Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, s manželem vedeme rozpor na téma, zda pronajímat chatu, či ne. Já jsem pro, jelikož oba podnikáme a na chatu moc nejezdime. Máme chatu přímo nad sjezdovkou, která funguje v zimě a v létě je tam letní bobová dráha, opravdu využití celoročně. Myslím si, ze by jsme neměli nouzi o zájemce o ubytování. Přítel je proti, že nám to tam zničí a nechce spát na posteli, kde spali cizí lidé. Pak jak budeme z nich tahat peníze, když něco zničí a podobně. Je tu někdo, kdo má z pronjímáním zkušenost? Kdo má chatu/chalupu i pro svoje účely né jen na pronájem? Či pouze se k tomu vyjádřit, tak budu moc ráda. Alespoň by jsme mohli nějak dojít k závěru. Děkuji ![]()
Mám jen dvě otázky:
a/ Čí je chata? Tvoje, manžela, nebo společná?
b/ Jsi ochotná a schopná řešit všechny ty peripetie s pronajímáním chaty sama?
Zastávám názor jako tvůj manžel. Pokud to pro vás není finančně zásadní přínos, tak bych se na to vykašlala.
Vadilo by mi pronajimat prostor, kam sama jezdim. Bud bych si ji nechala jen pro sebe nebo pronajala a nejezdila tam. Pokud by se to vyplatilo - nechat nekoho uklizet, menit lozni pradlo atd., ucetnictvi, korespondence atd.
Musíš si uvědomit, že s tím je spousta práce - od komunikace se zájemci přes předání klíčů až k úklidu, výměně ložního prádla a řešení každýho prdu, který se nebude lidem líbit. A že toho bude!
Dál máš to skromně zařízený, bude to za málo peněz nebo máš to hezky a draze zařízené, zničí ti to. Já bych se na to vybodla, pokud nemáš chalupu u nosu a tohle „podnikání“ ti nezabere moc času.
byla by jsi schopná třeba vyřešit to, že si pronajímatel v devět večer vzpomene, že pobyt ukončí ?
@tininas chata je moje. Doufám, ze bych na to sama nebyla. Manžel by mi snad pomohl.
EET, uklizeni, vymena lozniho pradla.
Ale nevadi nam, ze spime po nekom jinem - stejny princip jako nocleh v hotelu.
Pokud tomu nechces venovat moc casu, nabidni ubytovani pouze po tydnu - u nas se ubytovava i na vikendy, sem tam dva dny v tydnu atp. Coz by bylo bez pani na uklid nemyslitelne.
Ber vratnou zalohu - omezis neohleduplne niceni veci.
A zase zalezi, pro kolik osob to je, jak daleko od tveho bydliste mate chatu atd… jak casove narocne to opravdu bude.
Kdysi jsme byli v pronajate chate na horach a majitele tam meli zamceny pokoj, kde klicovou dirkou byla videt plne zarizena loznice.
Jinak mne by to vadilo a hodne, da se to pokud k nemovitosti nemas citove pouto. Pocitat s tim, ze po roce pronajimani bude vnitrek/vybaveni zrale k vymene…
plus mit a platit v miste nekoho na uklid a predavani nemovitosti.
Vzhledem k tomu, že s ubytováním je spousta práce - od úklidu a oprav přes hlášení na obecní úřad, předávání klíčů atd. a vy asi nejste blízko té chaty, zvolila bych možná alternativní řešení - nabídku ubytování ve vaší chatě bych rozhodila v okruhu známých. Rezervovali by si víkendy ve vaší chatě, dali by vám nějaké peníze (částku o něco menší než ostatní komerční pronájmy) a vy byste tam měli pouze okruh známých lidí. Takže by bylo splněno vše, byl by z toho nějaký finanční přínos, neničili by vám chatu úplně cizí lidi.
Souhlasím s ostatníma.
Je to tolik starostí, že se to nevyplatí… budeš dělat papírování, uklid, opravy, reklamace… a bude to všechno zničené.
Pokud nevíš, co s tím, tak tu chatu prodej a peníze investuj, nebo ji prodej a kup si něco blíž…