Propadnutí v 1.třídě

lucie274
17.4.23 12:24

Propadnutí 1.třídě

Zdravím, chtěla bych vědět vás názor protože sama nevím co mám dělat, mám dítě v první třídě a je pomalejší byli sme i v pedagogické poradně kde to potvrdili a dali ji do třídy asistentku, paní učitelka tvrdí a ne jen ona ze dcera dětem ve třídě nestíhá v učivu ve čtení Atd…. Znamky ma 1,2,3 ale už donesla i 4,podle mého názoru je sice dcera pomalejší ale hodně se toho i naučila za tu dobu akorát pomalejš. Dneska jsem byla ve škole a navrhli mi jestli by nebylo lepší aby dcera první třídu opakovala ze ve druhé jim nebude stíhat vůbec, jenže dceři bude v říjnu 8 let už a nechci aby se ji ostatní děti smáli, sama nevím co dělat tak prosím o vás názor děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8772
17.4.23 12:31

Druhá třída není lehká, třetí ještě horší, tam se ty rozdíly mezi dětmi dost projeví. Pokud dítě nemá zvládnutou první třídu, bude v druhé, třetí a kdekoliv dál chudák. To učivo na sebe navazuje, každá nová věc předpokládá znalost té předchozí. Určitě je lepší opakovat první třídu a pak všechno zvládat, než opakovat třeba třetí a neumět ani ty základy z první a druhe. To už se pak s dítětem potahne. Dala bych na názor učitelky, asistentky a PPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
17.4.23 12:36

Nenechala bych dítě propadnout. A nechápu ani přístup učitelky, co dá dítěti v první třídě čtyřku už aby se to znamkovani v prvních ročnících zrušilo

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.4.23 12:39

Píšu za sebe, 1,2 a 3 katastrofa. Návrh i na zvláštní školu.
Od čtvrté výše vždy vyznamenání.
Možná je to jen o nastartování mozku a v těchto dobách o každodenním drilu i po škole, víkendy, prázdniny.
Pak se to nastartovalo a šlo to samo celkem i bez větší námahy.
Kdyby v tu dobu rodiče poslechli učitele tak jsem skončil bůh ví jak.

• Citovat
  • Upravit
14955
17.4.23 12:40
@lucie274 píše:
Zdravím, chtěla bych vědět vás názor protože sama nevím co mám dělat, mám dítě v první třídě a je pomalejší byli sme i v pedagogické poradně kde to potvrdili a dali ji do třídy asistentku, paní učitelka tvrdí a ne jen ona ze dcera dětem ve třídě nestíhá v učivu ve čtení Atd…. Znamky ma 1,2,3 ale už donesla i 4,podle mého názoru je sice dcera pomalejší ale hodně se toho i naučila za tu dobu akorát pomalejš. Dneska jsem byla ve škole a navrhli mi jestli by nebylo lepší aby dcera první třídu opakovala ze ve druhé jim nebude stíhat vůbec, jenže dceři bude v říjnu 8 let už a nechci aby se ji ostatní děti smáli, sama nevím co dělat tak prosím o vás názor děkuji.

Dohodnutí se na opakování není propadnutí. Probrala bych to s psycholožkou v PPP. A pokud se rozhodnete zopakovat, neber to jako selhání. A smát se jí nikdo nebude, je hodně odkladových dětí, co během 1. třídy mají 8. narozeniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17

@lucie274 Mrzí mě vaše situace. Chápu, že pro svoje dítě chcete to nejlepší, ale aby jí to časem víc neuškodilo, než pomohlo, to že budete chtít, aby stíhala s ostatními. Já bych se osobně zeptala na názor všech, co s ní nějakým stylem pracují, popřípadě vyhledat ještě jiného odborníka, než bych se jakkoliv rozhodla a udělala další krok.
Pokud by jí byla doporučená nějaká speciální škola, tak bych neváhala. Lepší než aby přicházela o spoustu věcí, jenom kvůli tomu, že není čas se jí věnovat, protože je ve třídě 25 dětí. Za to ona nemůže. Budu jí fandit. :srdce:

Příspěvek upraven 17.04.23 v 12:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073

Pokud dcera nestíhá v první třídě, určitě ještě není třeba házet flintu do žita. Jak se doma připravujete? Trénujete denně počítání a čtení?

V první třídě nejsou žádné velké složitosti, které by mohly rodiče zaskočit, je to hlavně o pravidelné práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15103
@Pitaya1 píše:
Nenechala bych dítě propadnout. A nechápu ani přístup učitelky, co dá dítěti v první třídě čtyřku už aby se to znamkovani v prvních ročnících zrušilo

Když budou chtít, dítě nechají propadnout i bez vůle matky.Ale ,pokud nemá samé pětky, je jen pomalejší, tak taky nechápu, proč by měla propadnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
17.4.23 12:45
@lucie274 píše:

Jaké jsou závěry z PPP? Dostala PO? Jakou má inteligenci? Až se mi tomu nechce věřit. K opakování první třídy se přistupuje velice výjimečně, pokud benefity převáží negativa, kterých je mnohonásobně více.

To už spíš se přistupuje, pokud je k tomu důvod, k minimalizaci výstupů.

Jestli správně chápu, opakování první třídy navrhuje škola, ne poradna. Pídila bych se, jestli za tím není nějaký důvod, kde hraje roli jeden jediný žák. Třeba otevření další první třídy ve škole apod.

Ne, o opakování bych u tak starého dítěte ani neuvažovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
17.4.23 12:47

Tohle bude na tvém pocitu, případně to probrat s dcerou. Ji samotnou to netrápí? Nicméně vekoveho rozdílu bych se nebala, vzhledem k tomu, kolik je v dnešní době odkladů, tak by určitě nebyla jediná osmileta v první třídě. Ta první třída byla taková pohodicka od te druhé už se jede mnohem rychleji. Zatímco v první třídě se sotva naučili nějak číst a psát, počítat do 20, tak ve druhé se hned počítalo do 100, přidalo se násobení dělení, v češtině tvrdé měkké iy, slovní druhy a je toho proste mnohem víc, jak v te první. U nás teda učitelka prvnakum horší známku jak 3 nedavala, ale zas trojka už byla za fakt hrozne výkony, co by v dalších ročnících odpovídaly petkam :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
17.4.23 12:47
@boball píše:
Když budou chtít, dítě nechají propadnout i bez vůle matky.Ale ,pokud nemá samé pětky, je jen pomalejší, tak taky nechápu, proč by měla propadnout.

Ne, nenechají. Na to jsou taky postupy. Přesně je neznám, ale je tam i včasné písemné(nebo jinak prokazatelné) upozornění rodičů o špatném prospěchu, komisionální přezkoušení atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
17.4.23 12:48

A jak vypadá vaše domácí příprava?

• Citovat
  • Upravit
3803
17.4.23 12:51

Já bych jí zařídila doučování. Třeba i někoho z rodiny, babičku, dědečka, i tebe, kdo by se jí věnoval a procvičoval by to s ní. I ten by pak uměl posoudit, zda je skutečně jen pomalejší nebo na to inteligenčně nestačí. A podle toho bych se zařídila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
17.4.23 12:54

Ve třídě mé dcery byly tři děti, které si první třídu zopakovaly. Bohužel absencí zápisů a docházky do školky při covidu se jaksi nepřišlo na jejich nevyzrálost dříve. Učitelka s asistentkou se stavěly na hlavu, aby ty děti něco naučily, ale nešlo to. Trápení pro všechny zúčastněný. Jsou znova v první třídě.

• Citovat
  • Upravit
15103
17.4.23 13:02
@1Pears1 píše:
Ne, nenechají. Na to jsou taky postupy. Přesně je neznám, ale je tam i včasné písemné(nebo jinak prokazatelné) upozornění rodičů o špatném prospěchu, komisionální přezkoušení atd.

Tak snad. Já bych se snažila dítě doma víc učit, než je nechat opakovat. Vůbec pokud je mu osm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí