Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky chtěla jsem se zeptat. Mám u zaměstnavatele nahlášenou 2letou rodičovskou dovolenou, která mi končí počátkem dubna 2015. Jelikož již nyní vím, že chci s prckem ještě zůstat doma, ráda bych toto začala řešit už i se zaměstnavatelem. Můžete mi prosím poradit, jak nyní postupovat? Kde všude to musím hlásit, jak atd… Také jsem se chtěla zeptat, jestli i když jsem měla původně hlášeny jen 2 roky, musí o rok prodloužit i dobu kdy mi drží místo nebo jak to je? Děkuji ![]()
Prodloužit ti ji musí zaměstnavatel do tří let věku dítěte. stačí mu to pouze písemně oznámit. nikde jinde to nahlašovat nemusíš.
@Misulicka 1 Zaměstnavatel je povinen ti držet místo do 3 let nejmladšího dítěte. Musíš mu to ( nejlépe písemně ) oznámit. Pak zajít na ÚP a rozpočítat si rodičák na délku trvání nového rodičáku, pobírat ho můžeš do 4 let dítěte.
@Misulicka 1 Minimum rodičovského příspěvku je myslím 50,– měsíčně, nevím, zda by tě nechali ‚peněz‘, kdybys těch 220 tis vyčerpala do 2 let a pak ten 3. rok neměla nic ![]()
@Libza Výborně, díky moc. Hlavně to s tím místem mě zajímalo… A ten rodičák na úřadě hlásit musím? Myslela jsem že bych to dobrala do 2let a pak byla doma „zadarmo“ to jde také? ![]()
@Misulicka 1 píše:
@Libza Výborně, díky moc. Hlavně to s tím místem mě zajímalo… A ten rodičák na úřadě hlásit musím? Myslela jsem že bych to dobrala do 2let a pak byla doma „zadarmo“ to jde také?
nemusíš, můžeš si to vybrat klidně tak jak jsi chtěla, a pak být doma bez RP, ale stále na RD.
@Misulicka 1 píše:
@Libza Výborně, díky moc. Hlavně to s tím místem mě zajímalo… A ten rodičák na úřadě hlásit musím? Myslela jsem že bych to dobrala do 2let a pak byla doma „zadarmo“ to jde také?
výše.
@Misulicka 1 myslím, že můžeš být doma zadarmo, ale zjisti si, za si nebudeš muset platit nějaké pojištění. právě že si to ženské většinou radši rozpočítávají. nebo možná se to pak díky tomu započítává jako odpracované roky do důchodu… nevím přesně, ale někdo to tu kdysi psal v diskusi. Nejjistější asi bude zavolat si na info linku MPSV.
@Misulicka 1 píše:
Tohle jde také a pak jen nahlásíš na úp a pojišťovně, že se staráš o dítě do 7 let věku.
@nozu píše:
@Misulicka 1 myslím, že můžeš být doma zadarmo, ale zjisti si, za si nebudeš muset platit nějaké pojištění. právě že si to ženské většinou radši rozpočítávají. nebo možná se to pak díky tomu započítává jako odpracované roky do důchodu… nevím přesně, ale někdo to tu kdysi psal v diskusi. Nejjistější asi bude zavolat si na info linku MPSV.
Nic se platit nemusí, zakladatelka bude na rodičovské dovolené, jen nebude pobírat příspěvek.
@Aspera píše:
Tohle jde také a pak jen nahlásíš na úp a pojišťovně, že se staráš o dítě do 7 let věku.
Na úp se hlásit nemusí, když je zaměstnaná a má dovolenou
@blecha72 píše:
Na úp se hlásit nemusí, když je zaměstnaná a má dovolenou
To mě nenapadlo, tak to má ještě lehčí.
Ahoj holky, chci se zeptat…prosím odpovídejte jen ty, které s tím máte praktickou aktuální zkušenost
U zaměstnavatele mám nahlášenou rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte (tzn. do června 2017). Už nyní jsem sondovala, jak to bude s mým nástupem a dozvěděla jsem se, že už mě asi nebudou potřebovat…já sama osobně v červnu nastoupit do práce nechci neboť kluka mi vezmou do školky až od září 2017, takže jsem stejně chtěla rodičovskou dovolenou prodloužit, minimálně do října 2017 nebo možná i do konce roku 2017 (rodičovský příspěvek stále pobírám a budu ještě asi do března 2017). Moje otázka zní, co teď dělat?? Když vím, že mě zaměstnavatel zpátky nevezme, je povinen mi tu rodičovskou dovolenou prodloužit tak jak já chci??? A pokud mi ji prodlouží, jaké omezení či výhody mi z toho plynnou?
Rodičovská dovolená je možná nejdéle do 3 let věku dítěte, pobírání rodičovského příspěvku s tím nemá co do činění.
Můžeš u zaměstnavatele požádat o neplacené volno do 4 let věku dítěte, ale on ti ho rozhodně není povinen schválit.
Pokud ti neplacené volno neschválí a práci pro tebe nemá, tak je otázka z jakého důvodu, protože on je ti povinen místo držet.
Pokud např. tvoje místo bylo zrušeno, tak ti pak musí dát výpověď s odstupným, příp. můžete podepsat dohodu.
Aha…já myslela, že rodičovskou dovolenou lze prodloužit i o několik měsíců (ne pouze do 4 let), ale je potřeba, aby k tomu byl vyplácen stále rodičovský příspěvek…takže to neplatí??