Projevy stáří u vašich rodičů - zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5654
30.8.19 00:30
@janabrno píše:
Ahoj,

zajímalo by mě, jaké pozorujete u svých rodičů či tchánovců projevy stáří. Nemyslím obecné charakteristiky této etapy života, ty si můžu přečíst kdekoliv, ale vaše osobní zkušenosti. My máme v rodině 4 seniory ve věku 68-71 a prakticky po každé návštěvě si říkáme něco ve smyslu „tohle dřív nedělali“. Je smutné pozorovat ten proces stárnutí u rodičů, které má člověk rád, nicméně na druhou stranu je čím dál psychicky náročnější ty návštěvy „vydržet“.

Takže co třeba já považuji za projevy stáří „svých“ seniorů:

• mluví čím dál častěji o minulosti, svém mládí, době, kdy chodili do práce atd.
  • historky se čím dál více opakují
  • nemají žádné nové zajímavé zážitky, protože pouze sedí doma a hovoří se sousedy, takže to, že má soused novou sekačku na trávu je příhoda, kterou líčí jakoby soused letěl do vesmíru (podrobně, dlouze, napínavě atd.)
  • jsou urážlivější, nesnesou ani náznak konstruktivní kritiky, přestávají rozumět vtipům
  • oni mají všechno perfektní a všichni kromě nich jsou blbci :)
  • nechtějí se nic nového učit (nové nářadí nebo stroje už se vůbec nenaučí používat a nechtějí se to naučit)
  • jejich zkušenosti jsou zastaralé (zatímco dřív jsem se já mámy ptala, čím mám co čistit nebo umývat, dnes jí radím, aby si koupila neoplachovací antibakteriální gel, protože v Brně je žloutenka nebo rady třeba mého otce ohledně financí/řešení některých situací např. v práci jsou už úplně mimo mísu, přitom dřív jsem mu v tomhle vždycky věřila)
  • s vnoučaty teenagery jednají jakoby to byli stále předškoláci
  • jejich domácnost začíná být neudržovaná (člověk než se u nich napije ze sklenice, jde si ji nejdřív umýt :oops: )
  • stále se člověk dozvídá, co už dělat nebudou (letos už nebudeme mít na Vánoce kapra, příští rok už nezasadíme brambory apod.)

atd.

Jak je to u vás?

Jana

Docela nevkusná diskuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
30.8.19 08:52

Ani se mi nezdá. Rozhodně slušnější než spousty jiných zde. Prostě staří lidé jsou takoví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5654
30.8.19 14:42
@inkakřivák píše:
Ani se mi nezdá. Rozhodně slušnější než spousty jiných zde. Prostě staří lidé jsou takoví.

Ano, slušná je. Já jsem ale nenapsala, že je neslušná. Doufám, že moje děti mé chřadnutí na netu probírat nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
30.8.19 14:51

Něco z toho pozoruju u našich, ale

1. rozhodně mi nevadí, když něco vypráví ze svého života. Ono se to sice opakuje, ale čas od času se objeví něco nového.
2.to že nemají nové zážitky? A co čekáš do důchodců? Že budou jezdit na fesťáky a vyprávět o tom jak si tam zatrsali?
3. to že mají vetší nepořádek doma je taky normální. Oni už nemají oči jako za mlada. Také nemají už chuť každé dva dni drhnout podlahu.
4. jsem zvědavý na tebe až budeš stará jak se budeš učit ovládat nové věci.

Místo rejpání do staříků by to spíš chtělo se více vcítit do jejich situace. To že jim poradíš, pomůžeš bez remcání si poslechneš že má soused novou sekačku by mělo být samozřejmé.
A pokud chceš aby měli nějaké nové zážitky, tak je vem třeba do zoo, na zimní trhy místo sezení a remcání na emiminu.
Taky jim můžeš nadělit třeba myčku na nádobí. Já to tak udělal a mamka si to nemůže vynachválit. Jednak má nadobí pěkně čisté a druhak se s ním nemusí mejt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová