Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Řeším nyní to samé, jestli chceš napiš mi sz a podělím se o dosavadní zkušenosti.
@Anonymní píše:
Ahoj, nedávno jsem zdědila dům z roku 1930. V domě bydlel děda a ten se o dům docela staral. Takže to není úplná ruina, ale energeticky nenáročná novostavba to také není. Protože sama bydlím v domě, tak chci tento zděděny prodat. Přes realitku se mi moc nechce. Jak to s prodejem domu probíhá? Docela se bojím té 5 leté lhůty na skryté vady. Zažil jste někdo prodej/nákup domu a řešení skrytých vad?
Moje máma řešila skryté vady. Bohužel měla hloupe sepsanou smlouvu svoji chybou. Špatného právníka, též její chyba. Nakonec ji dům vrátili ve zničeném stavu a ještě jim snad máma vracela asi 100 tisíc.
![]()
Jenže kdyby se sepsala pořádně smlouvu a nebo měla jiného právníka než toho tupouna, co ani neměl dobré recenze, tak by to dopadlo jinak. ![]()
Prostě to prodala špatným lidem. Takže asi tak. ![]()
Dávám anonymne z pochopitelnych důvodu.
Takhle starý dům už může být problém prodat i z hlediska banky a a pojišťovny. Pokud tam neporbehly v posledních třeba 30ti letech nějaké úpravy elektro, střecha, voda… Je dům nepojistitelnyý. Bez pojištění a následné vinkulace ve prospěch banky banka neposkytne hypotéku…
@Gabulle píše:
Takhle starý dům už může být problém prodat i z hlediska banky a a pojišťovny. Pokud tam neporbehly v posledních třeba 30ti letech nějaké úpravy elektro, střecha, voda… Je dům nepojistitelnyý. Bez pojištění a následné vinkulace ve prospěch banky banka neposkytne hypotéku…
V před asi 15 lety proběhla rekonstrukce - střešní krytina, zateplení, vnitřek domu. V domě bydlela do minulého měsíce teta s malými dětmi. Není to dům v původním stavu.
@Anonymní píše:
Moje máma řešila skryté vady. Bohužel měla hloupe sepsanou smlouvu svoji chybou. Špatného právníka, též její chyba. Nakonec ji dům vrátili ve zničeném stavu a ještě jim snad máma vracela asi 100 tisíc.![]()
Jenže kdyby se sepsala pořádně smlouvu a nebo měla jiného právníka než toho tupouna, co ani neměl dobré recenze, tak by to dopadlo jinak.
Prostě to prodala špatným lidem. Takže asi tak.
Dávám anonymne z pochopitelnych důvodu.
Ty jo, to může dopadnout až na vrácení nemovitosti? Můžu se zeptat, jaké vady tam byly?
No najdi si stavaře a právníka. A neřeš to podle rad z internetu.
Ale ve skutečnosti, slušný realitní makléř/ka ti ušetří spoustu času. Je pro tebe důležitější čas a nebo peníze?
@Ou píše:
No najdi si stavaře a právníka. A neřeš to podle rad z internetu.Ale ve skutečnosti, slušný realitní makléř/ka ti ušetří spoustu času. Je pro tebe důležitější čas a nebo peníze?
Realitní makléř mě zbaví odpovědnosti za skryté vady? ![]()
@Anonymní píše:
Realitní makléř mě zbaví odpovědnosti za skryté vady?
Nikoliv, ale ten slušný má toho stavaře, co ten barák projde a ví co hledat a dá dohromady technickou zprávu. Což je to, co potřebuješ udělat pokud chceš ten barák prodat bez realitky a chceš si být jistá, že tě skryté vady nekousnou do zadku.
Stejně tak jaksi má toho právníka, co bys musela shánět a musela bys shánět dobrého.
A má lepší nástroje pro marketing, tedy nalezení více vhodných klientů.
Samozřejmě že to můžeš dělat sama - ale prostě sedni si a začni studovat a hledat kontakty.
Proto se ptám, jestli je pro tebe klíčovější zaplatit makléři a nebo věnovat čas tomu, porozumět jak funguje trh s nemovitostmi, aby si ten dům prodala sama dobře. Stejně tak máš čas na prohlídky? Máš nervy na to rozpoznat jestli ti volá někdo z nějaké realitky a nebo skutečný zájemce o koupi? Umíš vyjednávat o ceně?
mrkni sem (ano, je to web realitního makléře - ale velmi dobře udělanej)
https://www.jakprodat.cz/bez-realitky/
Příspěvek upraven 28.07.22 v 09:56
Makléře platí kupující, ikdyz já s tím mám osobně problém, když pracuje pro prodejce… Takže tě to nic moc stát nebude
@Anonymní píše:
Ahoj, nedávno jsem zdědila dům z roku 1930. V domě bydlel děda a ten se o dům docela staral. Takže to není úplná ruina, ale energeticky nenáročná novostavba to také není. Protože sama bydlím v domě, tak chci tento zděděny prodat. Přes realitku se mi moc nechce. Jak to s prodejem domu probíhá? Docela se bojím té 5 leté lhůty na skryté vady. Zažil jste někdo prodej/nákup domu a řešení skrytých vad?
já si byt i dům prodávala sama.. známá notářka mi jen smlouvy zkontrolovala, ověřila a udělala notářskou úschovu na složení peněz… vklady na katastr se taky dají zvládnout.. ale člověk se v tom musí orientovat a neudělat formální chyby, což může být pro laika problém..
ty se v problematice zřejmě nepohybuješ, tak radši radím realitku - případně notáře (bude levnější než RK, ale zas ti nemovitost nebude inzerovat.. )
skryté vady mohou nastat u každé, zjm. starší nemovitosti, ale že by někdo dům přímo vracel je fakt extrém - leč vyloučené to není, krásné vysvětlení je zde
https://www.advokatky.cz/?…
bohužel tedy ani znění ve smlouvě o „obeznámení se stavem nemovitosti“ na takové odpovědnosti nic nemění.. proto o každé vadě prostě kupujícímu řekněte (prokazatelně je uveďte např. v příloze smlouvy), je lepší o něco snížit kvůli vadám kupní cenu, než pak řešit šílené částky za následné opravy, které by mohli kupující požadovat…
je to dost i o náhodě a štěstí.. trefíš na lidi, kteří se do domu zamilují a berou ho i s vadami a pak máš takové, kteří budou prostě spekulovat - blbá je hlavně vlhkost, na to pozor a praskání podlah-zdí a zatékání střechou..
a máš pravdu, že RK tě té odpovědnosti opravdu nezbaví…
mně se třeba stala vážná věc, že si kupující nechal asi měsíc od koupi udělat rozbor vody ve studny a vyšla jen jako užitková (my ji léta pili a OK, rozbor jsme fakt měli starý 5let), ale naštěstí žádnou kompenzaci nechtěli, i když tohle třeba by pro někoho mohl být i důvod k odstoupení od smloouvy (stejně jako např. protékající jímka a podobné vážné nedostatky..)…
Najdi si realitku… To co na ní ušetříš, ztratíš v nervech se zařizováním…
Asi zalezi jaky mas odhad na lidi. Ja treba mizerny, takze kdybych mela prodavat stary dum, tak sama bych do toho nesla, protoze se vsadim, ze bych neodhadla kupce a prodala to nejakym, kteri by me bobmardovali s kazdou blbosti a chteli vracet penize. Tim nemyslim, ze bych chtela umyslne skryvat vady, ale ze se najdou lidi, kteri resi kazdy prd a snazi se z toho vytriskat, co se da.
A jestli je to stary dum, ktery i tak nema moc cenu, tak to prodavat jako pozemek nebo ruinu s tim, ze je stav k demolici? Tam podle me s nejakyma vadama kupec nema sanci.
Ale zase by se to muselo prodat levneji.
A co nejaky soused nebo mistni? Nechteli by to treba sousedi?
@Ahep píše: Řeším nyní to samé, jestli chceš napiš mi sz a podělím se o dosavadní zkušenosti.
Díky, napíšu večer až uspim děti. Ten nezvládám myslet. ![]()
A všem děkuji za rady. Vše si pečlivě přečtu a případně odpovím. Ještě jednou děkuji.
@Gabulle píše:
Makléře platí kupující, ikdyz já s tím mám osobně problém, když pracuje pro prodejce… Takže tě to nic moc stát nebude
Je to naopak ![]()