Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@CHLAP.cz Nevšimla jsem si, že by někdo tvrdil, že ze základky se nelze dostat na gymnázium a na vysokou a jestli to chápu správně, sice tady proti nim argumentuješ, ale současně sám své dítě na něj umístit nemůžeš, i když bys rád. Zkrátka výhody víceletých gymnázií ti jsou známé.
@CHLAP.cz píše:
a nebo z nějakého důvodu nemohou dát dítě na víceleté…
z jakých důvodů nemohou dát dítě na víceletý gympl? Ekonomicky je to stejné jako na základce
@hanka.br. píše:
@CHLAP.cz Nevšimla jsem si, že by někdo tvrdil, že ze základky se nelze dostat na gymnázium a na vysokou a jestli to chápu správně, sice tady proti nim argumentuješ, ale současně sám své dítě na něj umístit nemůžeš, i když bys rád. Zkrátka výhody víceletých gymnázií ti jsou známé.
Výhody jsou relativní. Osobní zkušenost v rodině opravdu mám.
Je několik překážek, proč rodiče dají své dítě raději až na 4 leté.
Také každý nebydlí ve velkoměstě, dítě není v páté nebo sedmé třídě připravené na tu zátěž a další faktory. Jinak nejsem proti víceletým, ale někteří rodiče to vidí jako prestiž. ![]()
Já bych tady nechtěl popisovat konkrétně, to by šlo jedině jako anonym.
https://cs.wikipedia.org/…mn%C3%A1zium
Efektivita vzdělávání: „na konci prvního ročníku střední školy nejsou statisticky významné rozdíly v matematických vědomostech, jež získali ve škole žáci, kteří se vzdělávali 2–4 roky ve výběrovém prostředí víceletého gymnázia, a žáci, kteří začali studovat čtyřleté gymnázium po ukončení druhého stupně základní školy. Celkově lepší výsledky žáků víceletých gymnázií jsou z velké míry způsobeny lepším sociálním složením víceletých tříd.“
Úspěšnost k přijetí k dalšímu studiu: „Výsledky ukazují, že mezi absolventy víceletého a čtyřletého gymnázia nejsou statisticky významné rozdíly v úspěšnosti ani tehdy, nezohledňujeme-li jejich socioekonomický status.“
V závěru se zmiňuje, že „Absolvování víceletého gymnázia nicméně zvyšuje pravděpodobnost studia prestižních vysokoškolských oborů. I když absolventi víceletých gymnázií nevykazují v přijetí na vysoké školy celkově vyšší úspěšnost, absolvování víceletého gymnázia je významným prediktorem studia práv, která patří k nejprestižnějším vysokoškolským disciplínám.“
@CHLAP.cz píše:
Výhody jsou relativní. Osobní zkušenost v rodině opravdu mám.
Je několik překážek, proč rodiče dají své dítě raději až na 4 leté.
Také každý nebydlí ve velkoměstě, dítě není v páté nebo sedmé třídě připravené na tu zátěž a další faktory. Jinak nejsem proti víceletým, ale někteří rodiče to vidí jako prestiž.
Já bych tady nechtěl popisovat konkrétně, to by šlo jedině jako anonym.https://cs.wikipedia.org/…mn%C3%A1zium
Efektivita vzdělávání: „na konci prvního ročníku střední školy nejsou statisticky významné rozdíly v matematických vědomostech, jež získali ve škole žáci, kteří se vzdělávali 2–4 roky ve výběrovém prostředí víceletého gymnázia, a žáci, kteří začali studovat čtyřleté gymnázium po ukončení druhého stupně základní školy. Celkově lepší výsledky žáků víceletých gymnázií jsou z velké míry způsobeny lepším sociálním složením víceletých tříd.“
Úspěšnost k přijetí k dalšímu studiu: „Výsledky ukazují, že mezi absolventy víceletého a čtyřletého gymnázia nejsou statisticky významné rozdíly v úspěšnosti ani tehdy, nezohledňujeme-li jejich socioekonomický status.“
V závěru se zmiňuje, že „Absolvování víceletého gymnázia nicméně zvyšuje pravděpodobnost studia prestižních vysokoškolských oborů. I když absolventi víceletých gymnázií nevykazují v přijetí na vysoké školy celkově vyšší úspěšnost, absolvování víceletého gymnázia je významným prediktorem studia práv, která patří k nejprestižnějším vysokoškolským disciplínám.“
Z toho vyplývá, že víceleté gymnázium je pro budoucího studenta lepší varianta, než základní škola. Tak o to asi celou dobu v té diskuzi jde.
@CHLAP.cz tak když děcka nejsou připravená. nemají na to - ať na té základce zůstanou. Víceleté gymply jsou vhodné pro jiné děti ![]()
@matkabagristy píše:
z jakých důvodů nemohou dát dítě na víceletý gympl? Ekonomicky je to stejné jako na základce
Všude neni Praha. Někde je jen 6 leté, někde jen 8 leté a někde jen 4 leté.
@matkabagristy píše:
@CHLAP.cz tak když děcka nejsou připravená. nemají na to - ať na té základce zůstanou. Víceleté gymply jsou vhodné pro jiné děti
Víceleté gymnázium: ano či ne? Nejdřív se zamyslete, jaké je vaše dítě
@matkabagristy píše:
@CHLAP.cz bydlíme v pěrdeliA tvoje argumenty jsou mimo.
Tak NAZDAR. ![]()
@hanka.br. píše:
Z toho vyplývá, že víceleté gymnázium je pro budoucího studenta lepší varianta, než základní škola. Tak o to asi celou dobu v té diskuzi jde.
Ne vždy to platí.
Pravda je, že statisticky mají děti z víceletých gymnázií větší šance dokončit i náročné VŠ. Rozdíl je však velmi malý. Až dohledám přesné tabulky (někde je mám uložené) s úspěšností 4 letých, tak zašlu. ![]()
Na osmilete gymnazium maji jit deti, ktere jsou prirozene nadane, ne deti, ktere se nasprtaji na prijmacky!!! Tim samozrejme nechci nijak shazovat vasi dcerku, ale s osmiletym gymnaziem mam vlastni zkusenost, mou dcerku jsem tam dala (ted je v kvintě) a musim rict, ze vetsi chybu jsem udelat nemohla. Dcerka podobne jako vase ve tride vycnivala svymi znalostmi, logickym uvazovanim atd. a chtela jit na gympl, protoze se tesila na takovou tu vzajemnou rivalitu a ze se bude bavit s inteligentnimi detmi. Jenze opak byl pravdou. Dcerka mela doposud same jednicky, letos to vypada na vyznamenani, ale ostatni deti v jeji na to uplne kaslou a nekteri meli na vysvedceni i nekolik ctverek!! Atmosfera ve tride je naprosto demotivujici… a v konecnem dusledku na vetsine gymnazii skonci maturanti ze ctyrleteho gymplu lepe nez z osmileteho… takze nyni zadame o prelozeni dcery z osmileteho na ctyrlety gympl, tak snad nam vyhovi… takze vam radim, jeste to dobre promyslete… ![]()
https://www.emimino.cz/…zium-301658/
Studie prokázaly, že žáci s výbornými výsledky z různých srovnávacích testů mají problém uspět u přijímaček. „Ze vzorku asi čtyř tisíc dětí se jich 442 dostalo na víceleté gymnázium. Když jsme žáky seřadili podle výsledků v matematickém testu ze čtvrté třídy, z prvních 442 umístěných se pouze 204 žáků hlásilo na víceleté gymnázium a pouze 169 z nich bylo přijato,“ říká Straková. Z nejzdatnějších matematiků u přijímacího řízení neuspěla ani polovina.
Čím dál víc rodičů touží poslat své dítě na víceleté gymnázium. Ne, že by populace byla rok od roku nadanější a chytřejší. To jen přibývá rodičů, kteří sní o tom, že jejich dítě má vysokoškolský titul, a doufá, že víceleté gymnázium zvýší jejich potomkovi šance na vysokoškolské vzdělání. Sítem gymnazijních přijímaček přitom neprocházejí jen nechytřejší děti, ale spíše žáci s nejambicióznějšími rodiči.
https://zpravy.tiscali.cz/…azium-274805
http://www.ucitelskenoviny.cz/?…
„Velká část dětí také vypověděla, že v přijímacích zkouškách byly věci, se kterými se v životě nesetkaly. To, že se nespoléhá na znalosti ze základní školy, je skandální,“ upozorňuje Straková.
@hanka.br. píše:
Česká školní inspekce nedávno navrhla legislativně zpřísnit přijímání na víceletá gymnázia. Z vyhodnocení loňského testování v 5. a 9. třídách totiž vyplynulo, že v češtině měla třetina žáků devítek lepší výsledky než stejná část jejich vrstevníků z víceletých gymnázií. Ministerstvo školství sice podnět inspekce odmítlo s tím, že nebude iniciovat změnu zákona a přijímací řízení dál ponechá v kompetenci ředitelů škol, nicméně tím neodstranilo polemiku kolem exkluzivity toho typu vzdělávání, které je veřejností vnímáno jako studium urychlující rozvoj především nadaných dětí.
Základní školy mají velký problém, ředitelé si zprivatizovali své žáky
https://domaci.ihned.cz/…-tvrdi-nemec?…
Školy jsou velkým hájemstvím ředitelů, nechtějí, aby do nich někdo viděl, rodič je ale tím, kdo platí daně, má právo vědět, jak se ve škole učí, říká advokát a zakladatel webu zakladky.eu Ronald Němec.
Se sadou 70 otázek obeslal všechny školy v Karlových Varech, aby rodičům pomohl s rozhodnutím, kam umístit dítě.
Ředitel má být vizionář a říct představu o škole, pak se nebudu muset ptát, protože budu tu vizi znát, vysvětluje Němec.
@CHLAP.cz píše: Česká školní inspekce nedávno navrhla legislativně zpřísnit přijímání na víceletá gymnázia. Z vyhodnocení loňského testování v 5. a 9. třídách totiž vyplynulo, že v češtině měla třetina žáků devítek lepší výsledky než stejná část jejich vrstevníků z víceletých gymnázií. Ministerstvo školství sice podnět inspekce odmítlo s tím, že nebude iniciovat změnu zákona a přijímací řízení dál ponechá v kompetenci ředitelů škol, nicméně tím neodstranilo polemiku kolem exkluzivity toho typu vzdělávání, které je veřejností vnímáno jako studium urychlující rozvoj především nadaných dětí.http://www.ucitelskenoviny.cz/?…
Asi jak kde, ale třeba v Praze teď budou nastupovat na víceletá gymnázia silné ročníky, takže konkurence je hodně vysoká. Mimo Prahu a okolí je třeba situace jiná. Ale hlásí se třeba 400 žáků, berou 60, na jiném gymplu třeba 470, berou též 60. A dělají se jednotné přijímací zkoušky z ČJ a M, některé školy si ještě přidávají svůj test ze všeobecných znalostí nebo třeba z jazyka.
@růžový achát píše:
@CHLAP.cz Včera vyšel rozhovor na DVTV… jsem ze stejného kraje a naprosto ve všem s tim pánem souhlasím.
V mém odkazu to video také je a nejvíc se mě líbí od 13 minuty:
„Já jsem dyslektik a dysgrafik, od 3 třídy mám na vysvědčení čtyřky, když jsem byl v osmé třídě tak jsem téměř propadal a třídní řekla, abych šel na instalatéra, na gymnázium jsem se dostal na odvolání a maturitu mám 4 4 4 3. Mám práva, velký doktorát a pak v zahraničí druhý doktorát a dokončuju druhej Phd…“ ![]()