Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@DaM2 píše: Více
Asi důležitá otázka je - oni jsou oba v důchodě čili mají čas a volno nebo pracují a pomáhat vám s vašimi dětmi pro ně znamená si brát dovolenou, neplacené volno apod. Sama píšeš, že s podobně starým chlapem padáte na hubu - myslíš, že oni, o 25 let starší by na tu hubu nepadali? Víš jaký je rozdíl v energii člověka, který má 40 let a který má 65 let? Moje máti ve věku 55-60 nemohla skoro existovat, měla takovou menopauzu, že sotva zvládala chodit do práce, unavovovalo ji chodit, tekl z ní pot i v zimě, omdlívala, motala se jí hlava, měla výpadky paměti - ale to vím spíš až zpětně, skoro nic z toho mi v té době neříkala, nevídaly jsme se až tak často, abych to poznala. Tvoji rodiče můžou mít klidně problémy, které ty nevidíš. A hlavně, mluvíš o prarodičích - obou nebo jen jedněch? Chápu to spíš, že teda o tvých rodičích, ale přijde mi to hnusný - tobě se nedaří vykrýt prázdniny (bodejť s 3 dětma) a myslíš, že to mají sanovat vaši (to jako další prarodiče nepřichází v úvahu?) a proto se jim teda ve stáří pomstíš - co na tom, že tě vychovali, leccos ti asi dali nebo si odpustili, ale ty prostě ve svém produktivním věku čekáš, že když máš 3 děti, že aspoň o jedno se částečně můžou starat? Proč teda nemáš třeba jen jedno nebo dvě, když to logisticky nezvládáte? Je jejich vina, že jste 5členná domácnost?
@nikitice píše: Více
Přesně. Jednu babičku jsem neměla, druhá byla 200 km daleko. Tam jsme jezdili na prázdniny, to bylo super, ale přes rok vůbec.
Talze mým rodičům nikdo nehlídal. Chodila jsem i do jeslí… Od prvního stupně lítání venku s partou na sídlišti… ![]()
@Anonymní píše: Více
Ty to asi nechápeš, oni svou povinnost splnili - vychovali tebe (možná tvé další sourozence), do tebe cpali peníze, o tebe se báli, tobě strojili svatbu a já nevím co. Nemají žádnou povinnost ti hlídat tvoje děti ani děti tvých dětí. Naopak tobě by mělo přijít normální, že pokud tě 20 let (nebo kolik) vychovávali, živili, tak ty bys mohla být ochotná jim třeba jejich posledních 5 let života pomáhat nebo ulehčit a ne že jim řekneš „sorry, málo jste mi hlídali“.
Ty jsi teda dobrá. Rodiče vychovali tebe a ty jim máš tu péči vrátit, až budou staří. Ne že se budou starat ještě o tvoje děti, aby si ‚zasloužili‘ tvoji pomoc ve stáří.
Kdybych se teď stala babičkou, je mi 49. Počítám, že od dvou let bych si klidně brala vnouče na víkendy, atd. Moji rodiče bydlí ve stejném městě a moje děti si brali hodně, klidně na dva týdny do hor a tak. Tak já to pošlu dál vůči vnoučatům.
A oni se nestarali o tebe? Že do toho pleteš svoje děti… Ty jsou tvoje a ony se zase budou starat a pomáhat tobě, až budeš stará.
Nicméně, ano, pokud nejsou ochotní ani v naléhavých případech, je to škoda, no…
@hopsahejsa píše: Více
Viď? Maminka neměla tolik času na hlídání, tak jí nepomohu? Hlídali v létě týden, přes rok málo. Dojíždění, práce, dům padající na hlavu. Starala se o nás. Nevím, že je povinnost i o vnoučata aktivně. Já fakt syna piplám do 18. Má ještě autoimunitní onemcnění, takže celý život strach. Teď už řekl, že s námi na dovču nepojede a my začnem jezdit sami. Poprvé v životě pojedem bez něj a jako teším se. Určitě když bude čas, pohlídám vnoučata, ale taky se těším na to, že pomalu v 50 budu na dovče bez dětí. To mám o patro výš neteř, děti z domu.
Příspěvek upraven 28.07.24 v 14:26
@Tarena Dědictví nebude neboj 👍 Nepíšu o tom, že jim nepomůžu finančně. Rada jim zařídím pobyt v nějakém hezkém domově důchodců. Ale nebudu je mít u sebe doma a přebalovat je. Takhle jsem to myslela.
No a kdyby se starali o vnoucata a tva sestra deti nemela, tak ma byt veskera péče o rodice na tobe?
@Anonymní píše: Více
A ty jsi vyrostla kde? Oni se nestarali ani o tebe? Nepomohli ti, nedali najíst jako dítěti?
Já neříkám, že se starala mamka jako mamky dnes, ale prostě vychovala mě. Žila jsem s ní do 18 let.
@Fazulina píše: Více
Také jsem chodila do jeslí a pak furt venku. Nikde jsme po bytech nebyly. Když mě nějaká kamarádka táhla k babičce, tak jí ještě vynadala, že není 18 h. at zas jde. ![]()
@jkra píše: Více
A samozřejmě je to i o práci. Nezměnila bych ji třeba teď, ani moc není za co
Pracuji dva dny práce a dva volno. Hrozně jsem to tak chtěla, protože tři dvanáctky byly moc. Jednou chtěla sousedka pohlídat a já že nemohu víkend, ale mám volno pondělí, úterý a pak to bylo blbý, protože malá budila mého syna a manžela, když ráno vstávali.
Příspěvek upraven 28.07.24 v 15:19
@karkarka píše: Více
Toto hodně lidí nechce slyšet. Někteří zřejmě ani nechápou. Rodiče jsou tu proto, aby vychovali svoje děti. Nikoli aby se starali o další generace, dokud budou dýchat.
@nikitice píše: Více
Jo, je. Já chodím 5× týdně cvičit, to nedám ani za nic:).
@hopsahejsa Já nejsem vypočítává, ale říkám, že to nemám jednoduché. Ano, nikdo si nic nedlužíme, ale pak ani já nedlužím rodičům péči v jejich seniorském věku. Nebo mám lítat logisticky kolem dětí, prarodičů z obou stran, když jim bylo zatěžko s vlastním vnoučetem tu a tam trávit čas?