet desítky nebo stovky km daleko, hlídat vnoučata od jiných dětí apod., já jsem se nesetkala, že by to byla nějaká automatika a počítalo se s tím. Ne každý má babičku za rohem nebo v dobrém zdravotním stavu. No a když babička měla 3 děti jako já, tak to aby si pořídila školku, aby ta vnoučata potom uhlídala, to fakt děkuju pěkně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6034
28.7.24 13:24

Hele u nás to je tak, že když si mamce posteknu, že jsme nemocní, tak hned říká, že je to hrůza, že se k nám zase nedostane. Nebyla u nás dva roky. Teď plánuje, že druhý týden v srpnu přijede, ale určitě do toho něco vleze. Nenutím. Když nechce, tak nechce. Děti s ní nemají vztah. Ale s gustem jí vždycky pošlu fotku, jak se děti tulí k druhé babičce, jak spolu slaví narozeniny… Přitom mé mamce je 66 let a je velmi aktivní (jezdí na výlety, chodí cvičit, udržuje se v pohybu…).

Druhé babičce je 73 a už má svůj věk. Děti tam jdou třeba dvakrát týdně. Někdy je to na chvilku častěji. Třeba teď, když musím ráno dovést starší na příměstský tábor, tak tam šoupnu mladší na 2 hodiny. Babička jim pustí pohádky a jsou šťastní všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6224
28.7.24 13:25
@bloklimiucet píše: Více

Tak zrovna u nás se odstěhovali rodiče daleko :mrgreen: Takových je také dost, odstěhují se na stáří do tramtárie. Ale mě to nevadí, já to mamce přála. Jako celkově neberu to, že mi někdo řekne, že už bych měla mít dítě, že se to rovná tomu, že bude hlídat. Já bych taky chtěla vidět synovo dítě a třeba i jeho vnouče a ne kvůli hlídání. Určitě budu hlídat také.

Příspěvek upraven 28.07.24 v 13:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148751
28.7.24 13:25
@Anonymní píše: Více

Kde prosím tě? To jsem nikde neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24822
28.7.24 13:27

Hm.. zajímavé téma.. já teda kolem sebe ve svém věku (kolem 50) už vidím dost nadšených mladistvých babiček, i kámošky, co vozí a berou si vnoučata na víkend, ale ne na každý a není to typické dřívější „hlídání“, spíš aktivnější, výlety, koupání a tak…
vidím i dědečky, co moc zájmu nejeví, čest světlým výjimkám..

já od mala na vesnici trávila u babičky spoustu času, ale bylo to proto, že jsme bydleli přes zahradu (a původní u ní nahoře), měli jsme blízký vztah, do konce jejího života extrémně blízký a krásný, a to mi fakt nedělala žádnou animátorku, ale s láskou nabalila sirupovou vodu, buchtu a vezla mě na kárce na pole na deku, hodila mě pod ořech, já si četla, později třeba pomohla trochu na těch polích a vinohradech, leč zemědělství neholduji, léty jsem z té vesnice utekla, strašná otročina… dělala vše s láskou, i obyčejnou zeleninovou polívku, nebo nám mixovala meruňky, zavařovala, vše zpracovala, na jídlo jsme si absolutně nevymýšleli, prostě ukopla pár brambor, hodila do pekáče z mrazáku jitrnici z vlastní zabijačky, ze záhonku salát a dobrý :mrgreen:
jsou to moc krásné vzpomínky :srdce:
dnes je prostě vše dost jinak… ona do práce nechodila, byla vyčleněná jako „v domácnosti“ kvůli těm zahradám a polím.. tak i proto s námi mohla být…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
28.7.24 13:48
@Housenkaromca píše: Více

Hele popisu situaci te své známé.
Je jedinacek a má jedno dítě. Babka ji naslibovala hory doly, jak je důležitý si od dítěte odpočinout, jak musí sem tam si i vyrazit a ze se těši, až bude hlídat.
Kam dítě vezmou atd.
Známa si dítě pořídila, ne kvůli tomuhle, ale protože chteli.
Najednou skutek utek. Babka má víc energie než my dvě dohromady, ale na vnouče proste čas nemá.
Já známe klidně občas pohlidam, ale bavily jsme se o tom, ze ji to proste zaskočilo.
Nikdo nikomu necpe dítě ani na noc, ale třeba na 2-3 hodinky. Ne, nemůže, nechce.

Proč to teda slibuji? Nebo proč narovinu neřeknou  :nevim:

Tady místní matky roku hlídání nepotřebuji, protože je baví sedět doma. Nebo hlídání mají a neuvědomují si to.
Nikdo si dítě nedělá aby ho někam strčil a ani si ho nedělá na základě nějakých řeči.

Proste ji ta situace mrzí no.
Já to též nemám ideální, proto ji rada pohlidam a vyslechnu.

To je asi cele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11169
28.7.24 13:56
@Ernais píše: Více

Moje máma byla babičkou ve 38 letech, zatímco já jsem měla první a jediné dítě též ve 38 letech :lol:.

Takže já budu možná už v důchodu, až budu babička a budu mít ten čas.

Kdybych byla babička teď, tak přes týden moc času nemám, víkendy ano, ale třeba celý víkend každý víkend nevím, ale netuším, jak to budu prožívat, až budu babička :lol: Třeba budu poprděná a každou volnou chvilku budu chtít hlídat :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.24 14:00

To je přesně to, co mě štve, že kdysi měly tyto ženy podporu v prarodičích a dneska se vnoučatům vyhýbají a chtějí se věnovat sobě. Vůbec mi nejde o to, aby babička lítala každý druhý den s vnoučetem na kroužek, ale že s ním vůbec nechce trávit čas a nechce tím nijak pomoci rodičům (potomkům), to mi prostě vadí. Dnešní prarodiče vůbec nechápou, jak náročné to mnozí rodiče mají. Prarodiče kolem mne dostali nemovitosti v rámci dědictví a v životě neměli hypotéku, neví, co znamená pracovat po nocích na projektech do práce. A ve výsledku nechtějí ani pomoci, aby třeba rodiče mohli něco dodělat do práce nebo nedej bože si zajít někam ven.
Já si vždycky říkám, OK, tak nehlídej, nepomáhej, ale pak prostě nečekej, že o tebe budu pečovat já, až na tom budeš na štíru se zdravím. Proč bych to měla dělat? Raději budu skákat kolem vlastního dítěte než kolem babky, co nám prostě odmítla jakoukoliv pomoc.

• Citovat
  • Upravit
56105
28.7.24 14:09

V 50+ ještě pracuješ. Navíc máš stále svůj život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
28.7.24 14:09

Protože už nejsou brány jako dřív. A dělají vše špatně. Jsou nerespektující, zasahují do výchovy, dají děcku rodiči neschvalenou cukrovinku, jsou hnusný tchýně, starají se buď moc nebo málo atd. Toto nemá nikdo zapotřebí. Svoje dítě si vychovaly.

Příspěvek upraven 28.07.24 v 14:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
28.7.24 14:11

Pořád mluvíš z nějakého svého pohledu. V naší rodině například hlídání nebylo - jedna babička 80 km, druhá 400, takže našim nehlídala ani jedna - když jsme byly větší, tak jsme k nim jezdily na prázdniny, ale doslova do mých 6 let a ségřiných 5 naši neměli hlídání od nikoho, protože žili ve městě, kde nikoho neznali, pak se to změnilo, že už měli známé z práce, znali sousedy, ale to nebyly vztahy, že by ti došla sousedka hlídat batole a mmino. No a na základě tohoto by teda měli naši právo mi nehlídat též a přesto se o vnouče zajímají - akorát se historie opakuje, já též bydlím cca 60 km od nich a tudíž hlídání z jejich strany probíhá minimálně i z toho důvodu, že jednak nejsme ani ve stejným kraji, ale taky skrz to, že chodí stále do práce. Žádné nemovitosti nezdědili, já hypotéku též nemám ani po ní netoužím a nějak nechápu, co mi „dluží“. Naopak i přes to, že mi hlídali minimálně a nezdědím nic, považuju za normálním jim za dalších třeba 15-20 let pomoct. Přijdeš mi pěkně vypočítavá - všechno musí být nějak na oplátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6224
28.7.24 14:11

Ne každý to tak měl. Já to „kdysi“ neznám odnikud a to je mi 48. Nás nikdo nehlídal. Co pamatuji od pěti let, lítala jsem se ségrou venku jako všichni kolem. Babičky nebyly. Ale at jsem znala kohokoliv, tak nevím, že by někdo jezdil k babičce, spíš s rodiči. I na ty vesnice nejezdil nikdo sám, spíš přijeli rodiče s dětmi na víkend, týden. Co bydlely babičky někde v okolí, tak si pamatuji starší paní nechci říct protivné úplně, ale fakt mi přišly všechny stejné. „natrhejte si rybíz a zmizte“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
547
28.7.24 14:13

Mě taky hrozně mrzí, že s mými dětmi prarodiče nechtějí trávit žádný čas. Ale s tím nic neudělám. Je to jejich život, ale narovinu jsem jim oznámila ať ve stáří nepočítají s žádnou pomocí ode mě. Máme tři děti, oba chodíme do práce, kolikrát padáme na hubu abychom to logistický všechno zvládli. A to ani nemluvím o tom, když jsou děti nemocné, nebo se nám nedaří vykrýt prázdniny. Děti jsem si nedělala aby mi je někdo hlídal, ale když opravdu potřebuji pomoct, například odjet s jedním z dětí na pohotovost tak mi řeknou, že to nejde, že nemají čas. OK. Ale já se o ně taky nebudu starat až nebudou soběstační. Ani za nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10863
28.7.24 14:16
@DaM2 píše: Více

A co chudaci prarodice co vnoucata nemaji, jak ti si odpracuji to, aby se o ne nekdo ve stari staral? Staci, ze bude dedictvi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová