Proč lidé chtějí děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1064
17.7.20 11:00

Každý živý organismus má za cíl se rozmnožit. Jen my lidé dáváme životu i jiný smysl (koníčky, cestování, práci). Ostatní organismy se chtějí pouze rozmnožit, ideálně několikrát. Nikdo neví proč, je to tak prostě dané. Takže asi tak k dětem z biologického hlediska :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
17.7.20 11:02
@david74 píše:
Vy se možná ráda perete a soupeříte s ostatními, abyste se Vy měla lépe než oni. Ale mnohým tento styl života přijde hrozný a nechtějí na takovém zlém světě žít. Bohužel musí, protože pud sebezáchovy nedokáží potlačit a jeho rodiče se na nic neptali…

Psychiatr by ti mel upravit medikaci, bud toho beres malo nebo moc… :mrgreen:

Edit: preklep

Příspěvek upraven 17.07.20 v 13:51

• Citovat
  • Upravit
18177
17.7.20 11:26
@Švédka87 píše:
Já to taky nechápu. Mě nic nenutí mít děti. Vím že kdyby takhle uvažoval každý tak vymřeme, ale to je mi tak nějak jedno. Je plno lidí co mají plno dětí a je jich víc než těch co děti nemají. V životě mi nic nechybí a mám všechno. Jestli se to někdy změní a budu chtít dítě? Nevím…

Hele, mě taky nic nenutilo. Resp. jsem rozumově vyhodnotila, že nejsem nezvratně rozhodnutá dítě nemít a mela jsem strach, že by se tikot bio hodin mohl ozvat příliš pozdě. Takže podle hesla „lidé vic litují toho, co neudelali, nez toho, co udelali“ mam dítě. V životě jsem nebyla na mimina (ani na jina mláďata, i psa mam z útulku, protože jsem nechtela štěně) a brala jsem to tak, ze tech prvnich par let proste nejak přežiju. No a ze svyho mimina jsem na lopatě, nikdy bych neverila, ze si to muzu fakt uzivat :nevim: Tim určitě neříkám, že kazdej ma mít děti, jen že když na to dojde, příroda zafunguje a prebije všechno to „nevim, zda to zvladnu, jestli sem připravena, mimina me netankuji“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18007
17.7.20 11:26
@david74 píše:
Nemám rád lidi, co argumentují vždycky do „ad absurdum“. Je milion lidí, kteří jsou uvědomělí, co se s planetou děje a nejsou to cvoci, fakt ne. Jsou to třeba perfektní fotografové a tak se snaží třeba alespoň dělat osvětu mezi lidmi krásnými fotografiemi z přírody s tím, co se jí kvůli lidem děje.
Zkrátka ne, nejsem šílenec, ani blázen a o práci nemám nouzi. Jen zkrátka vím, že lidé zase tak šťastní není. Pořád mi nikdo nedefinoval to štěstí, co má jako jedince každý den naplňovat. Naopak je snadné najít milion důvodů, proč je žít na ho*no. Jedním slovem protože stres.

Davide, ja asi chapu o cem mluvis…ale ty narusujes jedno z pasvatnych tabu homo sapiens, na ktere se nesaha, protoze uvedomeni si reality by delalo pro mnozstvi lidi zivot neznesitelnej.

Vedci se timhle fenomenem zaoberaji, vyhledej si treba „The Optimism Bias“. Priklad: kazdej treti clovek onemocni na rakovinu, ale kdyz se zeptas konkretne nekoho, tu moznost si nepripousti, ze zrovna on bude nemocnej. Anebo 50% lidi se rozvadi, ale kdyz se zeptas lidi, kteri se berou, jaka je sance, ze se rozejdou, reknou 0%.
Tak proste funguje lidsky mozek, nepripoustime si vsechna rizika, protoze bychom psychicky neprezili. Ano, mas pravdu, rodit deti do tohoto sveta a nejiste budoucnosti neni moc racionalni. Ceka nas stoleti ekologickych katastrof, socialnich tenzi, nepokoju, klimaticke migrace…a ano, zijeme ve svete, kterej je sice bezpecnejsi z hlediska vojen a nasili, jak byl v minulosti, mame se lepe, ale budoucnost nevypada ruzove, pokud se nevzbudime… a my mame to stesti, ze zijeme v Europe, ale kolik je statu, kde je hlad, nasili, vojny…

Tata me kamaradky mi rekl, ze by se radeji nikdy nebyl narodil, byla jsem zhrozena, jak muze rikat takovou vec, rok na to spachal samovrazdu. Ve chvili naproste uprimnosti mi to reklo par lidi, moje teta, ktere je uz deset let nemocna a pripoutana na luzko po mozgove prihode…tech lidi, kteri by se radeji nenarodili, je hodne, ale tohle je tabu, o tom se nerika, otevrel ses strasne tezkou otazku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18007
17.7.20 12:37
@david74 píše:
Velmi správné myšlenky. Mladý chlap většinou děti nechce, chce sex. Děti jsou pro něj maximálně tak trestem za to, že ho měl. Ono to pak je něco jiného, když je chlap starší až starý a začne si uvědomovat, že už by to chtělo rodinu.
Jinak ale nemůžu úplně souhlasit, že sex je pro chlapa nějaká extra hodnota. Kdysi dávno to bylo jednoduché. Chlap prostě viděl samotnou ženu a nezajímala ho její vůle. Svolení nepotřeboval. Později už byly sňatky, ale stejně o tomto rozhodoval chlap. Prostě přišel domů, zakopl o partnerku a za 9 měsíců měli další, třeba už desáté dítě. No a v poslední době se ty ženské emancipovaly a pod ochranou zákonů mají právo si vybírat sexuální partnery, ale o nějak extra hodnotnou komoditu nejde. Sex je potřeba jen jednou za čas a má hodnotu cca 1 tisíc Kč za hodinu. U luxusních holek až 10 tisíc za sex, ale to je takový rozumný strop.
Každopádně nejdražší sex je ten manželský, to se ví ;)

Lidi potrebujou vztahy nejen kvuli sexu, ale predevsim kvuli lasce…sex je vsude kolem, je dostupna komodita, sexu je prebytek. To co chybi, je laska, te je zoufalej nedostatek,. Clovek potrebuje byt milovanej a milovat…pokud chybi laska, zivot byva neznesitelnej..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18007
17.7.20 12:42
@Tomáš916 píše:
Svět nezměníš, ale zkus vyhledat odborníka, s jeho pomocí zmeniš možná své vnímání a bude se ti lépe žít.

Nesouhlasim, muzeme svet menit… malymi myslenkam a skutkami kolem sebe. Nemuzeme delat velke veci, ale i drobnosti delane s laskou maji obrovskou energii… nejvetsi chyba je myslet si, ze tak to na tom svete je a jinak to byt nemuze…muze! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18007
17.7.20 12:54
@david74 píše:
Přesně tak. Lidí je na světě až až (8 miliard) a miliarda z nich každý druhý den hladoví nebo umírá na nemoci, které se u nás už zapomněly. Dalších 6 miliard lidí dře v těžkých podmínkách, kde si ničí zdraví a dostanou za to třeba $2 na den jen tak tak, aby přežili do dalšího dne. A kdo z toho teda profituje? No přece ta naše západní společnost, ten zbytek, tedy 1 miliarda lidí, kteří mají o mnoho více důvodů být šťastnějšími, ale jen pokud jsou vůči tomu všemu na světě slepí a jsou tak sobečtí, že prostě nevidí dál než na týden dopředu a za hranice ČR.
Kde vkročí člověk, tam trpí všechno živé okolo. A proč vlastně? Kvůli přežití? Kdepak, je to životní styl a nekonečná nenasytnost lidí. A zdejší „maminky“ budou tvrdit, jak je to všechno strašně krásné a sluníčkové. Co konkrétně je sluníčkové? Třeba že v oceánech bude brzy více plastů než ryb? Každou minutou se vyrobí 1.200.000 kusů plastových lahví. Ale tady to není primárně o stavu zdrojů a ekologie planety. Jde tu povrchnost. Asi jako to naše národní psíčkařství, což je zase ukázka sobeckosti. Když někdo někde ublíží pejskovi, tak je to sice trestuhodné, ale proč se nikdo nepozastaví nad tím, jaký život mají třeba miliardy prasat, která zabíjíme pro maso? To není pes, takže to je jedno? Prostě sobeckost. Celá civilizace je tím posedlá. Proč se třeba jezdí a obdivuje Dubaj? Ano, jsou tam mrakodrapy, ale svět potřebuji spíše nové myšlenky! Je obdivuhodné, že tam mají sjezdovku uprostřed pouště, že staví umělé ostrovy v moři a mají nejvyšší budovu světa, ale přináší to něco opravdu užitečného? Město zcela závislé na ropě, levné pracovní síle z Indie a ohromném množství energie. Vždyť tam ani není skoro žádná voda a musí si odsolovávat vodu mořskou, což je energeticky brutálně náročné.

Hele, ted jsi brnkl na mou citlivou strunu, ze nas zajimaji psy a kocky je chvalihodny, jsou to citici, vnimave bytosti, podobne jak my. Ale ze nas nezajimaji ty miliony prasat, kravicek, drubeze, ktere zijou zavrene v klecich ve vlastnich hovnach, v deprivaci, vystresovane a nakonec konci na jatkach, ze nas tohle nezajima, je pokrytectvi.

A taky souhlasim, ze svet potrebuje predevsim nove myslenky, vic jak viru v nekonecnej rust a konzum, ktera nas privadi do vaznych ekologickych problemu, ktere zacinaji byt ireverzibilni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75782
17.7.20 13:15
@Lovelytrue píše:
Každý živý organismus má za cíl se rozmnožit. Jen my lidé dáváme životu i jiný smysl (koníčky, cestování, práci). Ostatní organismy se chtějí pouze rozmnožit, ideálně několikrát. Nikdo neví proč, je to tak prostě dané. Takže asi tak k dětem z biologického hlediska :mrgreen:

Já si třeba myslím, že reprodukovat takhle fajnový geny byla ode mě vůči lidstvu přímo povinnost. :jazyk: 8)
Tak jsem se obětovala. :andel: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
17.7.20 17:01

@My Melody, zrovna čtu, co tu (i jinde) píšeš a hodně se mi zamlouvá jak tvůj projev, tak i názory!

Poslechni:

1. Co děláš dnes večer?
  2. Nechceš to dělat společně?

Raději ti tenhle příspěvek pošlu i do SZ, tady by mohl zapadnout ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
17.7.20 17:19

@https
Hele letenku na Nový Zéland asi jen tak neseženeš. A navíc dredy asi taky nemáš. ;)

Jinak je pravda, že je to jedna z mála žen z emimina, co to má v hlavě srovnané. I když, stejku by si mohla dát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18007
17.7.20 17:40
@https píše:
@My Melody, zrovna čtu, co tu (i jinde) píšeš a hodně se mi zamlouvá jak tvůj projev, tak i názory!

Poslechni:

1. Co děláš dnes večer?
  2. Nechceš to dělat společně?
Raději ti tenhle příspěvek pošlu i do SZ, tady by mohl zapadnout ;)

To je mile. Libi se mi tvuj primej navrh, hezky na rovinu vyjadrena sympatie. :kytka:
Kdybych nebyla stastne zadana, tak bych ti napsala, ze dnes vecer jdeme na pivo, teda kdybych priletela tryskacem do Cech. :)

Příspěvek upraven 17.07.20 v 17:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
17.7.20 17:48

@samá práce zatra práce, ono je dnes potřeba na každou akademickou debatu ve dvou přinést letenky a vybavit se dredatou parukou?

Tak to je fakt showstopper, protože když se znovu dobře podívám na svou profilovou fotku, tak na té mojí pleši dredy nevyrobím, ani kdybych se rozkrájel.

Naopak ta letenková část je v pohodě, protože až se začne zase normálně cestovat, tak bych se rád vydal na safari do Jižní Afriky a pak na jachtu do Karibiku. Zéland je sice trochu z ruky, ale rád se nechám přesvědčit, že má smysl se tam vydat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18007
17.7.20 17:59
@https píše:
@samá práce zatra práce, ono je dnes potřeba na každou akademickou debatu ve dvou přinést letenky a vybavit se dredatou parukou?

Tak to je fakt showstopper, protože když se znovu dobře podívám na svou profilovou fotku, tak na té mojí pleši dredy nevyrobím, ani kdybych se rozkrájel.

Naopak ta letenková část je v pohodě, protože až se začne zase normálně cestovat, tak bych se rád vydal na safari do Jižní Afriky a pak na jachtu do Karibiku. Zéland je sice trochu z ruky, ale rád se nechám přesvědčit, že má smysl se tam vydat.
@ Sama prace narazel na muj podivnej vkus, kterej vychazi z toho, ze ziju v prostredi, kde chlapi nosi dredy, drdoly, copanky a ponco a chodej na boso a mne se to libi cim dal, tim vic, ale ja mela vzdy prastenej vkus :)
Kdybych nebyla zadana, sla bych s tebou na pifco, at uz bys byl bez paruky, anebo s dredatou parukou, vazne. :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
17.7.20 18:11

No, to mne trošku zamrzelo, ale vlastně se není čemu divit - já to totiž říkám pořád, že ty nejlepší partnerky bývají rozebrané už od střední školy. A teď vidím, že ty opravdu přemýšlivé si už dávno plní svůj sen někde na druhé straně zeměkoule. V místě, kde jsou lidi ještě normální a dát se žít v souladu s přírodou.

Máte CamperVan, nebo dokonce budujete Off-grid homestead? Jestli jo, tak opravdu závidím! (v dobrém)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18007
17.7.20 18:22
@https píše:
No, to mne trošku zamrzelo, ale vlastně se není čemu divit - já to totiž říkám pořád, že ty nejlepší partnerky bývají rozebrané už od střední školy. A teď vidím, že ty opravdu přemýšlivé si už dávno plní svůj sen někde na druhé straně zeměkoule. V místě, kde jsou lidi ještě normální a dát se žít v souladu s přírodou.Máte CamperVan, nebo dokonce budujete Off-grid homestead? Jestli jo, tak opravdu závidím! (v dobrém)

V tomhle budu oponovat, nemyslim si, ze kvalita je rozebrana a nekvalita je single, myslim, ze je to hodne o stesti potkat kompatibilniho partnera a to nekdy trva… ti co jsou rozebrani se ale taky muzou rozchazet, rozvadet a po 35 nastupuje druha vlna, neni kam chvatat. :)
Cestuju po svete, protoze muj chlap musi pracovne cestovat a tak jezdim s nim, ale je to unavujici, docela rada bych se uz usadila a zakorenila. S prirodou souhlasim, cim dal, tim vic me to taha pryc z mesta do zeleneho klidu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová