Profese učitele

Napsat příspěvek
Velikost písma:
913
19.10.14 21:59

Ale na téhle části něco je. Nepamatuju si moc učitelů, kteří by povzbuzovali, chválili. Já si myslim, že učitel je ve škole, aby žáka něco naučil. Ze svý zkušenosti jsem měla pocit, že učitel je tam proto, aby zjistil, co všechno děti neuměj. A jenom skutečně málo bylo těch, kteří nás dokázali zaujmout. Až na vejšce se to změnilo. Ale budu doufat, že je to třeba už dneska lepší. Poznám za pár let :-). Za tim papírem se fakt dost lidí žene:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
@Burj Chalifa píše:
Ideální stav je, když popeláři nekafrají do práce doktorům a doktoři zase popelářům.

Ani když má doktor nevyvezenou popelnici a popelář neléčenou chorobu? :think: Čichám tu trochu nostalgii za časy, kdy pan farář, doktor a učitel byli jediní tři lidi ve vesnici, co uměli plynule číst… tenkrát jim fakt nikdo do práce nekrafal. Časy se mění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921

@Camael To jsem nikde nepsala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
19.10.14 22:00
@J_Doe píše:
Ale ne, takhle to nenyslím. Ale jak mám konkrétně kritizovat v diskuzi na emiminu? Mohu napsat, co jsem zažila já, nebo manžel, co jsem zažili s dětmi… ale když jsem to kdykoliv napsala, tak jsem byla setřena, naposledy za sladkosti v mš. :nevim:Já opravdu mám zájem na tom, aby byli učitelé pořád lepší, já jim opravdu fandím, ale tady v diskuzi je to bohužel většinou o tom, že když @annaei nenapsala gramaticky správně, co jí vadí, tak jí tady zesměšní…

O pár stránek výš píšeš, že nesneseme kritiku. Je to velmi těžké, když svůj názor na učitele postavíš na základě své špatné zkušenosti s jednotlivcem, odprezentuješ obecně a pak se divíš, že se proti němu bráníme. Jakým způsobem máme takovou kritiku uznat? Já fakt beru, když mi někdo řekne, že to a to jsem nezvládla dobře. Zamyslet se, omluvit se, poučit se.Ale tady jsi očekávala od učitelek co? Několikrát jsme zmínily, že i mezi námi nejsou lidé na svém místě. Ale řeší to s nimi někdo osobně? Málokdo. Lidi raději remcají stranou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
19.10.14 22:00
@Camael píše:
@achesa1
Tak zrovna tahle část ze Čtyř dohod, týkající se vzdělání, mě moc nezaujala. Třeba to, jak říká, že vzdělání je jen snahou to někam dotáhnout a dosáhnout papíru. Že se všichni ženou za papírem. Myslím si, že vzdělání je proces, touha poznávat, dozvídat se, vědět, ne cesta za papírem. Ač Duška miluju, v tomhle z mého pohledu ustřelil.

Já myslím, že neustřelil, ale že to bohužel, ve většině případů, takhle je. Tvůj pohled je ideál, tak by to mělo vypadat, ale praxe je poněkud jiná. A je chybou systému, když dává papír „zadarmo“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
19.10.14 22:01

@achesa1 Nechci strašit je to spíš horší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
19.10.14 22:01
@annaei píše:
@Camael To jsem nikde nepsala

No zrovna tys na téma český školství napsala až až…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66807
19.10.14 22:02
@Knihomyš píše:
Jako každý pro svoji třídu (nebo teda pro ty třídy na předměty, co učí) zvlášť? 8o
Někde jsem narazila na téma slučování škol (třeba 3 školy ve 3 vsích jsou jeden právní subjekt) a právě si tam mj. chválili, že si jim líp nakupujou pomůcky, když je to ve větším - tak jsem předpokládala, že to aspoň celoškolně funguje.

Je to za předmět (alespoň u nás), učitel má na starost propagaci, výběr peněz a výdej učebnic nebo pomůcek. Já se to snažím minimalizovat. Syn v primě dostal za peníze vybrané předem sešity, které nepotřebuje, a jiné jsme museli dokoupit. Škola má provizi u koupě učebnic třeba v tom, že učebnice pro učitele dostane zadarmo. Jako rodič si rozhodně pohlídám cenu učebnice na internetu (zase doprava), pohledám v antikvariátech. Na výběr není u cizojazyčných učebnic, tam vydavatel stále protlačuje nové verze- je to byznys.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
19.10.14 22:03
@achesa1 píše:
Ale na téhle části něco je. Nepamatuju si moc učitelů, kteří by povzbuzovali, chválili. Já si myslim, že učitel je ve škole, aby žáka něco naučil. Ze svý zkušenosti jsem měla pocit, že učitel je tam proto, aby zjistil, co všechno děti neuměj. A jenom skutečně málo bylo těch, kteří nás dokázali zaujmout. Až na vejšce se to změnilo. Ale budu doufat, že je to třeba už dneska lepší. Poznám za pár let :-). Za tim papírem se fakt dost lidí žene:-(

Ano, tohle je velice trefné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
19.10.14 22:03
@Camael píše:
Ne ne, fakt??? A to jsem Fulghuma četla a nějak mi to vypadlo. A u Duška mě to teda mrzí.

Mám dojem, že je to ve Všechno, co opravdu potřebuji znát… možná dokonce v tom prvním eseji (nebo co to tam má za útvary), ale už jsem to četla dááávno. Tohle se mi vrylo a Duška jsem nečetla/neviděla, takže od něj to znát nemůžu.
Tak či tak - úvaha je to celkem přesná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
19.10.14 22:04
@annaei píše:
@Camael Neboj já bych na ně asi neměla nervy. Zpomněla jsem si na mojí mámu, kterou učitelka pozvala do kabinetu, že má se mnou vážný problém. Bylo to v první třídě tak máma přemýšlela, jestli jako mě chtějí dát do zvlštní školy nebo, co se děje. A učitelka jí potom oznámila maminko neořezáváte. Moje máma od té doby na třídních schuzkách nebyla.

Tohle mělo být vtipné nebo komické nebo jaké? Prvňák, který nemá ořezané pastelky a psací potřeby je nešťastný prvňák, který nestíhá, nemůže pracovat a má zbytečný stres. Když to máma nevidí, musí jí to učitelka říct. Koukám, že tohle dívání se skrz prsty na učitele máte v rodině. Nedivím se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66807
@J_Doe píše:
Já myslím, že neustřelil, ale že to bohužel, ve většině případů, takhle je. Tvůj pohled je ideál, tak by to mělo vypadat, ale praxe je poněkud jiná. A je chybou systému, když dává papír „zadarmo“.

Máte změnu ve svých rukou, směle do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270

@J_Doe
Ale spojil dvě věci dohromady. Jedna je obecná touha sehnat papír, abych „někým“ byl, a druhá ta část, kde popisuje systém školy, která k tomuhle vede. Opravdu, učitele, kteří to dělají jinak (kolem sebe jich vidím většinu), musí tohle podprahový podsouvání minimálně mrzet. Tohle není pořadí: škola to dělá blbě, proto lidi chtějí jen papír.

Příspěvek upraven 19.10.14 v 22:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
19.10.14 22:07
@J_Doe píše:
Ano, tohle je velice trefné.

Tak pokud učitele vnímáš takhle, tak asi není o čem diskutovat. X z nás by tě tu týdny přesvědčovalo, že to děláme jinak, ale některé z vás tomu nejspíš ani věřit nechtějí. Ono papouškovat furt dokola, jak je něco blbě, je snazší. Už se nedivím, že vám učitelé tak leží v žaludku, vždyť to je stejný jako v partnerství. Když si budu furt opakovat, co za vola jsem si to vzala a všem líčit jen jeho chyby, tak tomu časem sama uvěřím, i kdyby vedle mě žil anděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
913
19.10.14 22:10

Tak potěš pámbu. Doufám, že moje dítě bude mít štěstí na ty, co maj zájem. Taky jsem pár takovejch potkala. Třeba první učitel na fyziku byl výbornej, strašně mě na začátku bavila. Bohužel po půl roce ze zdravotních důvodů musel odejít a pak už jsem fyziku na základce i na střední nesnášela. Kvůli učitelce na děják jsem chtěla studovat archeologii. No a jestli bude mít Lili blbý učitele, tak si se mnou užijou, že už jim to dopředu nepřeju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat