Proč jsou učitelky neoblíbené?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1694
21.12.18 12:23
@marin píše:
Asi jak kde, ale třeba v Praze teď budou nastupovat na víceletá gymnázia silné ročníky, takže konkurence je hodně vysoká. Mimo Prahu a okolí je třeba situace jiná. Ale hlásí se třeba 400 žáků, berou 60, na jiném gymplu třeba 470, berou též 60. A dělají se jednotné přijímací zkoušky z ČJ a M, některé školy si ještě přidávají svůj test ze všeobecných znalostí nebo třeba z jazyka.

Souhlasím. :kytka:

O víceletá gymnázia je v celé ČR velký zájem, přesto jsou města, kde např. na 6-leté museli vyhlašovat 3 kola a stejně třídu nenaplnili na 30, ale jen třeba na 18 až 20. Na stejném gymnáziu se do 4-letého přihlásilo 60 a 30 bylo přijato. Čím větší město - tím větší zájem o víceletá.

http://www.matematickaberuska.cz/…-prijimacek/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29562
21.12.18 12:46
@CHLAP.cz píše: :palec: :kytka: :palec:

V mém odkazu to video také je a nejvíc se mě líbí od 13 minuty:

„Já jsem dyslektik a dysgrafik, od 3 třídy mám na vysvědčení čtyřky, když jsem byl v osmé třídě tak jsem téměř propadal a třídní řekla, abych šel na instalatéra, na gymnázium jsem se dostal na odvolání a maturitu mám 4 4 4 3. Mám práva, velký doktorát a pak v zahraničí druhý doktorát a dokončuju druhej Phd…“ :lol:

http://www.ucitelske-listy.cz/…akladni.html

To byly doby, kdy se nějaké dys vůbec neřešilo a i kritéria pro hodnocení dětí na ZŠ byly přísnější a pro všechny stejná. Teď je situace jiná, kolikrát se ty omezení řeší zase až moc. Jsou rodiče, kteří si jdou obstarat papír do pedagogicko-psychologické poradny, jen aby dítě nemělo špatné známky.
Pána v tom rozhovoru chápu, ale mně se u něj nelíbilo, jak trochu působil nadřazeně. Třeba s těmi makronkami a pečením pečiva. ;) Mluvil, tak že jako francouzská pekárna dobrý, ale nějaký pekař v ČR to jako ne. Stejně tak o instalatérech a pak odpověděl, že nemůže žádného sehnat. Mělo by se tedy změnit i učňovské školství, aby byli kvalitní řemeslníci. Navíc to potom na děti působí tak, že když nejsi právník nebo doktor nebo nějaké jiné TOP povolání, tak jsi nula.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
22.12.18 19:49
@divine woman píše:
@hanka.br. Kdyby se děti na národce neučily ptákoviny jako přírodopis a dějepis, měly by mnohem víc času na matematiku a pravopis.

Ty jsi fakt milá, není nad nedovzdělané tupouny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
23.12.18 12:21

Já jsem do primy studovala v čechách. Pak jsem 4 roky byla v zahraničí a pak jsem se chtěla vrátit. Myslela jsem si, že návrat nebude nic těžkýho. O to jsem byla víc zklamaná obecně složení učitelů šlo dolů. A nedokázala jsem pochopit, proč se mam cokoliv v čechách učit. V anglištině jsem dostala 5,že mi učitelka nerozumí. Na zeměpisu jsem dostala za 5,že jsem projevila názor, že EU je dobrá. Přitom ta učitelka o EU nic nevěděla tak jsem jí informovala. Pak na matice jsem měla zásobu 5,že sice vysledek správný, ale měla jsem naučený jiný postup. Nakonec jsem se po vyhození z gymplu musela vrátit do zahraničí. A o to jsem si to víc užívala. Na zeměpise jsem se učili o Evropě. Ne tak jak v čechách, kde co je. Třeba jak opravdu funguje EU, kam směřuje Evropa, turismus v Evropě a tak dále. Sice jsme psali hodně esejí, které já nesnášim, ale člověk má možnost projevit svůj názor…

Synovi to na škole dali učitelé pěkně sež*at, když se po roce vrátil-přitom studium jinde měl oficiálně povoleno. A nejen jemu, ale i jeho spolužákům, kteří také rok studovali jinde. Pořád že jim říkali - už nejste v Americe, už nejste v Anglii, už nejste v Německu. Já bláhová si myslela, že budou na své studenty pyšní, že se ve světě neztratili, otrkali… Jo a ty historky o tom, jak jazykově nezdatní učitelé rozdávali čtyřky a pětky studentům, kteří ovládli jazyk lépe než oni, jsem už také z různých stran slyšela. Ach jo.

https://www.emimino.cz/…rankovani/4/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
23.12.18 14:34
@SAJ píše:
Zajímavé, že současné RVP jsou zredukované osnovy, podle kterých jsme se učili my. :nevim: A my to jaksi tak nějak zvládali bez větších problémů… ;)Tak mě tak napadá, jestli nebude problém jinde… :mavam: :mavam: :mavam:
:nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim:

Jako učitelka na 2. st. ZŠ musím potvrdit… Stačí nakouknout do RVP ZV a je okamžitě zřejmé, že se toho musí žáci naučit strašně moc! A my učitelé jsme akorát nesví, protože nestíháme plnit časové plány, ale ono za 45 min v počtu pomalu 30 dětí ve třídě se toho až tolik nestihne :-/

https://www.emimino.cz/…ci-motivaci/

Do rámcových vzdělávacích programů se roky bezhlavě pumpovalo kvantum látky, ale nikdy se nic neubíralo. Naše děti mají hlavy zavalené balastem, neumí třídit informace a pracovat s nimi. Naše školství je pořád založené na biflování jako v 19. století. Nic se nezměnilo. Všichni jsou pod tlakem, učitelé, děti i rodiče. Ve srovnávacích vzdělávacích testech, do kterých se zapojilo několik dalších zemí, jsme dopadli katastrofálně a spadli jsme do podprůměru. Sama žasnu, do jakých podrobností se v některých předmětech na ZŠ zachází a jsem si jistá, že jsme se to neučili a nebo až ve vyšších ročnících. Uvedu příklad: děti ve 4. třídě se učí složení vlády, parlament, Senát, ministry, v některých školách dokonce počty zákonodárců a délku volebních období. Ve 4. třídě! Pro děti je to hudba z Marsu, které nemůžou ještě rozumět. MŠMT by se mělo konečně probrat. Čím víc toho dětem lijou do hlavy, čím závratnější rychlostí, tím jsou „hloupější“. Kde je škola hrou, která motivuje a probouzí zvídavost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
23.12.18 20:52
@CHLAP.cz píše:
Já jsem do primy studovala v čechách. Pak jsem 4 roky byla v zahraničí a pak jsem se chtěla vrátit. Myslela jsem si, že návrat nebude nic těžkýho. O to jsem byla víc zklamaná obecně složení učitelů šlo dolů. A nedokázala jsem pochopit, proč se mam cokoliv v čechách učit. V anglištině jsem dostala 5,že mi učitelka nerozumí. Na zeměpisu jsem dostala za 5,že jsem projevila názor, že EU je dobrá. Přitom ta učitelka o EU nic nevěděla tak jsem jí informovala. Pak na matice jsem měla zásobu 5,že sice vysledek správný, ale měla jsem naučený jiný postup. Nakonec jsem se po vyhození z gymplu musela vrátit do zahraničí. A o to jsem si to víc užívala. Na zeměpise jsem se učili o Evropě. Ne tak jak v čechách, kde co je. Třeba jak opravdu funguje EU, kam směřuje Evropa, turismus v Evropě a tak dále. Sice jsme psali hodně esejí, které já nesnášim, ale člověk má možnost projevit svůj názor…

Synovi to na škole dali učitelé pěkně sež*at, když se po roce vrátil-přitom studium jinde měl oficiálně povoleno. A nejen jemu, ale i jeho spolužákům, kteří také rok studovali jinde. Pořád že jim říkali - už nejste v Americe, už nejste v Anglii, už nejste v Německu. Já bláhová si myslela, že budou na své studenty pyšní, že se ve světě neztratili, otrkali… Jo a ty historky o tom, jak jazykově nezdatní učitelé rozdávali čtyřky a pětky studentům, kteří ovládli jazyk lépe než oni, jsem už také z různých stran slyšela. Ach jo.

https://www.emimino.cz/…rankovani/4/

Víš, zrovna tahle uživatelka trpí bájivou lhavostí, s tim tu nikdo nic neudělá… :nevim:

@CHLAP.cz píše: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim:

Jako učitelka na 2. st. ZŠ musím potvrdit… Stačí nakouknout do RVP ZV a je okamžitě zřejmé, že se toho musí žáci naučit strašně moc! A my učitelé jsme akorát nesví, protože nestíháme plnit časové plány, ale ono za 45 min v počtu pomalu 30 dětí ve třídě se toho až tolik nestihne :-/

Do rámcových vzdělávacích programů se roky bezhlavě pumpovalo kvantum látky, ale nikdy se nic neubíralo. Naše děti mají hlavy zavalené balastem, neumí třídit informace a pracovat s nimi. Naše školství je pořád založené na biflování jako v 19. století. Nic se nezměnilo. Všichni jsou pod tlakem, učitelé, děti i rodiče. Ve srovnávacích vzdělávacích testech, do kterých se zapojilo několik dalších zemí, jsme dopadli katastrofálně a spadli jsme do podprůměru. Sama žasnu, do jakých podrobností se v některých předmětech na ZŠ zachází a jsem si jistá, že jsme se to neučili a nebo až ve vyšších ročnících. Uvedu příklad: děti ve 4. třídě se učí složení vlády, parlament, Senát, ministry, v některých školách dokonce počty zákonodárců a délku volebních období. Ve 4. třídě! Pro děti je to hudba z Marsu, které nemůžou ještě rozumět. MŠMT by se mělo konečně probrat. Čím víc toho dětem lijou do hlavy, čím závratnější rychlostí, tím jsou „hloupější“. Kde je škola hrou, která motivuje a probouzí zvídavost?

To, o cem pančelka vypráví neni RVP, ale ŠVP - který si školy určují individuálně. A s tím taky nikdo zvenku nehne… Jen je blbý, že se to pančelce plete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
23.12.18 21:03

@SAJ dyť je to jedno :nevim: Mě teda udivuje, že je někdo ochotný se probírat tisícovkami příspěvků na epipi, aby se potvrdila jeho teorie :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
23.12.18 21:25

@SAJ

A školní inspekce si také vymýšlí ??? :think: :think: :think:

Učiva je ve školách stále více. Děti i učitelé ztrácí motivaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29562
23.12.18 21:32

Také jsem toho názoru, že je učiva zbytečně hodně, a potom žáci neumí ani základ. Třeba povinným přidáním druhého jazyka na běžnou ZŠ si myslím, že se udělala spíše medvědí služba. Pak ti žáci neumí pořádně ani tu angličtinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
23.12.18 21:33
@SAJ píše:
Víš, zrovna tahle uživatelka trpí bájivou lhavostí, s tim tu nikdo nic neudělá… :nevim:

To jsou 2 různé uživatelky. ;) annaei a Lenick a píší tam podobné věci i další.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
23.12.18 21:42

@marin jj, ale pak je tu ten tlak, že děcka se neobejdou bez cizích jazyků. To za situace, kdy děcka nezvládaj ani češtinu. No, tak se naučej přesně tolik, nakolik jsou schopní. Takže jsou základky, kde se nenaučí skoro nic (vyloučené lokality), průměrné základky a víceleté gymply. Moje děcka dva cizí jazyky zvládají (k tomu ještě dobrovolně latinu nebo hebrejštinu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29562
23.12.18 21:46
@matkabagristy píše:
@marin jj, ale pak je tu ten tlak, že děcka se neobejdou bez cizích jazyků. To za situace, kdy děcka nezvládaj ani češtinu. No, tak se naučej přesně tolik, nakolik jsou schopní. Takže jsou základky, kde se nenaučí skoro nic (vyloučené lokality), průměrné základky a víceleté gymply. Moje děcka dva cizí jazyky zvládají (k tomu ještě dobrovolně latinu nebo hebrejštinu)

Na těch osmiletých gymplech by ty dva jazyky mít měly, ale na běžné ZŠ mně to přijde při nynějším složení žáků opravdu úplně postavené na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
23.12.18 21:52

@marin jasně, ale bavíme se o žácích plnících povinnou školní docházku, mají stejný přístup ke vzdělání. Mám za to, že segregaci děcek- studijní/nestudijní typy od 6. třídy nikdo nechce, a bylo by to nefér
ještě doplním- poslední je dysgrafik, ale AJ mu jde, kdyby zůstal na zš, kde by nebyl druhý cizí jazyk, měl by problém na střední škole

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29562
23.12.18 22:06
@matkabagristy píše:
@marin jasně, ale bavíme se o žácích plnících povinnou školní docházku, mají stejný přístup ke vzdělání. Mám za to, že segregaci děcek- studijní/nestudijní typy od 6. třídy nikdo nechce, a bylo by to nefér

To je takový idealistický přístup, nakonec to dopadá tak, že všem jen to naprosté minimum, protože dále už se třída nepohne. A pořád se zjišťuje, proč najednou propadáme ve světovém žebříčku. Asi před cca 3 - 4 lety jsem se účastnila mezinárodní diskuse ke školství (jako posluchač) a bylo zajímavé sledovat, jak naše aktivistky od nich chtěly zkušenosti a jak byly překvapené, že nakonec z toho vyznělo, že inkluze je např. v Německu jen na papíře, ale prakticky to moc neprobíhá. Opravdu to byla zajímavá debata. Třeba známá zase vyprávěla o školství v Anglii, že do běžných základních škol chodí jen přistěhovalci, ostatní chodí na soukromé školy, aby se něco naučily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
23.12.18 22:15

@matkabagristy Proč by měl problém na střední škole? Já osobně taky nejsme příznivcem druhého cizího jazyka na zš. A nebo bych dala druhý jazyk jako volitelný předmět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová