Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@evíkkkk píše:
@Burj Chalifa bude mu 65let
nejhorší je ze to máme všichni
ja v 17.nador štítna žláza-je mi 38let
mamka rakovina prsa a v loni také štítna žláza
segra také štítna žláza
takže všechny holky máme nádor
ted taťka plíce a játra
je tohle normální???
Evíku, přísně statisticky je dokázáno, že každý 4 člověk onemocní touto diagnozou. U vás doma je patrně kombinace genetiky a nepříznivých faktorů životního stylu. Bohužel, statistika v rodinách není matematika, někde nic a jinde to za ostatní schytá celá rodina. Víš, pokud se dny nachylují, má být pacient v bezbolestném komfortu za přispění opiátů, komfortu dýchání. Příroda je moudrá a proto je i vnímání odcházejícího člověka zastíněné, své okolí už tolik nevnímá, ani to, kde je. Nevytěsňujte proto tedy hospic jako variantu nepřijatelnou, je tam vysoce empatické, odborné, duchovní a snad i svým způsobem domácí prostředí, rodina tam může být s odcházejícím člověkem až do poslední chvíle. Bez výčitek, že tomu tak nebylo doma. Odchod ze života doma je totiž obrovský nápor na psychiku pozůstalých a některých obrazů včetně těch smutně technických, které se Vám pak derou na mysl i po letech, jste v hospicu ušetřeni.
…asi se zase potřebuji vykecavat ![]()
Tatínek mi přijde ze to vzdává..,nechce pomoct, vše odmítá ![]()
je týden doma, i jsme si zařídili hospic co dojíždějí k nam, vždy mu bylo dobre po morfium které mu dali, jenže se to v polovině týdne zlomilo a ze je nechce, vyhodil je.. ![]()
ze to neni takový aby tam museli jezdit
zase se mu pritezuje a jen kouká, nemluví
je jiný
nevim jak mu mam pomoct
kdyz na nej mluvíme neřekne nic jen kouká do blba
![]()
jak na takového člověka…
@evíkkkk To je mi moc líto. Musí to být pro všechny hrozně těžké. ![]()
Zkusila bych zapátrat v tom hospicu, se kterým spolupracujete, po psychologovi. Můžete si s ním promluvit, třeba Vám poskytne rady, jak nejlépe pomoci, mimo hospic ale nejspíš působit nebude, ale jistě to nevím.
Osobně nevím, možná bych zkusila zpočátku prostě vedle něj sedět, prostě ho třeba jen vzít za ruku a třeba i jen společně mlčet. I to je pro něj podpora. Případně, pokud to dokážeš, vyprávět o běžných věcech, historkách, o věcech, co pro něj byly důležité či zajímavé, než onemocněl a nechat ho jen poslouchat, a přitom mu být na blízku.
Možná najdeš nějakou inspiraci zde, neposlouchala jsem to, ale mohlo by to být ve vaší situaci užitečné:
http://www.linkos.cz/…y-nemocneho/
http://www.linkos.cz/…a-psycholog/
Tak bohuzel tatínek jiz nezvládl těžký boj ![]()
vcera 19:45 zemřel
![]()
Ahoj, potřebuji nějaké info, radu..
Před Vánoci měl táta covid, pak začal kašlat krev, tak sel na plicní a zjistili tam nějaké stíny, prošel vyšetření a prý má neoperovatelny nádor na plíci. Teď v pátek mu dělali bronchoskopii a 17.1. má nástup do Motola na onkologii a chemoterapie.
Moc toho nevím, jen tohle. Babička také nic víc neví. Nic neřekne..
Vyzná se někdo? Má někdo zkušenosti? Já vůbec. Co bude dál, kolik může mít času?
Přemýšlím že bych zavolala do nemocnice, heslo znám, řeknou mi to?
@lucynka25 Těžko říct, tohle má většinou špatnou prognozu, bohužel
znám 2 lidi, u prvního to byly asi 4 měsíce, u druhé se to zjistilo brzo, bylo to ještě operovatelné, ale i tak to nebyly ani 3 roky. Ale pokud znáš heslo, tak by ti informace měli podat.
@lucynka25 píše:
Ahoj, potřebuji nějaké info, radu..Před Vánoci měl táta covid, pak začal kašlat krev, tak sel na plicní a zjistili tam nějaké stíny, prošel vyšetření a prý má neoperovatelny nádor na plíci. Teď v pátek mu dělali bronchoskopii a 17.1. má nástup do Motola na onkologii a chemoterapie.
Vyzná se někdo? Má někdo zkušenosti? Já vůbec. Co bude dál, kolik může mít času?
Pokud tě uvedl jako osobu, která má mít přístup k informacim tak ano. Se zbytkem neporadím, držím palce.
@lucynka25 píše:
Ahoj, potřebuji nějaké info, radu..Před Vánoci měl táta covid, pak začal kašlat krev, tak sel na plicní a zjistili tam nějaké stíny, prošel vyšetření a prý má neoperovatelny nádor na plíci. Teď v pátek mu dělali bronchoskopii a 17.1. má nástup do Motola na onkologii a chemoterapie.
Bohuzel mam jen spatnou zkusenost. V zari prvni konzultace na onkologii, rekli, ze to vidi tak na dva roky. Byly z toho dva mesice. Ale to neznamena, ze je to tak vzdy. I kdyz mam jeste jednu horsi zkusenost, tam od diagnozy, kdy ten clovek plne fungoval a nalez pri jinem vyšetření, mesic do pohrbu.
Moc držím tátovi a vám všem palce.
Znám jednu paní, která má přes 30 let jen jednu plíci a je na tom dobře.
Díky holky, to je teda strašné ![]()
No zadal tam asi jen babičku, ale to heslo vím, tak jsem právě myslela, že bych tam zkusila zavolat já. Babička je na tom teď strašně špatně, i kvůli němu, je to její jediný syn..
No asi to dobré nebude, když má nástup téměř okamžitě.. on je děsně tvrdohlavý a nic mi nějak nechce říct a mě je zase hloupé se ho tak nějak vyptávat. Nevím co dělat.
Zkusenost v rodine u jedne babicky (primo rakovina plic) dobra, ale lecba hodne narocna.
U druhe babicky (metastazy v plicich) umrti do par tydnu od diagnozy primarniho nadoru.
Pokud te tatinek uvedl jako osobu, ktere muzou byt sdeleny informace, sjednej si schuzku s osetrujicim lekare. Po telefonu bych informace nezjistovala. Hodne sil ![]()
@lucynka25
Já mám jen špatné zprávy, můj otec 38 dní od odhalení plicních metastaz. Drž se, je to velmi náročné.
Byl velmi silný kuřák.
@Betty MacDonald děkuju moc
to mě mrzí, tátovi je teprve 54, vlastně teprve bude, měl mě brzy a věřím, že kouří dobrých 40let
on asi ví, nebo musí vědět jak na tom je, ale neřekne to.