Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Podle mě dost lidí pije proto, že zapíjí stres a mají neléčené psychické problémy. Prostě je jim po tom chlastu pak dobře.
Osbně sem taky znala dva muže, co propadli alkoholu. Jeden spáchal sebevraždu a druhý dostal rakovinu a do roka zemřel. Mužu říct, že oba to byli hodní muži, ale co to bylo platné. Léčit se jít nechtěli.
Takže za mě jediné řešení je dát nůž krk- buď se půjdeš léčit nebo konec!
Já teda nežiju v bublině naprostých abstinentů (mám v blízkém okolí dva), alkohol normálně pijeme, ale nevybavuji si, kdy by byl někdo fakt opilý. S mužem když si ve dvou otevřeme lahev vína, málokdy ji dopijeme najednou, občas i natřikrát, ať žijí vakuové špunty. Ale zas si ji otevřeme bez výčitek, že alkohol je zabiják, a neotevíráme si ji denně. Muž jde tak dvakrát do roka s kamarády do hospody, přijde ve veselé náladě, ale rozhodně o sobě zcela ví a je schopen normálně fungovat a ráno jít do práce. Mimo tohle dá občas pivo-dvě a občas se mnou to víno. Takže kolem sebe vidím, že muži alkohol pijí, ale v míře, která mě nijak neznepokojuje.
Osobně teda nevím koho znáte vy, že chodí na terapie, ale já nikoho. Ale ti nejlepší adepti často chlastají první ligu.
Mí přátele jsou víceméně v pohodě, pijí příležitostně, žádné každý den nebo obden - lidi kolem 30 - 40 let.
Okolí muže je ale úplně jiný příběh. Tam chlastá každý, muži, ženy. Každý den. Pokud je člověk nemůže sehnat na telefonu a potřebuje je najít, stačí zajít do nejbližší hospody a sedí tam. Jdou z práce rovnou do hospody. Řeší furt dokola ty samé problémy a je jedno že je jim kolem 50 let. Člověk má pocit, že si sednul zpět mezi puberťáky. Absolutně nevyzrálé osoby, které všechny svoje vnitřní problémy řeší tím, že je zapijí a potlačí. A pak jsou strašně rozčílení z toho, že se jim rozpadají vztahy, žijí furt u rodičů a v práci na ně mají blbé kecy.
Za mě hodně pijí většinou ti, kteří v tom alkoholu potřebují něco utopit. Jelikož jim nikdy nikdo neporadil, jak svoje problémy řešit konstruktivně. A do toho vládne pocit, že dokud neleží obden vylití jak váza, tak přece nejsou alkoholici. ![]()
Achjo, no v ČR se fakt chlastá hodně… Když si udělá někdo test od Nešpora na svou případnou závislost, velmi často vyjde aspoň rizikové pití.. aneb - pokud se ptáš, jestli máš problém s chlastem, tak ho máš.
Jinak třeba hospodští týpci jsou tam klidně denně, k tomu denně cigára - už jen ty prachy, co to stojí
o vztazích, smradu a úrovni nemluvě…
Málokdo si to umí přiznat a skončit s tím. Je to fakt hodně těžká závislost a může se spustit kdykoliv znovu… Spojit život s takovým člověkem je masochismus.
U nás je to tak ze prarodiče kterým je mezi 70-80 piji každý den, pivo nějakého toho panáčka, rodiče kolem 50 z manželovi strany nepiji vůbec moji rodiče jsou oba alkoholici a my s manželem 30 nepijeme téměř vůbec a ani v okolí nemáme v našem věku nikoho kdo by pil nějak pravidelně 😊
Dneska mi řekl že je jedno že nevydržel týden jak mi sliboval ale že to že prý nepil dva dny je podle něj v pořádku a považuje to taky za úspěch
A léky na psychiku ty právě bere taky. Už se mi to přestává líbit, přijde mi to i nezodpovědný kvuli těm práškum. Zároveň je mi to hodně líto protože je ke mně jinak hodnej. Jenže on byl taky právě abstinent když jsem s nim začala, takže to mě zmátlo a neni to záruka že když najdu jinýho abstinenta že taky s tim nezačne. Nejlepší typy lidí jsou co si daji jen svátečně jak tu někteří píšou protože ty znají svojí míru a neni pro ně alkohol priorita.Co jsem pochopila tak pod abstinentama se skrývají abstinující alkoholici a ty jsou časovaná bomba.Jak tu někdo psal abych byla sama, tak já bych klidně byla ale zase to teď finančně neutáhnu protože pracuji na zkrácený úvazek a ještě mi čeká plno vyšetřeních, takže to teprve je v řešení ten muj zdravotní stav.
@Amassakoul píše: Více
Ty nahradily alkohol jinýma šmakuládama ![]()
Do třiceti pro mě bylo vypití piva téměř za trest, prostě mi nechutnalo. 100% můžu napsat, že to vytvářelo jisté stigma a to má soc bublina byli téměř všichni VŠ, pořád jsem slyšel nějaký kecy, dost mi to vadilo.
Už ani nevím jak, ale postupem času mi pivko zachutnalo a zajdu na něj rád. Podle Nešpora jsem nepochybně alkoholik, protože si zajdu na pár piv několikrát týdně, ale nemám to tak, že bych chytal slinu, chodím na dvě či tři a je to pro mě sociální záležitost při které jsem potkal velmi zajímavé lidi. Kouřit jsem po mnoha letech přestal.
Denní pití je trabl, nepopírám to a to i v rozumné míře. Nicméně když se lidé neožírají, nejsou agresivní, nebudí se druhý den do nějakých splínů či opicí a celkově to neovlivňuje jejich život rodinný i pracovní, tak si vlastně dneska říkám, ať si každý dělá co chce. Prostě s mírou, my přirozeně v našem podniku Míru máme ![]()
Mimochodem znám x lidí mezi 70-80, kteří pijí denně a jsou v podstatě v pohodě, k tomu jsou to úspěšní lidé, nicméně pijou dost disciplinovaně a nikdy jsem je neviděl opilé. Zkrátka si dají svůj drink - nefunguje u nich pozitivní tolerance a nepijí kvůli stavu.
Rovněž je problém, když si chlastem někdo něco kompenzuje, když s ním vyplňuje čas atp.
Chci tím říct, že není pití jako pití. Já třeba vím, že když jdu s ženou na večeři, chci si s ní dát lahvinku dobrého vína a abstinentky nevyhledávám. Klidně se za to budu stydět ![]()
Kdo pití nezvládá, rozhodně by pít neměl vůbec, prakticky tam jiná cesta není ![]()
@Anonymní píše: Více
Jestli bere prášky na hlavu a k tomu pije, tak je to dement a ano, rozejdi se s ním. Ten je ztracenej. Chlast ovlivňuje jejich účinek, zesiluje alkohol a k tomu ta kombinace ničí játra. Mimochodem jestli má deprese, tak alkohol je opět jen prohlubuje.
To bych řekla, že lepší nebude, vůbec si není schopen uvědomit a přiznat, že má problém. A to musí on sám, vy mu to prostě nevysvětlíte, nevynutíte si to, to nejde. Kombinace prášků (předpokládám antidepresiva) a alkoholu je velmi rychlá cesta do pekel.
On má prášky na panické ataky a úzkosti. Když s práškama začínal tak byl abstinent protože alkohol mu už ublížil v minulosti hodně. A proto nechápu jak s tim mohl zase začít. Pořád mluví jak je to pro něj Relax dvě piva že to neni hodně a tak. Podle mě lže už i sám sobě. Je mi to všechno moc líto ale taky to s nim nevidim trvale
a budu nucena už po druhý zase udělat ten krok.
@Catalina123 píše: Více
Máte pravdu, jsou to antidepresiva i benzáky. V jeho očích je to kontrolovaná slabá dávka alkoholu ale že to dělá 10-15× za měsíc, k tomu už nic moc neřekne. Nic nepomáhá ať říkam cokoliv.
Záleží, v jaké sociální bublině jsi. V mém okolí je spousta úplných abstinentů, ostatní si dají alkohol příležitostně, třeba skleničku vína na oslavě. Ani si nevzpomíná, když jsem někoho viděla opilého, nejspíš někdy na VŠ.
Jestli opakovaně narážíš na alkoholiky/huliče a pod, tak je podvědomě vyhledáváš. Kdykoliv se ti nějaká situace opakuje, tak je potřeba začít u sebe. Přijít na to, proč se tak chováš a proč tě takoví lidé přitahují. Dokud tohle nevyřeší, tak buď s ním zůstaneš a nebo si najdeš podobného.
@Zvedava1 píše: Více
Ale já je nesnášim, tak je nemohu vyhledávat. Sama nepiju jen svátečně. Myslim že za to může naše propitá země. Al mi napsal že jsme v pití piva asi snad první ve světě. Tak to o něčem vypovídá a neni tolik z čeho vybírat. Ty muži co za něco stojí ty už jsou dávno zadaní ![]()