Proč je nutné mléko po ukončení kojení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
960
2.9.11 14:55

odkaz z wikipedie : Esenciální aminokyseliny a kvalita bílkovin

Kvalita bílkovin v potravě se měří srovnáním podílu esenciálních aminokyselin a podílem, který odpovídá správné výživě. Čím je podíl esenciálních aminokyselin k neesenciálním vyšší, tím je bílkovina kvalitnější.

Vysoce kvalitní bílkoviny obsahuje mléko, vejce a maso, bílkoviny rostlinného původu mají často nedostatek určitých esenciálních aminokyselin. Při přísně veganské dietě tedy hrozí jejich nedostatek a je potřeba hlídat si příjem bílkovin z různých zdrojů. Například kombinace bílkovin z pšenice (málo lysinu) a bílkovin z luštěnin (málo methioninu) zajistí příjem esenciálních aminokyselin, ale celkový příjem bílkovin musí být vyšší, než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny.

Aminokyseliny se v organismu neskladují, ty aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny „do zásoby“, příjem musí být pokud možno stálý.
Jednostranná výživa bez živočišných bílkovin, spolu s vlivem limitních aminokyselin, je příčinou proteinové podvýživy (kwashiorkor) u lidí z rozvojových zemí.

Takze jak jsem pochopila, esencialni AMK se daji nahradit rostlinou stravou, ale je to mnohem slozitejsi na vyvazenost stravy. tak proc si to komplikovat :palec: Pijme mleko jezme maso!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14020
2.9.11 15:02

asha: pokud si pamatuju něco takového jsem se učila v biologii a somatologii. ale je to už 15 let :nevim: , zkusím najít něco konkrétnějšího v knížkách a napíšu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
2.9.11 15:03

Pro nekoho to vubec komplikace neni, vis? ;)

Vice viz Cinska studie, nebudte holky tak liny :lol: Vypada to, ze vas to zajima, tak se treba neco novyho dozvite, to neni nikdy na skodu, ne? Jinak jsme v kruhu, tvrzeni proti tvrzeni, ovsem vy neznate argumenty a studie protistrany, takze si tezko pokecame :)
Je tu nekdo, kdo to cetl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
2.9.11 15:04

asi to tu nikdo nečetl :roll: :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
2.9.11 15:04
vevci píše:
odkaz z wikipedie : Esenciální aminokyseliny a kvalita bílkovin

Kvalita bílkovin v potravě se měří srovnáním podílu esenciálních aminokyselin a podílem, který odpovídá správné výživě. Čím je podíl esenciálních aminokyselin k neesenciálním vyšší, tím je bílkovina kvalitnější.

Vysoce kvalitní bílkoviny obsahuje mléko, vejce a maso, bílkoviny rostlinného původu mají často nedostatek určitých esenciálních aminokyselin. Při přísně veganské dietě tedy hrozí jejich nedostatek a je potřeba hlídat si příjem bílkovin z různých zdrojů. Například kombinace bílkovin z pšenice (málo lysinu) a bílkovin z luštěnin (málo methioninu) zajistí příjem esenciálních aminokyselin, ale celkový příjem bílkovin musí být vyšší, než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny.

Aminokyseliny se v organismu neskladují, ty aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny „do zásoby“, příjem musí být pokud možno stálý.
Jednostranná výživa bez živočišných bílkovin, spolu s vlivem limitních aminokyselin, je příčinou proteinové podvýživy (kwashiorkor) u lidí z rozvojových zemí.

Takze jak jsem pochopila, esencialni AMK se daji nahradit rostlinou stravou, ale je to mnohem slozitejsi na vyvazenost stravy. tak proc si to komplikovat :palec: Pijme mleko jezme maso!

Mmch. lide z rozvojovych zemi maji nevyvazenou stravu ve smyslu nekolika malo druhu rostlin. tam je to fakt prusvih. Ale z toho je i videt, ze se tim argumentovat neda :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
2.9.11 16:29

Takže jde předpokládám o tuto knihu? http://www.svitani.eu/…6087847e40fe
Já si ji určitě přečtu, pokud ji seženu v knihovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3425
2.9.11 16:32
LucaLuca píše:
Takže jde předpokládám o tuto knihu? http://www.svitani.eu/…6087847e40fe
Já si ji určitě přečtu, pokud ji seženu v knihovně.

Ano, jde o tuto knihu. Je vážně moc zajímavá a některé informace, podložené studiemi, jsou dost šokující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
2.9.11 18:32

hm, tak sem to trochu dočetla a asho souhlas s holkama, vevci to tu hezky shrnula .........nechápu jednu věc, proč máš takovou potřebu přesvědčit ostatní, že je mlíko tak děsně špatný …tak pro mě za mě ty si ho nepij, dětem ho nedávej ale je to tvůj problém, necpi to ostatnim :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
2.9.11 19:28

Brumdinko, tys narozdíl od Ashi neuvedla jediný důvod, proč mléko ano, zatímco ona důvody, proč ne, uvedla. A ani nemám pocit, že to někomu cpe. Každý se zachová stejně podle sebe, a to ona ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
2.9.11 19:32

Navíc v příspěvku vevči není nic, co by odporovalo názoru ashi - prostě z rostlin získat es. aminokyseliny jde (Například kombinace bílkovin z pšenice (málo lysinu) a bílkovin z luštěnin (málo methioninu) zajistí příjem esenciálních aminokyselin, ale celkový příjem bílkovin musí být vyšší, než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny.), jen se u toho musí víc přemýšlet, jak co nakombinovat, a to asha psala.

Další argument proti mléku může být ten, že krávy jsou dnes krmeny obilovinami (mnohdy plesnivými) a možná i něčím horším, takže o kvalitě takového mléka si udělá obrázek každý sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
2.9.11 19:51

Ze esencialni MAK ze daji ziskat pouze ze zivocisnych bilkovin je fakt, ktery nas ucili na SS i VS. Stejne tak jsem nikdy necitila potrebu overovat si osobne, ze savci maji (az na lenochoda) vzdy 7 krcnich obratlu.
Informace, ze je lze ziskat z rostlin, me proto ponekud prekvapuje, ale wikipedii nepovazuji za zdroj, za ktery bych dala ruku do ohne - slysela jsem mnoho historek o tom, jak se odbornik snazil editovat heslo, kteremu rozumel tak, ze se mu celozivotne venoval - a nasledujici den to nejaky admin cele vratil zpet vcetne nepresnosti ci bludu. Wikipedii muze psat kdokoliv - v to je jeji velka sila i slabina v jednom.

Nebudu si kupovat knihu, ktera me nejspis rozcili. Uz jsem si jich hlupka koupila nekolik. Neni to prvni pripad, kdy nekdo zmeni svuj dosavadni pohled na neco na zaklade jedne knihy - Marketa Melicharova zase broji proti ockovani na zaklade jedne knihy jednoho nemeckeho homeopata. Kdyz jsme se dostali k nekterym autorovym tvrzenim, statecne okopla i zdroje, ktere cituje - takze jsem si mohla dany clanek vyhledat a zjistit, ze je vzhledem k autorovzm tvrzenim dosti irelevantni. Autor proste zamenim „vyjimecne se na celem svete 15× stalo“ za „je prokazano, ze…“.
Nevim, co bych mela z toho, ze bych do knihy vrazila svoje penize a pak googlovala jednotlive citace a resila, jak je autor interpretuje.
Apriori duveruji odbornikum v danem oboru. Mozna budes tvrdit, ze za propagaci mleka stoji nejaka lobby zemedelcu, ale ja proste poplasnym tvrzenim apriori neverim - a pak se nekdy divim, ze na tom treba neco je - ale to se stava veru malokdy a jen z casti.

Jinak opakuji, komu se mleko hnusi, at ho nedava - nahradit ho jde. jen je to nesmyslne tezke. Asi jako se da chodit po rukach, jen po nohach je to snadnejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
2.9.11 19:59
Pudloslava píše:
Ze esencialni MAK ze daji ziskat pouze ze zivocisnych bilkovin je fakt, ktery nas ucili na SS i VS. Stejne tak jsem nikdy necitila potrebu overovat si osobne, ze savci maji (az na lenochoda) vzdy 7 krcnich obratlu.
Informace, ze je lze ziskat z rostlin, me proto ponekud prekvapuje, ale wikipedii nepovazuji za zdroj, za ktery bych dala ruku do ohne - slysela jsem mnoho historek o tom, jak se odbornik snazil editovat heslo, kteremu rozumel tak, ze se mu celozivotne venoval - a nasledujici den to nejaky admin cele vratil zpet vcetne nepresnosti ci bludu. Wikipedii muze psat kdokoliv - v to je jeji velka sila i slabina v jednom.

Nebudu si kupovat knihu, ktera me nejspis rozcili. Uz jsem si jich hlupka koupila nekolik. Neni to prvni pripad, kdy nekdo zmeni svuj dosavadni pohled na neco na zaklade jedne knihy - Marketa Melicharova zase broji proti ockovani na zaklade jedne knihy jednoho nemeckeho homeopata. Kdyz jsme se dostali k nekterym autorovym tvrzenim, statecne okopla i zdroje, ktere cituje - takze jsem si mohla dany clanek vyhledat a zjistit, ze je vzhledem k autorovzm tvrzenim dosti irelevantni. Autor proste zamenim „vyjimecne se na celem svete 15× stalo“ za „je prokazano, ze…“.
Nevim, co bych mela z toho, ze bych do knihy vrazila svoje penize a pak googlovala jednotlive citace a resila, jak je autor interpretuje.
Apriori duveruji odbornikum v danem oboru. Mozna budes tvrdit, ze za propagaci mleka stoji nejaka lobby zemedelcu, ale ja proste poplasnym tvrzenim apriori neverim - a pak se nekdy divim, ze na tom treba neco je - ale to se stava veru malokdy a jen z casti.

Jinak opakuji, komu se mleko hnusi, at ho nedava - nahradit ho jde. jen je to nesmyslne tezke. Asi jako se da chodit po rukach, jen po nohach je to snadnejsi.
:potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :palec: :palec: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
2.9.11 20:36
asha píše:
motika píše:
Ach jo :roll: , mamči co chcete dávat UM a mlíčko dětem tak dávejte a vy co si myslíte, že je to krávovina tak si dávejte dítkům co chcete. Já to říkám pořád, moje děti to nejsou ta co :nevim: . Je to rozhodnutí každý ženský. To je furt mlíko ano mlíko ne, očkovat ano, očkovat ne! Dělejte si každá co chcete. Já jsem pro mlíko :palec: :palec: :palec:
Nikdo ti ho prece nebere ;) Mne treba ale vadi, kdyz nekdo kategoricky prohlasi, ze mliko do naseho jidelnicku patri a hotovo… Tak se ptam: proc? Proc si myslite, ze patri? Jen otazka, fakt mne to zajima :)

Asho, protože mně třeba chutná a je mi naprosto ukradené, že snad má zahleňovat či co. Nikdy jsem nevěděla, co si pod tím pojmem mám představit. A nemám na mléko špatný názor ani kvůli holčině ABKM. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
2.9.11 21:00
Pudloslava píše:
Ze esencialni MAK ze daji ziskat pouze ze zivocisnych bilkovin je fakt, ktery nas ucili na SS i VS.

Vůbec mě nepřekvapuje, pokud se to na medicíně učí. Taky se tam učí potlačovat příznaky místo hledat příčiny nemocí a není to správné. Ale to je OT a nemyslím to nijak zle. Názorů na každou věc je prostě víc.
Jinak my mlíko taky pijem (omezeně) právě z důvodu, že není lehké změnit zažité stereotypy. I když výhrady k němu mám. Ale výhrady by mohl člověk čistě teoreticky mít ke každé potravině a něco jíst musíme. Takže všeho s mírou a :mavam: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
2.9.11 21:26
LucaLuca píše:
Brumdinko, tys narozdíl od Ashi neuvedla jediný důvod, proč mléko ano, zatímco ona důvody, proč ne, uvedla. A ani nemám pocit, že to někomu cpe. Každý se zachová stejně podle sebe, a to ona ví.

jo fakt :lol: a co si takhle přečíst diskuzi, těch důvodů je tady napsáno spousta nemusim to furt dokola snad omílat :roll: a takový dvě stránky napřed to tu asha neustále někomu cpe :mrgreen:

a co třeba argument, že mi chutná, stejně tak jako mi chutná máslo a margarín bych v životě nevzala do pusy, jelikož v tom cítím ropu …atd ......

opravdu nechápu o co Vám jde, přesvědčit národ aby nepil mlíko a pak budete teprve spokojené :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí