Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Trollolol15 co je na tom úsměvného, že babička může mít koníčky nebo zájmy? Třeba ty moje kolegyně, které jsou čerstvé babičky. Vidím v nich pozitivní vzor. Tak mají zájem cestování. Jsou velká skupina párů, která spolu asi 35 let kamarádi a jezdí spolu na dovolené, na hory, na welness, na chaty. Co mají děcka samostatné, tak se cestování stalo častějším. A proč ne? Vnoučatům se věnují. Mladým pomáhají, když si o pomoc řeknou. Ale proč je úsměvné, že má někdo koníček
. Jedna třeba zpívá ve folklóru ve volném čase. Jiné chodí do posilovny, běhat, jiné pomáhají mimo práci manželům, kteří mají vinohrad a je to vedlejší zdroj příjmů pro rodinu. Myslím si, že je to v pořádku. Nic úsměvného nevidím.
@Dollorres píše: Více
Já to chápu. Sama jsem z těch které by měly děti radši později než vůbec. Reaguju na to že jsou mladé. Nejsou.
@Anonymní píše: Více
A jaká byla máma? Pochybuju, ze to byla nějaká skvělá maminka, pak nemůžeš očekávat, ze bude nadšenou babičkou.. Možná je v tom, ze mas nějakou utkvělou představu o babicce, která nemusí být reálná. Mám dospělou dceru, takže pokud vsechno bude podle plánu, stanu se třeba do dvou let babičkou. Nebude mi ještě ani 50, mám další mladší dite, práci, zájmy, psa, volného času sama pro sebe moc ne. Takže přestože mám s dcerou výborný vztah, jsme stále v kontaktu, sdílíme život, nepředpokládám ze budu babička na plný úvazek. Nemám na to čas a chci žít i jiné věci. Vnoucatko urcite budu vídat často, ale urcite nebudu každý druhy den hlídat a cele víkendy jen kolem vnoucete.
@Šmoulice píše: Více
Ja myslím že jo. Už předtím měla problém vydýchat ty odpovědi a teď asi chudák čeká nějaké zastání. Chudák její tchýně.
@izabe píše: Více
Já myslím, že nejen tchýně … Ale i manžel. ![]()
@Trollolol15 píše: Více
No právě, člověk neví jestli se má smát či brečet. ![]()
Potom, akorát co mají mít ty děti za vzory chování?
Babičku mnohdy vidí pouze o svátcích a těší se pouze co dostanou. Na babičku už ani ne. Pak nemá být tolik sobeckých lidí kolem. Nemluvě o tom, že historii můžou znát tak pouze z knih a nemají ponětí ani o mezigenerálních problémech.
@Alušáček píše: Více
Na tom jaká byla máma něco bude. U nás je jeden dědeček s nezájmem a manžel říká, že si s ním jako s malým vůbec nehrál, takže se vlastně není co divit, že ho vnoučata nezajímají.
Já teda synovi taky říkám, že už by klidně mohl mít dítě
To neznamená, že bych chtěla hlídat. Zrovna teď budu mít den volna a nevím, kdy vše stihnout. Domů jezdím ve 22.
Na dovolené jsme měli mamku 75 let a fakt bych tam nestihla hlídat vnouče. Občas si beru praneteř, ale fakt mi stačí noc. Mám známou co jezdí s vnoučaty k moři, ale už je jim více. Jako od těch 8+ už bych se nebála.
V mých 50 bude staršímu synovi 24 a mladšímu 22. Doufám, že když budou mít už deti, nebudou automaticky předpokládat, že budu hlídat vnoucata. Pohlidam, to ano, ale upřímně, mám jiné představy jak trávit volné víkendy, zvlášť když budu mít před sebou ještě minimálně 15 let práce. Taky to třeba pochopíš, ale až nebude mrnouskovi rok ale třeba 10 a ty zas o deset let starší. ![]()
Vzor mají být především rodiče pro své děti
.
Co se tobě hrozného stalo, že se furt lituješ?
Jak jako „mezigeneračních“ problémech, když ty sama to pochopení zjevně nemáš? Jak souvisící mezigenerační problém s tim, že babička pracuje a cestuje, chce mít svůj klid a s vnoučetem trávit neustále čas nemůže/ nechce? ![]()
Sama jsi v předchozí (předpokládám, že jsi to ty) diskuzi nechápala svoji 70 letou tchýni a její chování, tak těžko můžeš argumentovat v tomto případě tímto…
Příspěvek upraven 28.07.24 v 12:30
A tebe rodiče nutili mít potomky? Mě tedy ne, jsou radi, ze vnoučata mají, ale rozhodne mě k tomu nunutili. Stejně tak jako já svoje děti, pro mě je důležité aby byly v životě šťastné, ne jestli mi pořídí vnouče.
Nejspíš budu stejná, co vnímám pro sebe jako zásadní, že mne zcela naplnily děti vlastní. Nemusela jsem je dát v roce do jeslí, nemusely být od šesti do půl páté ve školce, nechodí do družiny. Necítím žádný deficit, naopak mám dojem, že fázi „prd*lení za dětmi“ za několik let ráda uzavřu.
Příspěvek upraven 28.07.24 v 12:14