Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Vada píše: Více
Zpráva o alkoholu v České republice 2023, Úřad vlády České republiky, 2024
Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti
A my si s manželem dáme každý večer skleničku bílého a posedíme u krbu.
@Oudzej píše: Více
Hysterické výkřiky abstinentů jsou k smíchu? Bez chlastu je život šedivější? Chlape, to musíš mít hodně smutný život, pokud si jej musíš dobarvovat alkoholem. A pokud dáš týdně klidně i deset piv, to je v součtu pět litrů… Za měsíc to asi nemusím počítat, žejo. Nechápu, že se někdo dobrovolně a na pravidelné bázi intoxikuje alkoholem a nazývá to super zábavou.
Na druhou stranu, je mi jedno, co ostatní dělají, když mě neobtěžují, nesmrdí vedle mě v MHD nebo mi neblijou před barákem. Jen teda - cítit se jako něco víc než člověk, který nepije… No nevím.
Vždycky, když podobný nesmysl čtu, jsem fakt vděčná, že můj partner závislý není.
Příspěvek upraven 14.04.26 v 19:43
Já nevím, ale přijde mi, že nejen muži, ale i ženy pijí často zbytečně moc. Ale každého věc, dokud tím neobtěžuje okolí. Mně alkohol nechutná a nedělá mi moc dobře, tak ho skoro nepiju. Mívala jsem období, obvykle v létě, že jsem si občas s chutí dala vychlazené pivo po nějakém tom sportovním výkonu. Teď už mě to nějak neláká. Pokud si někdo dá dvojku vína nebo jedno pivo po obědě, myslím, že je to naprosto v pohodě. Horší, když neznáte Míru.
To je mi pak vždycky líto lidí v okolí. Ale zas, když se stane výjimečně, třeba jednou do roka na nějaké fakt velké akci - ještě se dá chápat. Pokud to tak má někdo každý pátek, je něco hodně špatně.
Jinak jen pro zajímavost, já jsem už cca od dětství pravidelně pila birell v celkem velkém množství a jak se často uvádí sklon k alkoholismu, tak ho fakt nemám
Sourozenec taktéž (kromě bouřlivé puberty je taky v podstatě abstinent).
Jsem zvědavá na další generaci, přijde mi, že tolerance vůči nadměrnému pití malinko klesá. A to je za mě dobře ![]()
@Neboj píše: Více
Wow pět litrů týdne no toto. Znám typky co daj s přehledem 10 za večer, no tam už je to i kalorický problém, a je to dost vidět. Koukni na film Chlast, třeba trochu pochopíš. Já jako nemám nic proti abstinentum, vadí mi ti upjati militantní abstinenti, kteří by zakazovali a ponižovali.
Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky. Mimochodem, název tématu mě uráží, protože já třeba nepiju. Je rozdíl chlastat denně a nebo si jednou měsíčně zajít na pivo s kámošema/rozdělat si flašku vína s partnerkou.
Rozumím tomu, že kdo měl alkoholismus v rodině, je militantní antialkoholik. Ale na mě to působí, jako kdybych já založil téma Proč jsou české ženy tak nevěrné?
@Oudzej píše: Více
Pět litrů za týden je dvacet litrů za měsíc… Ale jak říkám, tvoje věc. A ne, nebudu koukat na něco, co mě nezajímá, ale díky za tip. Je mi tě líto. ![]()
@Anonymní píše: Více
Ano, alkohol je v Česku dostupný a levný, to je fakt. Ale z toho ještě neplyne, že každý druhý chlap je závislý. To je dost zkreslený pohled. Spousta chlapů normálně sportuje, řeší práci, podnikání, rodinu, svoje zdraví a alkohol mají maximálně okrajově nebo vůbec. Jenže ti se pohybují v úplně jiném prostředí než to, které popisuješ. ![]()
A pokud pořád narážíš na alkoholiky, tak problém není jen v nich, ale i v tom, koho si vybíráš a v jakém prostředí se pohybuješ. ![]()
Když se budeš pohybovat mezi lidmi, u kterých je normální chodit x krát týdně běhat, cvičit, lézt po horách, makají na sobě, anebo jsou klidně i poloprofesionální/profi sportovci, tak zjistíš, že echt alkoholiků je tam minimum, protože pravidelná nalejvárna a sportovní výkonnost prostě nejde dohromady. ![]()
Svět není plný jen chlastajících chlapů. Jen ses ocitla v kruhu, kde je to norma. A dokud ten kruh nezměníš, budeš mít pocit, že je to všude stejné. Není a jen je potřeba přestat hledat na stejných místech a začít si vybírat podle jiných hodnot než „on je jinak hodný “,to totiž fakt nestačí. ![]()
@Diagnoza2 píše: Více
Našla jsem rok 2024 a tam ta čísla vypadají úplně jinak. Ženy spotřebovávají cca jednu třetinu spotřeby mužů
Tak nevim
@Fitsun píše: Více
I ti sportovci ukončí trénink nebo co a dají si pár piv. Stačí se na ně podívat, jak o pivu mluví. Hned se jim zrak rozzáří. To už tady jiné nikdy nebude. Někdo zvládá, někdo ne. Já dříve myslela, že se pije pivo na žízeň. A vono ne🤣 🤣 🤣