Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny uživatelky a uživatele,
už nějakou dobu mi vrtá hlavou jedna věc ohledně plánování rodičovství, tak jsem se rozhodla zeptat se zde:
Na internetu (nejen na tomto fóru, ale i všemožně jinde) najdeme spoustu článků a videí plných tipů, jak načasovat sex, pokud chcete otěhotnět, a hromadu tipů pro ženy, jak přesně poznat den ovulace. Já rozumím tomu, jakou roli hraje ovulace v oplodnění, ale…
Ze všech takových tipů to na mě působí tak, že ženy sledují, kdy mají ovulaci, a teprve když mají své plodné dny, mají styk. Já jsem si vždycky myslela, že lidé mají sex především proto, že je to zábava (alespoň pro mě je) a řekla bych, že je sex zábavný i v případě, že je nechráněný a pokoušíte se o dítě. Pokud partnery sex baví a mají ho spolu dostatečně často (klidně každý den, ale třeba i jen jednou za dva nebo tři dny), je nemožné se do plodných dní netrefit.
Chápu, že pokud mají partneři nízké libido (a tedy málo sexu) nebo třeba jeden z partnerů bývá delší dobu pracovně mimo domov, tak je potřeba trochu plánování. Chápu taky, že pokud žena má nepravidelný cyklus, tak si dělá ovulační testy, aby si ověřila, zda vůbec ovuluje. Ale tak nějak bych předpokládala, že většinu lidí prostě sex baví a s partnerem jsou spolu téměř každý den, tak proč se tedy tolik žen stresuje sledováním ovulace, počítáním plodných dní a plánováním styku? Proč si prostě neužívají častý sex, kdykoliv dostanou chuť, aniž by musely řešit ochranu? Prostě by mi připadalo logičtější neřešit, jestli zrovna z dnešního sexu může, nebo nemůže být těhotenství, a jenom si ho vychutnávat. Při dostatečné frekvenci se prostě nejde netrefit…
Neberte tento dotaz prosím nijak útočně, opravdu mě to zajímá.
@Ara1 píše: Více
Chápu to treba podle půl roce, když stále nic. Jinak mi to taky prijde jako honba za něčím. Sledování se, lovení duchů na testu, atd
Psala jsem si jen do kalendáře, kdy byl styk, jen tak pro zajímavost, kdy se třeba mohlo zadarit. Ovulaci nepoznám, přestala jsem brát HA a hned se zadarilo.
Měli jsme nechráněný styk denně, maximálně jednou za 3 dny. Přesto se nám přes 5 let nedařilo početí. Ovulační test jsem tedy zkusila jen párkrát. Ale první těhotenství se skutečně podarilo poté, co jsem měla pozitivní ovulační test. Druhé se podařilo, když jsem věděla, že mám ovulaci podle ovulačních bolestí. Třetí a čtvrté se podařilo bez sledování ovulace.
Já si myslím, že většina žen sleduje ovulaci, až když se jim třeba rok nedaří otěhotnět. Ne hned od začátku snažení o dítě.
@Ara1 @Dahlia0409 vám se povedli děti po jak dlouhé době? Prvni text jsem sni nedočetla, u Dahlie - vam to vyšlo hned po vysazeni, to je super. Možná proto to nechápete. My se začátku taky “nehrotily”ovulaci, ale dnes když se nedaří třeba déle jak půl roku, tak se člověk snaží zjistit, zda ovulace aspoň probíhá. U spoustu žen ani ovulace neprobíhá víte?
dnes už je to rok, co se snažíme a díky sledování ovulace jsem zjistila, že ne každý cyklus byl ovulační a ze jsou další doplňky na podporu ovulace.
Ale ženy, které nemají děti a nebo se začínají snažit a nebo to vyšlo hned, tak chápu tento dotaz, protože žena, která se snaží rok, toto napsat opravdu nemůže, ale tak třeba už chápete.
@Anonymní píše: Více
Díky za reakci. Já děti nemám, ale máme několik dětí v rodině, a co vím, povedly se na první pokus (nemám v okolí nikoho, kdo by ovulaci sledoval, proto se ptám tady). To sledování ovulace v případě, že se delší dobu nedaří, chápu, v takovém případě je jasné, že se žena snaží zjistit, jestli vůbec ovuluje.
Z některých diskuzí a článků na internetu to na mě působilo, že některé páry mají prakticky sex jenom v tom plodném okně, a jindy ne, protože „to stejně nemá cenu“, když z to nemůže být těhotenství. Ale pokud je důvodem dlouhodobé neúspěšné snažení, tak to samozřejmě smysl dává.
Jinak doufám, že se Vám brzy zadaří (pokud se ještě nezadařilo) a všechno proběhne v pořádku.
No, ono je spis otázkou, o kom vsem to nevis, neb spousta lidi nema potrebu se ti s tim coby bezdetnou a nesnazici se osobou svěřovat…
@j.a.n.i1 píše: Více
Tak myslím jenom nejbližší okolí, kde to vím s jistotou - jeden bratranec má syna (sám říkal, že s partnerkou vysadili antikoncepci a mysleli, že to bude chvíli trvat, a byli překvapení, že se povedlo hned), pak má druhý bratranec dceru (tam se zadařilo brzy po tom, co se dal dohromady se svou partnerkou, takže tam o dlouhém snažení nemůže být řeč), stejně tak moje sestřenice má dceru, která se povedla hned, jakmile se začala o dítě snažit (to říkala ona sama). Já sama jsem se podle mamky povedla na první pokus a moje sestra byla na druhý pokus.
Edit: překlep
@Ara1 Před druhým těhotenstvím mě třeba fakt zajímalo, jestli ovulační testy fungují, takže zvědavost
A celkově mě baví testovat.
Jinak bych asi řekla, že čím déle snažení trvá, tím víc se na to člověk úplně přirozeně zaměří.
Reagovala jsem na to, ze nikdo v okoli nesleduje ovulaci…
Vycházíš prostě jen z milné představy: Ze všech takových tipů to na mě působí tak, že ženy sledují, kdy mají ovulaci, a teprve když mají své plodné dny, mají styk.
A pak jeste vypíšeš X důvodu, proč někdo ovulační testy dělá..
Bezpředmětná diskuze.
@j.a.n.i1 píše: Více
Jo tak. Momentálně nemám v blízkém okolí nikoho dalšího, kdo by byl „mladý“ nebo měl partnera, se kterým by to dítě mohl plánovat, ale jinak je samozřejmě pravda, že pokud by mi to dotyčná sama neřekla, tak bych to nevěděla, protože bych se nevyptávala.
@Maddie764 píše: Více
Ano, podle reakcí jsem očividně vycházela z mylné představy. Pro mě tedy diskuze bezpředmětná nebyla, protože díky těm, co mi odpověděli, jsem našla odpověď na svou otázku. Konec konců, k tomu diskuze přece jsou, ne? Aby si člověk udělal ve věcech jasno a dozvěděl se zkušenosti/názory ostatních…
Všem děkuji za reakce. Je mi to teď už mnohem jasnější. Mějte se a hodně štěstí se snažením těm, kterých se to týká.
No asi celkem chapu, proc nikdo v tve okoli nesleduje ovulaci a ma dite na prvni pokus…