Prodej starehodomu zkušenosti

Anonymní
28.7.22 08:35

Prodej starehodomu zkušenosti

Ahoj, nedávno jsem zdědila dům z roku 1930. V domě bydlel děda a ten se o dům docela staral. Takže to není úplná ruina, ale energeticky nenáročná novostavba to také není. Protože sama bydlím v domě, tak chci tento zděděny prodat. Přes realitku se mi moc nechce. Jak to s prodejem domu probíhá? Docela se bojím té 5 leté lhůty na skryté vady. Zažil jste někdo prodej/nákup domu a řešení skrytých vad?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5683
28.7.22 08:47

Řeším nyní to samé, jestli chceš napiš mi sz a podělím se o dosavadní zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.22 09:03
@Anonymní píše:
Ahoj, nedávno jsem zdědila dům z roku 1930. V domě bydlel děda a ten se o dům docela staral. Takže to není úplná ruina, ale energeticky nenáročná novostavba to také není. Protože sama bydlím v domě, tak chci tento zděděny prodat. Přes realitku se mi moc nechce. Jak to s prodejem domu probíhá? Docela se bojím té 5 leté lhůty na skryté vady. Zažil jste někdo prodej/nákup domu a řešení skrytých vad?

Moje máma řešila skryté vady. Bohužel měla hloupe sepsanou smlouvu svoji chybou. Špatného právníka, též její chyba. Nakonec ji dům vrátili ve zničeném stavu a ještě jim snad máma vracela asi 100 tisíc. :nevim: :cert:
Jenže kdyby se sepsala pořádně smlouvu a nebo měla jiného právníka než toho tupouna, co ani neměl dobré recenze, tak by to dopadlo jinak. :nevim:
Prostě to prodala špatným lidem. Takže asi tak. :nevim:
Dávám anonymne z pochopitelnych důvodu.

• Citovat
  • Upravit
2597
28.7.22 09:09

Takhle starý dům už může být problém prodat i z hlediska banky a a pojišťovny. Pokud tam neporbehly v posledních třeba 30ti letech nějaké úpravy elektro, střecha, voda… Je dům nepojistitelnyý. Bez pojištění a následné vinkulace ve prospěch banky banka neposkytne hypotéku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.22 09:23
@Gabulle píše:
Takhle starý dům už může být problém prodat i z hlediska banky a a pojišťovny. Pokud tam neporbehly v posledních třeba 30ti letech nějaké úpravy elektro, střecha, voda… Je dům nepojistitelnyý. Bez pojištění a následné vinkulace ve prospěch banky banka neposkytne hypotéku…

V před asi 15 lety proběhla rekonstrukce - střešní krytina, zateplení, vnitřek domu. V domě bydlela do minulého měsíce teta s malými dětmi. Není to dům v původním stavu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.7.22 09:24
@Anonymní píše:
Moje máma řešila skryté vady. Bohužel měla hloupe sepsanou smlouvu svoji chybou. Špatného právníka, též její chyba. Nakonec ji dům vrátili ve zničeném stavu a ještě jim snad máma vracela asi 100 tisíc. :nevim: :cert:
Jenže kdyby se sepsala pořádně smlouvu a nebo měla jiného právníka než toho tupouna, co ani neměl dobré recenze, tak by to dopadlo jinak. :nevim:
Prostě to prodala špatným lidem. Takže asi tak. :nevim:
Dávám anonymne z pochopitelnych důvodu.

Ty jo, to může dopadnout až na vrácení nemovitosti? Můžu se zeptat, jaké vady tam byly?

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
28.7.22 09:25

No najdi si stavaře a právníka. A neřeš to podle rad z internetu.

Ale ve skutečnosti, slušný realitní makléř/ka ti ušetří spoustu času. Je pro tebe důležitější čas a nebo peníze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.22 09:30
@Ou píše:
No najdi si stavaře a právníka. A neřeš to podle rad z internetu.Ale ve skutečnosti, slušný realitní makléř/ka ti ušetří spoustu času. Je pro tebe důležitější čas a nebo peníze?

Realitní makléř mě zbaví odpovědnosti za skryté vady? ;)

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
28.7.22 09:53
@Anonymní píše:
Realitní makléř mě zbaví odpovědnosti za skryté vady? ;)

Nikoliv, ale ten slušný má toho stavaře, co ten barák projde a ví co hledat a dá dohromady technickou zprávu. Což je to, co potřebuješ udělat pokud chceš ten barák prodat bez realitky a chceš si být jistá, že tě skryté vady nekousnou do zadku.

Stejně tak jaksi má toho právníka, co bys musela shánět a musela bys shánět dobrého.

A má lepší nástroje pro marketing, tedy nalezení více vhodných klientů.

Samozřejmě že to můžeš dělat sama - ale prostě sedni si a začni studovat a hledat kontakty.

Proto se ptám, jestli je pro tebe klíčovější zaplatit makléři a nebo věnovat čas tomu, porozumět jak funguje trh s nemovitostmi, aby si ten dům prodala sama dobře. Stejně tak máš čas na prohlídky? Máš nervy na to rozpoznat jestli ti volá někdo z nějaké realitky a nebo skutečný zájemce o koupi? Umíš vyjednávat o ceně?

mrkni sem (ano, je to web realitního makléře - ale velmi dobře udělanej)

https://www.jakprodat.cz/bez-realitky/

Příspěvek upraven 28.07.22 v 09:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
28.7.22 09:55

Makléře platí kupující, ikdyz já s tím mám osobně problém, když pracuje pro prodejce… Takže tě to nic moc stát nebude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24946
28.7.22 09:58
@Anonymní píše:
Ahoj, nedávno jsem zdědila dům z roku 1930. V domě bydlel děda a ten se o dům docela staral. Takže to není úplná ruina, ale energeticky nenáročná novostavba to také není. Protože sama bydlím v domě, tak chci tento zděděny prodat. Přes realitku se mi moc nechce. Jak to s prodejem domu probíhá? Docela se bojím té 5 leté lhůty na skryté vady. Zažil jste někdo prodej/nákup domu a řešení skrytých vad?

já si byt i dům prodávala sama.. známá notářka mi jen smlouvy zkontrolovala, ověřila a udělala notářskou úschovu na složení peněz… vklady na katastr se taky dají zvládnout.. ale člověk se v tom musí orientovat a neudělat formální chyby, což může být pro laika problém..
ty se v problematice zřejmě nepohybuješ, tak radši radím realitku - případně notáře (bude levnější než RK, ale zas ti nemovitost nebude inzerovat.. )
skryté vady mohou nastat u každé, zjm. starší nemovitosti, ale že by někdo dům přímo vracel je fakt extrém - leč vyloučené to není, krásné vysvětlení je zde
 https://www.advokatky.cz/?…

bohužel tedy ani znění ve smlouvě o „obeznámení se stavem nemovitosti“ na takové odpovědnosti nic nemění.. proto o každé vadě prostě kupujícímu řekněte (prokazatelně je uveďte např. v příloze smlouvy), je lepší o něco snížit kvůli vadám kupní cenu, než pak řešit šílené částky za následné opravy, které by mohli kupující požadovat…

je to dost i o náhodě a štěstí.. trefíš na lidi, kteří se do domu zamilují a berou ho i s vadami a pak máš takové, kteří budou prostě spekulovat - blbá je hlavně vlhkost, na to pozor a praskání podlah-zdí a zatékání střechou..

a máš pravdu, že RK tě té odpovědnosti opravdu nezbaví…

mně se třeba stala vážná věc, že si kupující nechal asi měsíc od koupi udělat rozbor vody ve studny a vyšla jen jako užitková (my ji léta pili a OK, rozbor jsme fakt měli starý 5let), ale naštěstí žádnou kompenzaci nechtěli, i když tohle třeba by pro někoho mohl být i důvod k odstoupení od smloouvy (stejně jako např. protékající jímka a podobné vážné nedostatky..)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
28.7.22 10:00

Najdi si realitku… To co na ní ušetříš, ztratíš v nervech se zařizováním…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
28.7.22 10:54

Asi zalezi jaky mas odhad na lidi. Ja treba mizerny, takze kdybych mela prodavat stary dum, tak sama bych do toho nesla, protoze se vsadim, ze bych neodhadla kupce a prodala to nejakym, kteri by me bobmardovali s kazdou blbosti a chteli vracet penize. Tim nemyslim, ze bych chtela umyslne skryvat vady, ale ze se najdou lidi, kteri resi kazdy prd a snazi se z toho vytriskat, co se da.
A jestli je to stary dum, ktery i tak nema moc cenu, tak to prodavat jako pozemek nebo ruinu s tim, ze je stav k demolici? Tam podle me s nejakyma vadama kupec nema sanci.
Ale zase by se to muselo prodat levneji.
A co nejaky soused nebo mistni? Nechteli by to treba sousedi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.22 11:38
@Ahep píše: Řeším nyní to samé, jestli chceš napiš mi sz a podělím se o dosavadní zkušenosti.

Díky, napíšu večer až uspim děti. Ten nezvládám myslet. :lol:

A všem děkuji za rady. Vše si pečlivě přečtu a případně odpovím. Ještě jednou děkuji.

• Citovat
  • Upravit
3087
28.7.22 12:29
@Gabulle píše:
Makléře platí kupující, ikdyz já s tím mám osobně problém, když pracuje pro prodejce… Takže tě to nic moc stát nebude

Je to naopak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová