Proč jsou učitelky neoblíbené?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
16.12.18 19:21

@CHLAP.cz Nevšimla jsem si, že by někdo tvrdil, že ze základky se nelze dostat na gymnázium a na vysokou a jestli to chápu správně, sice tady proti nim argumentuješ, ale současně sám své dítě na něj umístit nemůžeš, i když bys rád. Zkrátka výhody víceletých gymnázií ti jsou známé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66807
16.12.18 19:34
@CHLAP.cz píše:
a nebo z nějakého důvodu nemohou dát dítě na víceleté…

z jakých důvodů nemohou dát dítě na víceletý gympl? Ekonomicky je to stejné jako na základce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
16.12.18 19:36
@hanka.br. píše:
@CHLAP.cz Nevšimla jsem si, že by někdo tvrdil, že ze základky se nelze dostat na gymnázium a na vysokou a jestli to chápu správně, sice tady proti nim argumentuješ, ale současně sám své dítě na něj umístit nemůžeš, i když bys rád. Zkrátka výhody víceletých gymnázií ti jsou známé.

Výhody jsou relativní. Osobní zkušenost v rodině opravdu mám.
Je několik překážek, proč rodiče dají své dítě raději až na 4 leté.
Také každý nebydlí ve velkoměstě, dítě není v páté nebo sedmé třídě připravené na tu zátěž a další faktory. Jinak nejsem proti víceletým, ale někteří rodiče to vidí jako prestiž. ;)
Já bych tady nechtěl popisovat konkrétně, to by šlo jedině jako anonym.

https://cs.wikipedia.org/…mn%C3%A1zium

Efektivita vzdělávání: „na konci prvního ročníku střední školy nejsou statisticky významné rozdíly v matematických vědomostech, jež získali ve škole žáci, kteří se vzdělávali 2–4 roky ve výběrovém prostředí víceletého gymnázia, a žáci, kteří začali studovat čtyřleté gymnázium po ukončení druhého stupně základní školy. Celkově lepší výsledky žáků víceletých gymnázií jsou z velké míry způsobeny lepším sociálním složením víceletých tříd.“

Úspěšnost k přijetí k dalšímu studiu: „Výsledky ukazují, že mezi absolventy víceletého a čtyřletého gymnázia nejsou statisticky významné rozdíly v úspěšnosti ani tehdy, nezohledňujeme-li jejich socioekonomický status.“

V závěru se zmiňuje, že „Absolvování víceletého gymnázia nicméně zvyšuje pravděpodobnost studia prestižních vysokoškolských oborů. I když absolventi víceletých gymnázií nevykazují v přijetí na vysoké školy celkově vyšší úspěšnost, absolvování víceletého gymnázia je významným prediktorem studia práv, která patří k nejprestižnějším vysokoškolským disciplínám.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
16.12.18 19:39
@CHLAP.cz píše:
Výhody jsou relativní. Osobní zkušenost v rodině opravdu mám.
Je několik překážek, proč rodiče dají své dítě raději až na 4 leté.
Také každý nebydlí ve velkoměstě, dítě není v páté nebo sedmé třídě připravené na tu zátěž a další faktory. Jinak nejsem proti víceletým, ale někteří rodiče to vidí jako prestiž. ;)
Já bych tady nechtěl popisovat konkrétně, to by šlo jedině jako anonym.

https://cs.wikipedia.org/…mn%C3%A1zium

Efektivita vzdělávání: „na konci prvního ročníku střední školy nejsou statisticky významné rozdíly v matematických vědomostech, jež získali ve škole žáci, kteří se vzdělávali 2–4 roky ve výběrovém prostředí víceletého gymnázia, a žáci, kteří začali studovat čtyřleté gymnázium po ukončení druhého stupně základní školy. Celkově lepší výsledky žáků víceletých gymnázií jsou z velké míry způsobeny lepším sociálním složením víceletých tříd.“

Úspěšnost k přijetí k dalšímu studiu: „Výsledky ukazují, že mezi absolventy víceletého a čtyřletého gymnázia nejsou statisticky významné rozdíly v úspěšnosti ani tehdy, nezohledňujeme-li jejich socioekonomický status.“

V závěru se zmiňuje, že „Absolvování víceletého gymnázia nicméně zvyšuje pravděpodobnost studia prestižních vysokoškolských oborů. I když absolventi víceletých gymnázií nevykazují v přijetí na vysoké školy celkově vyšší úspěšnost, absolvování víceletého gymnázia je významným prediktorem studia práv, která patří k nejprestižnějším vysokoškolským disciplínám.“

Z toho vyplývá, že víceleté gymnázium je pro budoucího studenta lepší varianta, než základní škola. Tak o to asi celou dobu v té diskuzi jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66807
16.12.18 19:41

@CHLAP.cz tak když děcka nejsou připravená. nemají na to - ať na té základce zůstanou. Víceleté gymply jsou vhodné pro jiné děti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
16.12.18 19:41
@matkabagristy píše:
z jakých důvodů nemohou dát dítě na víceletý gympl? Ekonomicky je to stejné jako na základce

Všude neni Praha. Někde je jen 6 leté, někde jen 8 leté a někde jen 4 leté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66807
16.12.18 19:43

@CHLAP.cz bydlíme v pěrdeli :oops: A tvoje argumenty jsou mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
16.12.18 19:44
@matkabagristy píše:
@CHLAP.cz tak když děcka nejsou připravená. nemají na to - ať na té základce zůstanou. Víceleté gymply jsou vhodné pro jiné děti ;)

Víceleté gymnázium: ano či ne? Nejdřív se zamyslete, jaké je vaše dítě

https://www.rodicevitani.cz/…e-vase-dite/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
16.12.18 19:46
@matkabagristy píše:
@CHLAP.cz bydlíme v pěrdeli :oops: A tvoje argumenty jsou mimo.

Tak NAZDAR. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
16.12.18 20:46
@hanka.br. píše:
Z toho vyplývá, že víceleté gymnázium je pro budoucího studenta lepší varianta, než základní škola. Tak o to asi celou dobu v té diskuzi jde.

Ne vždy to platí. :lol: Pravda je, že statisticky mají děti z víceletých gymnázií větší šance dokončit i náročné VŠ. Rozdíl je však velmi malý. Až dohledám přesné tabulky (někde je mám uložené) s úspěšností 4 letých, tak zašlu. :kytka:

Na osmilete gymnazium maji jit deti, ktere jsou prirozene nadane, ne deti, ktere se nasprtaji na prijmacky!!! Tim samozrejme nechci nijak shazovat vasi dcerku, ale s osmiletym gymnaziem mam vlastni zkusenost, mou dcerku jsem tam dala (ted je v kvintě) a musim rict, ze vetsi chybu jsem udelat nemohla. Dcerka podobne jako vase ve tride vycnivala svymi znalostmi, logickym uvazovanim atd. a chtela jit na gympl, protoze se tesila na takovou tu vzajemnou rivalitu a ze se bude bavit s inteligentnimi detmi. Jenze opak byl pravdou. Dcerka mela doposud same jednicky, letos to vypada na vyznamenani, ale ostatni deti v jeji na to uplne kaslou a nekteri meli na vysvedceni i nekolik ctverek!! Atmosfera ve tride je naprosto demotivujici… a v konecnem dusledku na vetsine gymnazii skonci maturanti ze ctyrleteho gymplu lepe nez z osmileteho… takze nyni zadame o prelozeni dcery z osmileteho na ctyrlety gympl, tak snad nam vyhovi… takze vam radim, jeste to dobre promyslete… :)

https://www.emimino.cz/…zium-301658/

Studie prokázaly, že žáci s výbornými výsledky z různých srovnávacích testů mají problém uspět u přijímaček. „Ze vzorku asi čtyř tisíc dětí se jich 442 dostalo na víceleté gymnázium. Když jsme žáky seřadili podle výsledků v matematickém testu ze čtvrté třídy, z prvních 442 umístěných se pouze 204 žáků hlásilo na víceleté gymnázium a pouze 169 z nich bylo přijato,“ říká Straková. Z nejzdatnějších matematiků u přijímacího řízení neuspěla ani polovina.

Čím dál víc rodičů touží poslat své dítě na víceleté gymnázium. Ne, že by populace byla rok od roku nadanější a chytřejší. To jen přibývá rodičů, kteří sní o tom, že jejich dítě má vysokoškolský titul, a doufá, že víceleté gymnázium zvýší jejich potomkovi šance na vysokoškolské vzdělání. Sítem gymnazijních přijímaček přitom neprocházejí jen nechytřejší děti, ale spíše žáci s nejambicióznějšími rodiči.

https://zpravy.tiscali.cz/…azium-274805

http://www.ucitelskenoviny.cz/?…
„Velká část dětí také vypověděla, že v přijímacích zkouškách byly věci, se kterými se v životě nesetkaly. To, že se nespoléhá na znalosti ze základní školy, je skandální,“ upozorňuje Straková.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
16.12.18 21:01
@hanka.br. píše:
Z toho vyplývá, že víceleté gymnázium je pro budoucího studenta lepší varianta, než základní škola. Tak o to asi celou dobu v té diskuzi jde.

Česká školní inspekce nedávno navrhla legislativně zpřísnit přijímání na víceletá gymnázia. Z vyhodnocení loňského testování v 5. a 9. třídách totiž vyplynulo, že v češtině měla třetina žáků devítek lepší výsledky než stejná část jejich vrstevníků z víceletých gymnázií. Ministerstvo školství sice podnět inspekce odmítlo s tím, že nebude iniciovat změnu zákona a přijímací řízení dál ponechá v kompetenci ředitelů škol, nicméně tím neodstranilo polemiku kolem exkluzivity toho typu vzdělávání, které je veřejností vnímáno jako studium urychlující rozvoj především nadaných dětí.

http://www.ucitelskenoviny.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
16.12.18 21:33
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
20.12.18 12:54

Základní školy mají velký problém, ředitelé si zprivatizovali své žáky

https://domaci.ihned.cz/…-tvrdi-nemec?…

Školy jsou velkým hájemstvím ředitelů, nechtějí, aby do nich někdo viděl, rodič je ale tím, kdo platí daně, má právo vědět, jak se ve škole učí, říká advokát a zakladatel webu zakladky.eu Ronald Němec.

Se sadou 70 otázek obeslal všechny školy v Karlových Varech, aby rodičům pomohl s rozhodnutím, kam umístit dítě.

Ředitel má být vizionář a říct představu o škole, pak se nebudu muset ptát, protože budu tu vizi znát, vysvětluje Němec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29579
21.12.18 08:51
@CHLAP.cz píše: Česká školní inspekce nedávno navrhla legislativně zpřísnit přijímání na víceletá gymnázia. Z vyhodnocení loňského testování v 5. a 9. třídách totiž vyplynulo, že v češtině měla třetina žáků devítek lepší výsledky než stejná část jejich vrstevníků z víceletých gymnázií. Ministerstvo školství sice podnět inspekce odmítlo s tím, že nebude iniciovat změnu zákona a přijímací řízení dál ponechá v kompetenci ředitelů škol, nicméně tím neodstranilo polemiku kolem exkluzivity toho typu vzdělávání, které je veřejností vnímáno jako studium urychlující rozvoj především nadaných dětí.http://www.ucitelskenoviny.cz/?…

Asi jak kde, ale třeba v Praze teď budou nastupovat na víceletá gymnázia silné ročníky, takže konkurence je hodně vysoká. Mimo Prahu a okolí je třeba situace jiná. Ale hlásí se třeba 400 žáků, berou 60, na jiném gymplu třeba 470, berou též 60. A dělají se jednotné přijímací zkoušky z ČJ a M, některé školy si ještě přidávají svůj test ze všeobecných znalostí nebo třeba z jazyka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
21.12.18 12:03
@růžový achát píše:
@CHLAP.cz Včera vyšel rozhovor na DVTV… jsem ze stejného kraje a naprosto ve všem s tim pánem souhlasím.
:palec: :kytka: :palec:

V mém odkazu to video také je a nejvíc se mě líbí od 13 minuty:

„Já jsem dyslektik a dysgrafik, od 3 třídy mám na vysvědčení čtyřky, když jsem byl v osmé třídě tak jsem téměř propadal a třídní řekla, abych šel na instalatéra, na gymnázium jsem se dostal na odvolání a maturitu mám 4 4 4 3. Mám práva, velký doktorát a pak v zahraničí druhý doktorát a dokončuju druhej Phd…“ :lol:

http://www.ucitelske-listy.cz/…akladni.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová