Proč je nutné mléko po ukončení kojení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4486
1.9.11 20:34
MaryClementine píše:
Ano, kvůli vápníku. A proč? Protože vápník z mléka je nejlépe vstřebatelný a má nejlepší podmínky a složení k využití vápníku. Z rostlin ho tolik tělo nevstřebá, protože obsahují vyšší procento látek, které vápník činí nerozpustným a tudíž nevstřebatelným, např. fosfor, kys. šťavelová, vláknina, apod. Čili k denní potřebě vápníku je potřeba mnohem méně méka než rostlinné stravy

No tak já si právě naopak myslím, že horší vstřebatelnost je z mléka z důvodu přítomnosti mléčného tuku. :think: Snad to tasy nebude zase na hádku. :lol:
My jsme dávali oběma od roku a čtvrt UM, protože ho chtěli. Teď to nějak neřešíme, kolikrát si o mléko neřeknou třeba týden, já jim ho necpu. Jí jogurty a sýry.
Byla bych proti mléku, kdybych věděla, jak ho u těch prcků nahradit. :-) Dáváme rozumně vše, nic nevynecháváme (ale sóju jo, ta mi přijde špatná).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
1.9.11 21:44

Mléko organismus zahleňuje. Z nadojeného se oddělí syrovátka, která v něm ovšem plní svou funkci - s mléčnou bílkovinou kaseinem jsou jako lepidlo a rozpouštědlo v jednom, bez syrovátky kasein tělo zanáší. Mimochodem, dělalo se z něj lepidlo na tapety.
Ovšem v mléčných výrobcích, kvalitních jogurtech bez náhražek (odstředěného mléka natuženého škrobem apod.), kefíru, tvarohu, tvrdých sýrech atd. je určitě spoustu důležitých vitamínů a minerálů, pro které jsou důležité a nezbytné. A jsou v nich všechny složky mléka.
Takže za mě mléko do dětského jídelníčku ne, kvalitní mléčné výrobky rozhodně.
Mimochodem, polotučné mléko se dělá tak, že se odstředí to čerstvé na nízkotučné a přidá se do něj sójový tuk. Je to nejlevnější varianta výroby a proto většinou ani nezkysne, jen děsně zapáchá :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
1.9.11 21:48

Odborné studie prokázaly, že pocit zahlenění udávají po konzumaci nejen mléka, ale i nemléčného testovacího nápoje (který je od mléka chuťově k nerozeznání) výrazně častěji lidé, kteří věří, že konzumace mléčných výrobků vyvolává vyšší tvorbu hlenu v dýchacích cestách.

Pocit zahlenění je tedy závislý na víře, nikoliv na konzumaci kravského mléka. Studie byly prováděny jak u astmatiků, tak u dobrovolníků, kteří se nechali infikovat viry působícími onemocnění dýchacích cest.

U všech byl výsledek stejný. Pocit zahlenění udávali více ti, kteří v to věří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
1.9.11 21:50
MaryClementine píše:
Odborné studie prokázaly, že pocit zahlenění udávají po konzumaci nejen mléka, ale i nemléčného testovacího nápoje (který je od mléka chuťově k nerozeznání) výrazně častěji lidé, kteří věří, že konzumace mléčných výrobků vyvolává vyšší tvorbu hlenu v dýchacích cestách.

Pocit zahlenění je tedy závislý na víře, nikoliv na konzumaci kravského mléka. Studie byly prováděny jak u astmatiků, tak u dobrovolníků, kteří se nechali infikovat viry působícími onemocnění dýchacích cest.

U všech byl výsledek stejný. Pocit zahlenění udávali více ti, kteří v to věří.
:roll: :roll: :roll:
  • Citovat
  • Upravit
27305
1.9.11 21:51

Tak jinak:
Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14020
1.9.11 21:55

Betty: Naprosto s tebou souhlasím. Mléko netřeba, ale kysané výrobky ano. Samotná syrovátka je z mléka to nej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
1.9.11 21:56
MaryClementine píše:
Tak jinak:
Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání.

Ano, naše babičky měly k dispozici mléko nadojené od krávy…o něm bych se nehádala. To, co koupíte v tetrapaku, je obarvená voda, která rozhodně není ku prospěchu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
1.9.11 21:56

Anežka se odstavila v 9měsících, pak mléko nechtěla žádné, a až ve 13 měsících dostala ochutnat polotučné kravské mléko a pije ho dodnes. Vypije ráno a večer hrnek, mezitím jogurty, kefír, tvrdé sýry, tvaroh. Mléko a mléčné výrobky miluje, i když spotřeba kolísá. Poznám podle toho kdy roste, v období rychlejšího růstu je jak bezedná a láduje se mlíkem ve všech podobách opravdu hodně. Zahlenění ji mléko nezpůsobuje, evidentně ji chutná tak proč ji ho nedat.

Někde jsem četla, že zahlenění způsobuje kombinace mléko-bílá mouka-cukr, ale víc o tom nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
1.9.11 21:58

Mary - přesně tak souhlas, mléko rozhodně ano !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
1.9.11 21:59
Betty1981 píše:
MaryClementine píše:
Tak jinak:
Ano, naše babičky měly k dispozici mléko nadojené od krávy…o něm bych se nehádala. To, co koupíte v tetrapaku, je obarvená voda, která rozhodně není ku prospěchu :wink:

naprosto presne,pasterizace snizuje kvalitu mleka a trvanlive v tetrapaku,no ,to proste mleko neni

• Citovat
  • Upravit
14856
1.9.11 22:02

Něco podobného řeším taky…pořád 2× denně kojím, ale někdy mi přijde, že si toho tolik nevezme. UM nechce, tak přemejšlím, že se na něj vybodnu a budeme to nahánět dostatečným množstvým mléčných výrobků a čas od času mlíkem polotučným. Nejlépe bio…jinak se to nedá pít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
1.9.11 22:03

Já stavím mléko na roveň mléčným výrobkům a nevyjímám ho ze skupiny, jakože jogurt ano, mléko ne. Pro mě je to totéž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
1.9.11 22:04
Murka píše:
Někde jsem četla, že zahlenění způsobuje kombinace mléko-bílá mouka-cukr, ale víc o tom nevím :nevim:

To není o kombinaci, ale každá z těch potravin tělo zanáší, čím víc jich jíme, tím více.
A zahleněním nemyslím to, že člověk vypije hrnek mléka a začne kašlat…Je to spíš dlouhodobá věc a projeví se časem nějakou nemocí, alergií apod…ale to je na dlouhé povídání. Každý člověk je samozřejmě jiný a každé tělo se s tím popere jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
1.9.11 22:05
mmonica píše:
Betty1981 píše:
MaryClementine píše:
Tak jinak:
Ano, naše babičky měly k dispozici mléko nadojené od krávy…o něm bych se nehádala. To, co koupíte v tetrapaku, je obarvená voda, která rozhodně není ku prospěchu :wink:
naprosto presne,pasterizace snizuje kvalitu mleka a trvanlive v tetrapaku,no ,to proste mleko neni

a z jakého zdroje máte tohle info? Viděly jste výrobu mléka? Četly jste odborné články, metody, postupy? Pokud ano a vycházíte z toho - :palec: a ráda bych si to taky přečetla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
1.9.11 22:06
mmonica píše:
Betty1981 píše:
MaryClementine píše:
Tak jinak:
naprosto presne,pasterizace snizuje kvalitu mleka a trvanlive v tetrapaku,no ,to proste mleko neni
:roll: :roll: :roll:

teda kdybyste to měly brát takhle tak nejíte a nepijete absolutně nic - jelikož co si budem povídat většina dnešních potraviny neoplívá zrovna kvalitou a umřete hlady :lol:

ano s mlékem od krávy se to nedá srovnat, souhlasim, naproti tomu na rozdíl od mléka od krávy se pasterizací zbavíte všelijakých breberek co kráva v tom mlíku má a plnotučné mléko se mu velmi přibližuje

navíc má neocenitelnou pomoc právě v tvorbě kostí, prevence osteoporozy atpod......já se mlíkem a mléčnýma výrobkama cpu odmalička, jelikož mi to chutná, dodneška sem neměla nic zlomenýho ani naštípnutýho a že sem kolikrát padala na hubu :lol: a kosti mám jo tvrdý - takže prostě svým klukům to budu cpát taky protože je to prostě pro děti dobrá a užitečná věc :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí