Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@marin jo, to je realita
Proto děcka posílám na víceletý gympl
Načítám citovaný příspěvek, čekejte prosím …
@eva valoi protože na sš se počítá s tím, že děcka maj základní znalosti z cizích jazyků ze zš ![]()
@matkabagristy U angličtiny ano, ale druhý jazyk většinou začínají stejně tak nějak od začátku. Dokonce jsou studenti, kteří chtějí studovat jiný druhý jazyk, než jim zš může nabídnout. A není jich zrovna málo.
@matkabagristy píše:
@eva valoi protože na sš se počítá s tím, že děcka maj základní znalosti z cizích jazyků ze zš
Tak moje dcera mela na zakladce jako druhý jazyk němčinu a na střední si vzala ruštinu. Takže stejně začínala znovu. A ta starší dokonce druhy jazyk vůbec neměla a přitom v pohodě odmaturovala z angličtiny i ruštiny.
@marin jj, mám zkušenosti s žáky, co se „vrátili“ z Anglie- Rodiče maj ojetou Audi s GB značkou, děcka ovládaj předměstskou AJ, jinak nic- ale borci, bo byli v Anglii.
No právě ten druhý jazyk je potom všude jiný. Teď jsem se byla dívat na dnu otevřených dveří na gymnázium a tam říkali, že ten druhý jazyk si přednostně vyberou ti, kdo se umístí na předních příčkách a ostatní ho dostanou přidělený tam, kde bude volno.
Takže 2 roky se třeba někde učilo dítě němčinu a pak mu šoupnou španělštinu.
Ohledně druhého jazyka bych viděla jako daleko lepší tyto možnosti:
1. víceletá gymnázia
2. zš zaměřená na výuku jazyků
3. druhý jazyk jako volitelný předmět
Není nutné všem plošně nacpat druhý jazyk. Druhý jazyk se volí v sedmičce, někde osmičce? Tam už podle mě děti mají představu, jestli budou chtít studovat, nebo se dají cestou řemesla (což je dneska tolik potřeba).
@matkabagristy Myslíš, že dva roky výuky jazyka na zš nějak výrazně ovlivní znalost daného jazyka u maturity? To bych se hádala.
@matkabagristy píše:
@marin jj, mám zkušenosti s žáky, co se „vrátili“ z Anglie- Rodiče maj ojetou Audi s GB značkou, děcka ovládaj předměstskou AJ, jinak nic- ale borci, bo byli v Anglii.
Právě doteď bylo vzdělání na ZŠ dobré, ale obávám se, že to bude za chvíli na podobné úrovni jako v Anglii. Stejně potom ti, co na to budou mít peníze, odejdou do soukromých škol. Ale to už nikoho nezajímá, základní školství bude na papíře pro všechny a další kolonka pro EU splněna.
@marin zatím to u nás tak nehoří, školy pro sociálně vyloučené mají svou pověst, tam svoje děcko nepošleš
@matkabagristy píše:
@marin zatím to u nás tak nehoří, školy pro sociálně vyloučené mají svou pověst, tam svoje děcko nepošleš
No, já bych dítě po prvním stupni na druhý na naši spádovku neposlala.
Stojí za prd - a to rozhodně není ve vyloučené lokalitě.
Měli jsme vybrané dvě pro případ kiksu u přijímaček, ale naštěstí to klaplo jak mělo.
Takže u nás třikrát nižší gympl.
A kupodivu, děcka toho tam mají až dost a přesto jsou nadšené a spokojené.