Proč je nutné mléko po ukončení kojení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81480
2.9.11 13:30

Asho, chceš říct, že esenciální aminokyseliny a fakt, že jsou jen v potravinách řivočišného původu je mýtus?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4194
2.9.11 13:33

tak mě to nedalo a opsala jsem pár informací o mléku z knihy Pod pokličkou (na motivy pořadu ČT)

Pro a proti aneb Pít, či nepít?

• nízkotučné mléko dokáže pomoci v boji proti rakovině tlustého střeva, plic, žaludku
  • mléko bez tuku pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a nezvyšovat krevní tlak
  • mléko má vysoký obsah bílkovin. Lidský organismus se vyznačuje velkou pestrostí vnímání a setká-li se s látkou právě pro něj škodlivou, bouřlivě reaguje, např. na některé bílkoviny. Jenda z převažujících mléčných bílkovin - kasein - zvyšuje tvorbu hlenu, provokuje astma a zhoršuje stav při zánětu průdušek a nosních čelních dutin. Běžná je alergie na mléčnou bílkovinu
  • kravské mléko obsahuje jen nepatrné množství vit. C a i to se zničí pasterizací. Vitamin B2 se ničí působením světla
  • propagátoři mléka používají jako hlavní argument konstantování, že mléko a produkty z mléka jsou pro přežití člověka nepostradatelné stovky, ne-li tisíce let. Oponenti namítají, že ve volné přírodě savci po dosažení dospělosti mléko nekonzumují. Jinak je tomu u zvířat zdomácnělých. Psi, kočky, prasata jsou ale také jediná zvířata, která trpí stejnými chorobami jako lidé - cukrovkou, močovými kameny, infarktem.
  • mléko má vysoký obsah vápníku, který je prevencí proto osteoporóze. Některé populace ale mléko nekonzujumí a osteoporózou netrpí - např. v Číně
  • mléčný tuk podporuje růst rakovinotvorných buněk, choroby srdce
  • mléko může vyvolat alergické reakce, které způsobují bolesti kloubů, kloubní revmatismus, astma, snydrom dráždivého tračníku
  • při pití mléka se ukládá v cévách tuk, hovoříme o kornatění tepen, vznikají poruchy krevního oběhu, oslabuje se paměť, koncentrace
  • mléko může způsobovat průjem
  • nesnášenlivost laktózy může být příčinou nadýmání, bolestí břicha, plynatosti
  • v rozporu s lidovou pověrou mléko podporuje tvorbu žaludeční kyseliny a zpomaluje hojení žaludečních vředů
  • u některých astmatiků přechod na dietu bez mléka znamená zlepšení stavu
  • dospělí, kteří jsou alergičtí na mléko, mívají kromě trvalé rýmy a kašle také kožní onemocnění, např. mléčný svrab
  • pro dobré vstřebání váníku z mléka je nutný vit. D. Protože dojnice jsou větišnou zavřeny v kravínech s umělým osvětlením, mají samy vit. D málo, a tak se tento vit. do mléka mnohdy přidává
  • odborníci zkoumají hypotézu, podle níž zvýšený výskyt cukrovky má souvislost s použitím umělé mléčné výživy v prvním půlroce věku dítěte
  • výběr mléka i mléčných produktů můžeme chápat ze 2 hledisek:

1. jak bylo mléko tepelně upraveno (pasterizace, sterilizace, UHT
2. kolik obsahuje tuku

• pasterace je záhřev při teplotách 70-85°C, je nejšetrnější k výživovým látkách, ale mléko se pak může uchovávat do teploty 8°C a jen několik dní
  • trvanlivé mléko můžeme uchovávat i několik měsíců. Je ošetřeno při velmi vysoké teplotě až 135°C - UHT technika. UHT ošetřené mléko je nejlépe stravitelné a technika je šetrná k enzymům, které mléko obsahuje.
  • relativně nízkokalorické jsou zakysané výrobky, zakysaná smetana atp. Ty jsou navíc z mléčných produktů nejzdravější a nejracionálnější, protože bakterie mléčného kvašení upravují stav zažívacícho traktu a brání přemnožení nevhodných bakterií, kvasinek a plísní. Navíc mají zakys. výrobky zvýšený obsah kyseliny mléčné, která podporuje vstřebávání vápníku. Obsahuje i méně laktózy (mléčného cukru)

Lulje - no, já právě měla dojem, že to polotučné mlíko je odtučněný a pak se do něj něco přidává…ale jestli je to i s plnotučným taky tak, tak pak je asi jedno jestli je BIO nebo ne :mrgreen:
A jinak ten výpis by celkem podpořil tvoje argumenty pro trvanlivý mlíko, ale i tak je to otázka, jestli lépe stravitelný znamená výživově lepší :think: :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
2.9.11 13:37
Alpaka píše:
Asho, chceš říct, že esenciální aminokyseliny a fakt, že jsou jen v potravinách řivočišného původu je mýtus?

A kde jsi vzala, ze to tak je? Ja dam spat dite a neco vystracham…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
2.9.11 13:41
asha píše:
Pudli to je nesmysl, tyhle veci najdes i v zelenine atd. ;)

Tak to se asi muselo neco zasadniho zmenit od te doby, co jsem studovala stredni a vzsokou skolu. Tvrdis neco jako „na marsu je zivot“, popiras dosti zasadni fakt. kdy je tam objevili? nebo geneticke inzenyrstvi?
Necim to podloz. Podle mych znalosti esencialni AMK nejsou v zadne rostline.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
2.9.11 13:42
asha píše:
Alpaka píše:
Asho, chceš říct, že esenciální aminokyseliny a fakt, že jsou jen v potravinách řivočišného původu je mýtus?

to je stredostkolska biologie !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
2.9.11 13:51
Pudloslava píše:
asha píše:
Alpaka píše:
to je stredostkolska biologie !

http://www.wellness-trend.cz/…-esencialni/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
2.9.11 14:04
asha píše:
Alpaka píše:

Asho, jestli jsi jen průměrně vzdělaný člověk a vypadá to, že joo, tak jsi zajisté na tuto informaci musela narazit. Zkrátka je to obecně přijímaný fakt. Klidně si ho nechám vymluvit, ale myslím, že je spíš řada na tobě, abys to vyvrátila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
2.9.11 14:09
Alpaka píše:
asha píše:
Alpaka píše:
Asho, jestli jsi jen průměrně vzdělaný člověk a vypadá to, že joo, tak jsi zajisté na tuto informaci musela narazit. Zkrátka je to obecně přijímaný fakt. Klidně si ho nechám vymluvit, ale myslím, že je spíš řada na tobě, abys to vyvrátila.

Prave jsem dala odkaz. Holky, zivocichove nedokazou vyrobit tyhle aminokyseliny. Proto se jim rika esencialni. Staci google ;) A nedelejte ze mne pitomce prosim ;) (neberu to ve zlym, to jen poznamka na okraj).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
2.9.11 14:37

asha ja predpokladala, ze vis, co to esencilani AMK jsou, kdyz sebevedome pises, ze je rostliny obsahuji.

pokud je tam napsano „zivocichove“, tak to je spatne, melo tam byt „lide“. nebo to melo byt lepe rozvedeno. Vsechna zvirata nemaji stejny metabolismus. Napr. morce si umi vyrobit vitamin C, pro cloveka je to esencilani latka. Co je esencialni pro jednoho, nemusi byt pro druheho. Clovek zivocisnou bilokovinu potrebuje, krava treba nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
2.9.11 14:39
Pudloslava píše:
asha ja predpokladala, ze vis, co to esencilani AMK jsou, kdyz sebevedome pises, ze je rostliny obsahuji.pokud je tam napsano „zivocichove“, tak to je spatne, melo tam byt „lide“. nebo to melo byt lepe rozvedeno. Vsechna zvirata nemaji stejny metabolismus. Napr. morce si umi vyrobit vitamin C, pro cloveka je to esencilani latka. Co je esencialni pro jednoho, nemusi byt pro druheho. Clovek zivocisnou bilokovinu potrebuje, krava treba nemusi.

Pudli koukla ses aspon na ten odkaz? Nebo na Wiki? Nebo proste KAMKOLIV???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
2.9.11 14:42

Uz mne to zacina trochu stvat, abych se priznala. Nechapu, co se v tech skolach uci? :think:
Takze jsi na tahu, hod mi odkaz, kde se pise, ze esencialni AMK jsou pouze v zivocisnych bilkovinach. rada si rozsirim obzory. :) Sebevedomi na to mas ;) Rejpu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
2.9.11 14:45

Komentovat samotnou soju nebudu, na to nejsem dost kompetentni ;) Zatim :D
 http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/…minokyseliny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
2.9.11 14:49

Asho, ten odkaz je pro mě stejně důvěryhodný jako emimino. Stejně tak já můžu hodit toto:http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?…
Takle se pravdy nedobereme.

To, že je něco esenciální pro živočichy znamená, že ssi to nedokáže syntetizovat. Pro každého živočicha je ale esenciální něco jiného. Takže to není tak, že všechny pro člověka esenciální aminokyseliny dokážou syntetizovat poze rostliny. Dokáží je syntetizovat třeba i jiní živočichové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
2.9.11 14:52

http://cs.wikipedia.org/…minokyselina
jen tak abych se nenudila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
2.9.11 14:53
Alpaka píše:
Asho, ten odkaz je pro mě stejně důvěryhodný jako emimino. Stejně tak já můžu hodit toto:http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?…
Takle se pravdy nedobereme.To, že je něco esenciální pro živočichy znamená, že ssi to nedokáže syntetizovat. Pro každého živočicha je ale esenciální něco jiného. Takže to není tak, že všechny pro člověka esenciální aminokyseliny dokážou syntetizovat poze rostliny. Dokáží je syntetizovat třeba i jiní živočichové.

Jenze tady slo pouze o tvrzeni, ze esencialni AMK obsahuji POUZE zivocisne bilkoviny. Na to jsem reagovala, tohle uz se zene nekam uplne jinam ;)
Presne to jsem prece psala: ze je neco esencialni znamena, ze si to nedokaze vyrobit. ;)

Tak tech odkazu projdi vic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko