Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem babička. Jedno vnouče jsem hlídala v jeho sedmi měsících jednu noc, v devíti už čtyři dny. Druhé dítko (dvouleté) zatím nikdy, nedá se. Takže záleží i na dítku.
Dokud bylo kojené tak to moc nešlo, přes noc vůbec. Přes den až aspoň trochu jedlo příkrmy.
Uz po sestinedeli. Babicky i prababicka chtely vozit, hlidat uplne v pohode. Kluk spal v kocarku jak jezule a na vsechny se culil i pak. Nemela jsem mleko takze od tri mesicu lahev, a tu mu.mohl dat kdokoliv. Pres noc byl tak 4mesicni a pohoda fakt, v zivote jsem nezazila separacku atd. Synator byl ukazkove dite, chutnalo mu vsude, hral si s kazdym
nasi ho brali i na dovolenou na tyden.
@Anonymní píše: Více
A celá doba je jaká doba? ![]()
Dřív jak ve dvou letech jsem přes noc na hlídání nedávala, kojila jsem.
Přes den na pár hodin tak v roce a půl? ![]()
@Anonymní píše: Více
Záleží na dítěti, záleží na babičce a dědovi, nedá se to napsat podle někoho jak hlídal
A na to jsou nějaké striktní tabulky? Pokud máte hlídání a všichni chcete, tak můžete předci začít kdykoliv.
to se nemusíte řídit vlnou cizích rodin!
No ale:.
Zhruba měsíční dítě jsme dávala na hodinu až dvě jednou týdně babičce na procházku.
První přespání jsme zkoušeli v 8mesicich. To se nepodařilo. Spíš babička to neustálá. O dva měsíce později si přespání vypravovala znovu. Přítel ji ale zdůraznil, že prostě nebude volat. A od té doby to funguje. Ve 20M byla dcera u kamarádky přes noc.
Hlídání celý den. Funguje dlouho.
Tak záleží na tom zda je kojené to dítě… pokud jde o mimino.
Jinak si myslím že přes den klidně po šestinedělí, ale zase když není kojené noo, tak na půl dne klidně, nee? A pak záleží zda je to miminko co spí celou noc v pohodě, nebo co se v noci budí co hodinu… noo tak takové babičce dávat na noc nebudu asi. Ale když pěkně spí tak na jednu noc klidně… zase nekojené noo.
Já hlídala kamarádce měla malá asi 8měsiců. Celou noc prostě spala… na pohodu. A malá mě hodně znala.
Já jsem třeba co bych nedala mimino na více než jednu noc.. ale jit někam na ples, večeři klidně od půlroční, ale zase nekojené
. V necelých dvou letech dcery jsem jela na wellnes s kamarádkami a byla dcera s tatínkem.. ale tak to je s rodičem. Ale už si to dovedu představit že bych ji v tom roce a půl, dvou nechlala na víkend a jeli bychom s mužem.. ale byli jsme takto asi později. ale to spíše finance.
zase známi letěli do Egypta a nechali půlroční týden babičce..na to bych neměla… to bych nedala
Ve chvíli kdy to zvládnou všechny 3 strany (dítě, rodič, prarodič). Někde to je ve 3 měsících, někde ve 4 letech, někde vůbec.
Udělej to tak jak to vyhovuje vám všem.
Ve chvíli, kdy to zvládlosamo dítě (oje mladší bylo totálně nehlídatelné do 2,5 let), kdy k tomu byla ochotná babička (některé nepohlídají až do maturity a je blbost to lámat přes koleno) a až s tím budete v pohodě vy, což už evidentně jste.
Důležité je, aby mělo dítě s prarodiči vybudovaný pohodový vztah a byla tam absolutní důvěra. Tzn. vy budete vědět, že cokoliv babička udělá (i když to třeba nebude tak, jak byste to udělali vy), bude v zájmu dítěte a neublíží mu, a babička bude vědět, že k dítěti nedostane pětistránkový manuál, kdy při porušení jediného bodu bude oheň na střeše.
Jezděte k nim, spěte tam, začněte pozvolna třeba večerní návštěvou kina.
Do kocarky si braly babicky uz v sestinedeli. Doba hlidani se prodluzovala s tim, jak dlouho vydrzeli deti bez kojeni. Cca od roku a pul, kdy jsem prestala kojit byvaji deti pres noc u babicky bezne.
Do kocarku v sestinedeli, na vice hodin tak v pul roce, pres den kolem roku a se spanim pres vikend od 2.
Pres den na par hodin uz po sestinedeli.
Poprve vecer, kdy prarodice dali spat u nas doma a my se vratili az nekdy po pulnoci, to bylo v 10 mesicich u prvniho ditete, a ve 4 mesicich u druheho.
Vylozene na prespani u prarodicu, to poprve kdyz bylo dceri cca 3 roky, u syna to pak bylo driv kdyz sel se segrou, to mu byl asi rok a pul nebo dva.
Ono záleží i na tom dítěti.
Obě holky spaly poprvé u babičky cca v 1 roce.
Přes den : první dcera asi v půl roce (myslím opravdu od rána do pozdního odpoledne).
Druhá dcera už v necelých 3m, protože jsme byli na svatbě.
První byla kojená jen 3m, druhá kojená nebyla.
Nicméně starší dcera teď poslední rok stávkuje a chce spinkat jen doma, ale na den k babičce jede moc ráda.
Ahoj, kdy jste začali dávat dítě na hlídání? Za celou dobu jsme byli s parnetrem bez dítěte dvakrát cca na 2 hodiny a uz bychom chtěli občas zajít třeba do kina, na večeři nebo jen tak se projít na zmrzku jen my dva. Kdy jste začali učit dítě dávat např babičkám? A kdy spalo poprvé bez vás někde přes noc?