Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Tak já teda svoje učitelky nešnašela a nešnaším je doteď. Ale učitele mých dětich jsou naštěstí v pohodě
@Enmamma píše:
Nápodobně, já blila až do druhé třídy. Pak mě rodiče přehlásili raději na jinou školu. Po mě z té třídy pak uteklo stejným způsobem 7 dětí.
Tak takové „učitelky“ bych střílel! V paralelní třídě také hromada rodičů žádala ředitelku o přeřazení do jiných tříd a ředitelka jím to přislíbila. Když to ale narostlo na polovinu třídy, tak to zatrhla, domluvila učitelce a ať se s tím děti poperou, jak umí. Většina rodičů se s tím nesmířila a přehlásila děti na okolní školy.
![]()
@hanka.br. píše:Že Ty jsi skvělá učitelka (psáno bez ironie), ještě neznamená, že jsou takové i ostatní. Krásně se to projevilo v současné době zavřených škol, kdy některé učitelky z kůže von lezly, jenom aby mohli zůstat s dětmi v kontaktu a klidně organizovaly online vyučování 5× týdně 4 hod., a jiné poslaly začátkem týdne seznam látky k naučení a úkolů k vypracování s poznámkou: „Vypracované úkoly zpět neposílat!“. Oba případy mám ve svém okolí a jedná se o paralelní třídy na jedné a té samé škole!
No ty budeš jako maminka ohromný miláček sboru. Už teď jsi chytrá jak rádio, to nemluvím o tom, co předvádíš v diskuzi o výuce jazyka.
@Enmamma To jsem mela se skolkou - vesnicka, takze u zapisu rekli, ze asi nebude problem se tam dostat. No ale stejne jsem cekala nejakou potvrzujici informaci. Houby, musela jsem volat trikrat, nez jsem zastihla reditelku - ucitelky mi to rict nemohly. Info na webu tri roky stare, o prazdninach jsem se musela do skolky vetrit, abych zjistila od kdy do kdy fungujou, jestli mam diteti poridit neco specialniho a tak. Ale skolka i ucitelky super, jen ta komunikace obcas vazne… Nejvic me dostaly tim, kdyz jeden den rekly, ze druhy den ma dite prijit v zelenem, ze bude hrat zabu. My nahodili doma sici stroj, ale maminka medveda se hroutila
O besidce jsme vedeli mesic a pul dopredu, ale bojovka s barevnym oblecenim pro rodice byla bez varovani ![]()
@matkabagristy píše:
Termin nastupu zaku do skol neni tajny. Je to 1.9. 2020. Zbytek bude upresnen. snad to bude jako obvykle. Prvnaci a pripravne tridy to maji trochu jinak. Informace se posilaji, zverejnuji v predstihu koncem srpna.
Jeze ja treba loni potrebovala vedet, jestli si mam brat na prvni tyden v zari extra volno nebo zda a na kdy objednat doktora. Takze bych byvala ocenila drive nez 1.9. informaci, ze prvnaci budou moct chodit na obed az budou koncit po 4. hodine (cili az 4.den skoly) a druzina pro ne zacne fungovat az od druheho tydne.
@Svistice píše:
Jeze ja treba loni potrebovala vedet, jestli si mam brat na prvni tyden v zari extra volno nebo zda a na kdy objednat doktora. Takze bych byvala ocenila drive nez 1.9. informaci, ze prvnaci budou moct chodit na obed az budou koncit po 4. hodine (cili az 4.den skoly) a druzina pro ne zacne fungovat az od druheho tydne.
toto se resi koncem srpna. Ted ti muzou neco napsat a za vic jak dva mesice to nemusi byt pravda. Ted se zjistuje zajem o druzinu, resi personalni obsazeni, prostory… Ted jeste finalni verzi skola poskytnout nemuze. To lidi zvenku nevidi.
@matkabagristy píše:
toto se resi koncem srpna. Ted ti muzou neco napsat a za vic jak dva mesice to nemusi byt pravda. Ted se zjistuje zajem o druzinu, resi personalni obsazeni, prostory… Ted jeste finalni verzi skola poskytnout nemuze. To lidi zvenku nevidi.
Skola to nevi, ale rodic se ma pak behem jednoho dne zaridit na pisknuti?
I dopredu neznama situace se da komunikovat velmi profesionalne tak, aby protistrane mela alespon nejake ramcove informace a citila se komfortne. A jako partner, ne jako rukojmi.
Ale rikam, ja mam profesni deformaci.
@Svistice píše:
Skola to nevi, ale rodic se ma pak behem jednoho dne zaridit na pisknuti?
I dopredu neznama situace se da komunikovat velmi profesionalne tak, aby protistrane mela alespon nejake ramcove informace a citila se komfortne. A jako partner, ne jako rukojmi.
pokud jsi informace k zahajeni skolnihi roku u prvnaka dostala 1.9., je neco spatne. Ja v predstihu povazuju posledni tyden v srpnu. V cervnu je moc brzy, proto ze mnoho veci muze zmenit, pak jsou dovolene.
@Svistice
U nas bude schuzka pro rodice predskolaku pristi tyden. Byva vzdy v cervnu. Tak je to zavedeno. Ale my jsme na velke vesnici. Tady to jde. Ve meste a v mnohem vetsich skolach to bude jine.
Obedy a odpoledni druzinu mame hned druhy den skoly. Ranni zacina vetsinou druhy tyden, az se zjisti, jestli bude vubec zajem. Takhle se vse naplanuje, ale stejne se to musi ustalit v zari.
A u sveho posledniho prvnaka asi letos nebudu, ze se rozpulit neumim. Kolegyne ma taky prvnaka (v jine skole). Pry si mam na zahajeni prevzit jeji tridu.
Hotovo a vymalovane.
@matkabagristy Ano, jistě že je něco špatně. Komunikace ze strany školy je špatně. Pokud po mně na červnové schůzce pro rodiče budoucích prvňáčků chtějí vyplnit, od kdy konkrétně přihlašuji dítě ke stravování, a od kdy mám zájem o družinu a já u obojího napíšu 2. září, tak fakt neočekávám, že se 1. září dozvím, že na ten oběd může až 4. a do družiny až 7. září.
Přitom by stačilo taková blbost, jako rodič upozornit na to, že první týden děti budou končit prvních x dní po 2. hodině a nebude tam nikdo, kdo by je hlídal v té pauze do 11:40, kdy otevře jídelna. A že s prvňáky se v družině kvůli adaptaci počítá až od druhého týdne školy. Protože to není nic, co by škola dopředu alespoň rámcově nevěděla.
Ty jo, tak to jste mě ted teda holky celkem rozhodily. Dcera jde v září poprvé do školy a počítala jsem s tím, že si vezmu volno v práci jen první den a od druhého dne, že už pujde dcera normálně ráno od družiny. Nenapadlo mě, že družina nemusí být.
@zuzukobylka Vítej v klubu. Jenže mé myšlenkové pochody evidentně nekorelují s myšlenkovými pochody a praxí školství.
Až půjde do školy druhé, jsem už poučená.
@Svistice píše:
@matkabagristy Ano, jistě že je něco špatně. Komunikace ze strany školy je špatně. Pokud po mně na červnové schůzce pro rodiče budoucích prvňáčků chtějí vyplnit, od kdy konkrétně přihlašuji dítě ke stravování, a od kdy mám zájem o družinu a já u obojího napíšu 2. září, tak fakt neočekávám, že se 1. září dozvím, že na ten oběd může až 4. a do družiny až 7. září.
Přitom by stačilo taková blbost, jako rodič upozornit na to, že první týden děti budou končit prvních x dní po 2. hodině a nebude tam nikdo, kdo by je hlídal v té pauze do 11:40, kdy otevře jídelna. A že s prvňáky se v družině kvůli adaptaci počítá až od druhého týdne školy. Protože to není nic, co by škola dopředu alespoň rámcově nevěděla.
to je divne, u kluku i u nas funguje „odpoledni“ druzina od 2. dne skoly. Jsem kovarova kobyla, co nechala decko v prvni den skoly v domneni, ze je druzina. Posadili ho k zastupkyni, ta mi volala, kluka jsem si vyzvedla v kancelari. Pristup vasi skoly je nestandardni, nikdy jsem se s tim nesetkala.
@zuzukobylka
Buď v klidu, u nás družina jede od druhého dne a od druhého dne už mají prváci normálně 4 hodiny a pak oběd i družinu.
Ve škole dcery, která jde do první jsme dostali podrobné info mailem včetně info o družině, stravování, přihláškách i o úpravě režimu u prvňáčků první 2 dny školy, kdy náš žádají o to, ať si zařídíme volno a účastníme se nějakého společného programu.
Já jsem za to, že pokud má škola u prvňáčků nějaký nestandardní režim na začátku, měla by upozornit hned, pokud jedou normálně, tak není potřeba, jen se zjistí info o obědech a družině.
@Svistice píše:
Njn, jenže Ty nemáš prostředky zajištěné z rozpočtu nezávisle na tom, jestli pracuješ dobře nebo to flákáš… ![]()
@matkabagristy No rodiče, co měli ve družině už staršího, tam to dítě nakonec už od druhého dne školy natlačili (protože pro všechny ostatní přihlášené děti od 2. třídy výš normálně fungovala) po osobní individuální domluvě s vedoucí družinářkou a zapřísáhnutí se, že to ten jejich prvňáček v doprovodu staršího sourozence dá.
Zbytek rodičů „nováčků“ měl smůlu. Prvňáky do družiny až se ve škole trochu rozkoukají, aby toho na ně ten první týden nebylo moc. Což se dá i pochopit, pravidla a organizaci je v kompetenci školy. Nic proto tomu nemám, jen by to do hájíčka zelenýho měli dát vědět těm rodičům trochu dřív a nenechat nás žít v domnění, že když do lejstra v červnu vyplním 2. září, tak 2. září platí.
@jege píše:
Njn, jenže Ty nemáš prostředky zajištěné z rozpočtu nezávisle na tom, jestli pracuješ dobře nebo to flákáš…
Nechtěla jsem to napsat tak tvrdě. ![]()