Proč jsou učitelky neoblíbené?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1694
14.12.18 18:12

Odborníci: Obsah učiva je třeba zúžit a přijímání na SŠ změnit

https://www.ceskenoviny.cz/…enit/1699319

Zástupci České školní inspekce tento týden uvedli, že by se měly zásadně změnit takzvané rámcové vzdělávací programy pro školy i přijímací zkoušky. Výsledky žáků ve školách totiž neodpovídají tomu, co by měli umět. Například v češtině splňují požadavky všichni žáci na 6,42 procenta škol a v matematice jen na 0,62 procenta škol. Podle inspekce za špatné výsledky může hlavně to, že je učivo moc obsáhlé. U přijímacích zkoušek by se pak inspektoři zaměřili spíš na ověřování studijních předpokladů než znalostí z matematiky a češtiny, jak je tomu nyní.

Podle Feřtka není v současnosti možné, aby se děti ve škole naučily všechno, co se v rámcových vzdělávacích programech požaduje. „To, co se předepisuje (nyní) je úplně absurdní. Podle mě to zvládnout nemůže nikdo a nikdo z nás nezvládá učivo základní školy tak, jak je předepsané,“ řekl. S tím souhlasí i Hrubá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
14.12.18 18:16
@CHLAP.cz píše:
Odborníci: Obsah učiva je třeba zúžit a přijímání na SŠ změnit

https://www.ceskenoviny.cz/…enit/1699319

Zástupci České školní inspekce tento týden uvedli, že by se měly zásadně změnit takzvané rámcové vzdělávací programy pro školy i přijímací zkoušky. Výsledky žáků ve školách totiž neodpovídají tomu, co by měli umět. Například v češtině splňují požadavky všichni žáci na 6,42 procenta škol a v matematice jen na 0,62 procenta škol. Podle inspekce za špatné výsledky může hlavně to, že je učivo moc obsáhlé. U přijímacích zkoušek by se pak inspektoři zaměřili spíš na ověřování studijních předpokladů než znalostí z matematiky a češtiny, jak je tomu nyní.

Podle Feřtka není v současnosti možné, aby se děti ve škole naučily všechno, co se v rámcových vzdělávacích programech požaduje. „To, co se předepisuje (nyní) je úplně absurdní. Podle mě to zvládnout nemůže nikdo a nikdo z nás nezvládá učivo základní školy tak, jak je předepsané,“ řekl. S tím souhlasí i Hrubá.

Zajímavé, že současné RVP jsou zredukované osnovy, podle kterých jsme se učili my. :nevim: A my to jaksi tak nějak zvládali bez větších problémů… ;)

Tak mě tak napadá, jestli nebude problém jinde… :mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
14.12.18 18:31

boha jeho, konečně se odhalilo,v čem je problém :dance: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
14.12.18 19:03
@matkabagristy píše:
boha jeho, konečně se odhalilo,v čem je problém :dance: :mrgreen:

a trvalo to skoro 30 let :jazyk: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
14.12.18 19:19
@CHLAP.cz píše:
a trvalo to skoro 30 let :jazyk: :lol:

možná i 100 :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
15.12.18 19:14

Děti by ve školách zrušily český jazyk a zpěv, nevzdají se mobilů

https://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…

Učitelku českého jazyka ze Základní školy K Milíčovu Moniku Líbalovou, která se Minisčítání zúčastnila, nijak zvlášť nepřekvapilo, že by děti nejradši češtinu zrušily. Podle ní je to hlavně kvůli složité gramatice, pravopisu a memorování věcí, které v podstatě nejsou potřeba.

„Čeština je zbytečně složitá a měla by jít s dobou. České školství je výkonové a spoustu věcí musí děti drilovat. Podle mě ale často zbytečně, protože kolikrát použijete například slovo babyka? Je ve vyjmenovaných slovech, která se učíte už na základní škole, ale použijete jej minimálně. Takových příkladů je spousta a já bych byla radši, kdyby se učení věcí zpaměti praktikovalo co nejméně,“ říká češtinářka Monika Líbalová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
15.12.18 19:40
@CHLAP.cz píše:
Děti by ve školách zrušily český jazyk a zpěv, nevzdají se mobilů

https://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…

Učitelku českého jazyka ze Základní školy K Milíčovu Moniku Líbalovou, která se Minisčítání zúčastnila, nijak zvlášť nepřekvapilo, že by děti nejradši češtinu zrušily. Podle ní je to hlavně kvůli složité gramatice, pravopisu a memorování věcí, které v podstatě nejsou potřeba.

„Čeština je zbytečně složitá a měla by jít s dobou. České školství je výkonové a spoustu věcí musí děti drilovat. Podle mě ale často zbytečně, protože kolikrát použijete například slovo babyka? Je ve vyjmenovaných slovech, která se učíte už na základní škole, ale použijete jej minimálně. Takových příkladů je spousta a já bych byla radši, kdyby se učení věcí zpaměti praktikovalo co nejméně,“ říká češtinářka Monika Líbalová.

Tak slovo babyka jako vyjmenované slovo zmiňujeme, vysvětlíme, ale rozhodně se ho děti nijak nedrilují. Taky češtinu učím a posledních dvacet let se vymýšlejí psí kusy, aby děti učení hlavně bavilo a nemusely se tolik učit zpaměti - kam to došlo, to vidíme všichni. Ono to dětičky vůbec nezabije, když se některé věci naučí zpaměti, jako třeba vyjmenovaná slova, abecedu, násobilku a podobně. Předkládáme jim milion pomocníků, her, pomůcek, aplikací, manipulativních a tvůrčích činností, přesahů do dalších předmětů a všeho možného, stejně se nakonec dozvídáme, že děti drilují věci zpaměti. Podle mě to není vůbec pravda. Co se týče obsahu učiva, moc nechápu, proč se veškerá česká gramatika musí naučit na národce, když by se klidně mohla rozvolnit i na druhý stupeň. Určitě by si ji děti měly možnost lépe zažít a zapamatovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
15.12.18 19:48

@hanka.br. Kdyby se děti na národce neučily ptákoviny jako přírodopis a dějepis, měly by mnohem víc času na matematiku a pravopis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
15.12.18 19:54
@hanka.br. píše:
Tak slovo babyka jako vyjmenované slovo zmiňujeme, vysvětlíme, ale rozhodně se ho děti nijak nedrilují. Taky češtinu učím a posledních dvacet let se vymýšlejí psí kusy, aby děti učení hlavně bavilo a nemusely se tolik učit zpaměti - kam to došlo, to vidíme všichni. Ono to dětičky vůbec nezabije, když se některé věci naučí zpaměti, jako třeba vyjmenovaná slova, abecedu, násobilku a podobně. Předkládáme jim milion pomocníků, her, pomůcek, aplikací, manipulativních a tvůrčích činností, přesahů do dalších předmětů a všeho možného, stejně se nakonec dozvídáme, že děti drilují věci zpaměti. Podle mě to není vůbec pravda. Co se týče obsahu učiva, moc nechápu, proč se veškerá česká gramatika musí naučit na národce, když by se klidně mohla rozvolnit i na druhý stupeň. Určitě by si ji děti měly možnost lépe zažít a zapamatovat.

Na střední škole vidíme důsledky toho, že dětičkám podlézáme a usnadňujeme jim to. Dětem to jen a pouze ubližuje. Chybí jim vůle, ctižádost a ambice. Vlastně mi je jich líto.

V krátkodobém hledisku - ano, mají to snadnější, ale dlouhodobě? Dlouhodobě je to poškozuje - a poškozuje to i budoucnost naší společnosti. Sama jsem narvala dětičky na dobrý víceletý gympl - ano, na druhém stupni je to pro ně větší záhul než pro děti, které zůstávají na základkách - později ale budou moci čerpat z toho, co si vybudovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
15.12.18 20:31
@SAJ píše:
Na střední škole vidíme důsledky toho, že dětičkám podlézáme a usnadňujeme jim to. Dětem to jen a pouze ubližuje. Chybí jim vůle, ctižádost a ambice. Vlastně mi je jich líto.V krátkodobém hledisku - ano, mají to snadnější, ale dlouhodobě? Dlouhodobě je to poškozuje - a poškozuje to i budoucnost naší společnosti. Sama jsem narvala dětičky na dobrý víceletý gympl - ano, na druhém stupni je to pro ně větší záhul než pro děti, které zůstávají na základkách - později ale budou moci čerpat z toho, co si vybudovaly.

Naprosto souhlasím. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
66806
15.12.18 20:43

babyku řeším aktuálně se třeťákem, ví že je to slovo napikaču, ale jako naschvál si ho pamatuje (dysgrafik, stejně tam napíše i), ale k tématu, ta neoblíbené učitelky si ho nevymyslely ani ho nezavedly do učebnic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
15.12.18 20:44

babyku řeším aktuálně se třeťákem, ví že je to slovo napikaču, ale jako naschvál si ho pamatuje (dysgrafik, stejně tam napíše i), ale k tématu, ta neoblíbené učitelky si ho nevymyslely ani ho nezavedly do učebnic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
16.12.18 16:35
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
16.12.18 16:46
@CHLAP.cz píše:
@SAJ

https://www.e15.cz/…effl-1351634

https://www.e15.cz/…zecu-1351230

https://www.e15.cz/…stvi-1351393

A co jako? O Sciu si myslím svoje (ne příliš dobré), se jedním studentem Open Gate jsem se setkala a takové spolužáky bych svym dětem opravdu nepřála. A škola mych dětí si taky mohla z uchazečů pohodlně vybírat. :nevim:
A mění to snad něco na tom, co jsem napsala výš? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
16.12.18 16:49
@SAJ píše:
A co jako? O Sciu si myslím svoje (ne příliš dobré), se jedním studentem Open Gate jsem se setkala a takové spolužáky bych svym dětem opravdu nepřála. A škola mych dětí si taky mohla z uchazečů pohodlně vybírat. :nevim:
A mění to snad něco na tom, co jsem napsala výš? :nevim:

Hlavně se z toho nepo***** ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová