Proč babičky, nechtějí být babičkami?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
547
28.7.24 14:41

@hopsahejsa Psala jsem převážně o tchýni a tchánovi. Moje matka se o mě a mého bratra většinu mého dětství nestarala. Je alkoholička. Část života jsem strávila i v dětském domově. Psala jsem to spíš kvůli tomu, že manželova rodina žije kousek od nás a nikdy nám nepomohli ani v nouzových situacích jako je právě například návštěva pohotovosti, když jsme měli jedno dítě v nemocnici a druhé doma a podobně. Oba jsou v důchodu, je jim 65 let. Já nechci aby si děti brali na týden v létě k sobě. Já jsem chtěla jen obyčejnou pomoc, když je to akutní. Před nedávnem jsme měli rodinnou oslavu a tchýně prohodila, že až s dědou nebudou soběstační tak by mohli bydlet u nás a já jako zdravotní sestra se o ně starat. Tak proto. Když budou potřebovat pomoct finančně nemám problém. Manžel jim taky doma pomáhá s opravami, s úřady a podobně.. když potřebuji odvést k doktorovi taky je nepošlu do háje a odvezu je, ale přebalovat je u sebe doma rozhodně nebudu. Takhle jsem to myslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
28.7.24 14:42
@Anonymní píše: Více

Akorát že postarat se o nemohoucí rodiče je tvoje povinnost. Nejen morální, ale i ze zákona. To není tvoje dobrodiní za to, že ti budou hlídat děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
28.7.24 14:44

Vypočítavá jsi, protože o ni ti věnovali plus minus 20 let svého života, vychovávali tě, učili, dotovali, krmili, šatili, doplň si co chceš. Tvoje děti jsou pokračováním tebe, kdybys byla bezdětná, tak se taky neangažují. Navíc celé to je o tom, že tobě nevyhovuje jejich frekvence a míra zapojení. Takže přes svoje vlastní děti posuzuješ jejich přínos, ten přitom ale končil tebou. Oni mají splněno, pochybuju, že vnoučata nikdy neviděli, to jen ty máš představu, že dnešní prarodiče se mají chovat jak třeba tvá babička nebo parnterova matka nebo babička tvý kamarádky. Přitom každý má jinou výchozí pozici na „prarodičovští“ - někdo je prostě víc unavený, někoho už děti v tom věku neberou, jiný nemá zájem, další milion zájmů, druhý zas chodí ještě do práci, jiný má zdravotní problém, o kterém nevíš. Osobně si myslím, že určitě není až tak nenormální nebo divné, prožívat vnoučata víc vlažně - prostě to nejsou tvoje děti. Někdo může mít vnoučat hodně, tak ta pozornost je roztříštěná, někdo naopak jen jedno a beztak to neumí uchopit, protože to není jeho dítě. Já nemám extra vřelý vztah ani k neteři, je to prostě příbuzná, vím, že jsou tety, co o neteřích mluví jak o vlastních, kupují jim dárky a hlídají je od mimin, ale každý člověk je jiná povaha a má jiné projevy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
28.7.24 14:44

Tohle téma jsme nedávno s mužem diskutovali.. Děti dorůstají, ale doufejme, že nás vnoučata potrefí nejdřív za 15 let..
Konecne budeme v situaci, kdy budeme moci cestovat bez omezení a uzivat si dle libosti (a bez financni zateze, kterou deti jsou) a místo toho mi někdo hodí batole na krk s očekáváním, že pojedu podle jeho vytyčeného jízdního řádu, běda, když dám potravinu mimo tabulku nebo dítě chytnu za ruku jinak, než je povoleno nebo ho naučím nevhodny vtip..?? Dekuji, nemám zájem.
Nedělám si legraci, vycházím z místních diskuzi o nesnesitelný tchynich.
Já totiž neberu jako povinnost, starat se o vlastní vnoučata, ale jako možnost a pomoc mým dětem, ale na základě mého rozhodnutí. Ráda si s nimi vytvořím vztah, pokud mi to bude umožněno, ale nechci dělat profesionální hlidacku se soupisem povinnosti.

• Citovat
  • Upravit
24
28.7.24 14:45

Moje dospele dite jeste nema rodinu.Ja jen doufam, ze jeho budouci zena bude normalni a budeme spolu vychazet normalne a budu se moci starat o vnouce. Rada bych mela hezky vztah a to jde jen s pravidelnym stykem. A hlavne abych byla zdrava. Tak uvidime. Jinak jsem kmotra deti me nejlepsi kamaradky a pravidelne jedenkrat v mesici s detmi neco podnikam. Plavani, zmrzlina, museum, nebo jen neco spolecne malovat a vyrabet. Take hlidam, kdyz kamaradka jde s muzem na veceri atd, protoze babicky bydli daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
28.7.24 14:47

A kdo to jednoduché má?

• Citovat
  • Upravit
4398
28.7.24 14:52
@terien píše: Více

Ale nikde neni uzakonene, ze je musis mit doma. Muzes je dat do duchodaku a doplacet. To je prave o vybudovanem vztahu… mam takovou „babicku“ z tatkove strany. V zivote nas nemela na prazdniny, kadit nas posilala na kadibudku, abysme ji neplnili jimku. Vztah to ovlivnilo, nemam ji rada a nenavstivila jsem ji asi 20 let. Ona jako lezak ted zkousi kontakt, ani me nehne. Zakladatelku chapu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.24 14:54
@Velryba černá píše: Více

Moje tchyne. Cely den kouka na tv :nevim:

• Citovat
  • Upravit
21409
28.7.24 14:56
@Anna766 píše: Více

Boomeri, no. Sebestredni s plnou hubou kecu, co byl meli delat ti druzi. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9046
28.7.24 14:58
@Tarena píše: Více

Dřív měli lidé děti kolem dvaceti let a jejich rodiče v té době opravdu v důchodu nebyli. Moje babička když už šla do důchodu, tak i v důchodu chodila na fyzicky poměrně náročnou brigádu, aby byla mezi lidmi. Můj dědeček úplně normálně pracoval až do mé dospělosti. Tohle je jen taková výmluva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59396
28.7.24 15:00

Je to pak vše o tom vztahu, prarodiče zájem o vnoučata nemají takže celkově ty vztahy budou víc než vlažné a až ten prarodič bude sám potřebovat pomoc tak se taky nikdo nepřetrhne. Dřív to bylo hodně jiné a ty vztahy víc blízké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5140
28.7.24 15:01
@Svetluska55 píše: Více

Naprostý souhlas. A to je přesně ta jejich respektující výchova. Ty musíš respektovat to, jak se k vnoučeti budeš chovat a plnit jejich přání, ale oni už nerespektují tebe :think: Myslím tím vlastně ty z mnoha diskusí zde… Já teda budu babička asi za dlouho, ale určitě pohlídám a pomůžu.. nezištně. Moje děti bohužel babičku nemají, ale mají dědu, kterého milují a v životě by mě nenapadlo ho kontrolovat, co a jak s dětma dělá :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.24 15:01
@hopsahejsa píše: Více

No mně rodiče nijak v dospělosti nepomáhali. Brali to tak, že mají v 19 splněno. Mám to prostě stejně jako DAM2. Přispěju jim na domov důchodců a konec. A jinak se zaměřuju na to, aby to můj potomek měl snažší než jsme to měli my. Aby nešel do života s holým zadkem a rozhodně se k němu nebudu chovat tak, abych mu dávala najevo, že v jeho 19 mám splněno. Ráda mu pomůžu.

• Citovat
  • Upravit
1814
28.7.24 15:04

Je to narustem moznosti, at zeny nebo muzi - rodinne typy proste nejsou 100% z nich. Ted si muzou vybrat, cim travit cas. Stejne, jako klesa porodnost, klesa pocet prarodicu, kteri by radostne svuj volny cas venovali vnoucatum.

Mam vyrazneji starsi segru - z detstvi si pamatuju, jak ji bavilo si se mnou hrat, i kdyz byla teenager. Rodinu zalozila brzy a - tedy neplanovane - i jeji dite, babickou se stala kratce po 40 a v zivote vnoucete figuruje skoro jako dalsi rodic.

Me taky vzdy bavily ty „detske“ aktivity typu zoo, aquaparky, ruzne zabavni parky vymysleni blbosti, volny cas travim s detmi s nadsenim a myslim, ze se to s vekem nezmeni a snad budu mit moznost si to uzit i s vnoucaty :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9046
28.7.24 15:10
@e008 píše: Více

S tou pohodlností souhlasím. Taky nevím o nikom v mém věku kdo by měl v dětství prarodiče v důchodu. Kamarádky babička pracovala v nemocnici jako zdravotní sestra ještě když jsme byly na střední, takže práce na směny a kamarádka u ní stejně byla pečená vařená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová