Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@topazio píše:
Mnoho rodičů na vzdělání svých dětí kašle. Učitelé pomáhají jak mohou a dítě propadne. Není to vina učitelů. Učitel nemůže být s žákem 24 h.
Je fakt, že domácí příprava upadá. A brzy už nebude vůbec žádná, jak to tak vypadá.
@lucie274 píše:
Zdravím, chtěla bych vědět vás názor protože sama nevím co mám dělat, mám dítě v první třídě a je pomalejší byli sme i v pedagogické poradně kde to potvrdili a dali ji do třídy asistentku, paní učitelka tvrdí a ne jen ona ze dcera dětem ve třídě nestíhá v učivu ve čtení Atd…. Znamky ma 1,2,3 ale už donesla i 4,podle mého názoru je sice dcera pomalejší ale hodně se toho i naučila za tu dobu akorát pomalejš. Dneska jsem byla ve škole a navrhli mi jestli by nebylo lepší aby dcera první třídu opakovala ze ve druhé jim nebude stíhat vůbec, jenže dceři bude v říjnu 8 let už a nechci aby se ji ostatní děti smáli, sama nevím co dělat tak prosím o vás názor děkuji.
Zakladatelko, vidím, že to stačila Lucenka zaspamovat, takže původní téma se vytrácí - snad se brzy utahá a dá pokoj. K tématu: opakovat první třídu je dobrá volba. Není to propadnutí ani žádná ostuda, některým dětem to může výrazně pomoci. Ono nemá moc smysl pokračovat do druhé třídy bez zvládnutí základů čtení s porozuměním, psaní a počítání. Je čtvrtletí, ještě je hodně času, ale pokud se tě na to paní učitelka ptá, pak vidí, že dcera učivo už teď nedává nebo s velkými obtížemi. Co se týče hodnocení, v tom jí naprosto chápu - taky dětem nedávám špatné známky, ale když potom dojde na takovou situaci, musí být klasifikace podložená v systému a ty špatné známky tam časem prostě napsat musí. Třeba tě na to chtěla upozornit. V každém případě tohle není žádná ostuda ani důvod k posměchu, ale brala bych to spíše jako šanci pro nový start.
@lucad77 píše:
To ano. Ale taky si spousta rodičů nechce přiznat pravdu.
I to je možné.
@Kfětoslava píše:
Mě se týká, mám děti v českém školství, ale ty tady zas poučuješ o něčem, o čem víš kulové. Ale hlavně, že víš, že se učitelky flákají
Učitelé se neflákají. Ona jen neustále uráží učitele. Vždyť ani neví, jak to v jednotlivých školách chodí. Hází všechny nespravedlivě do jednoho pytle.
@topazio píše:
Učitelé se neflákají. Ona jen neustále uráží učitele. Vždyť ani neví, jak to v jednotlivých školách chodí. Hází všechny nespravedlivě do jednoho pytle.
Nejlepší je na ni vůbec nereagovat. ![]()
@lucad77 píše:
Je fakt, že domácí příprava upadá. A brzy už nebude vůbec žádná, jak to tak vypadá.
Syn se poctivě připravuje. Žádné flákání.
Ale bohužel učitelé nemají na domácí přípravu žádný vliv. Doma už je to v rukou rodičů. Někteří rodiče nechtějí, aby se jejich bobánek předřel.
@topazio píše:
Ale bohužel učitelé nemají na domácí přípravu žádný vliv. Doma už je to v rukou rodičů. Někteří rodiče nechtějí, aby se jejich bobánek předřel.
A nebo aby museli zvednout oči od mobilu. Nenaděláme nic.
@topazio píše:
To záleží i na dítěti, já se doma nepřipravovala, úkoly jsem psala ve škole už ve druhé třídě, proč se zdržovat doma. Dítko v monte třídě domácí přípravu nemělo a ani na gymplu se nijak zásadně doma nepřipravovalo.
@Kasandra159 píše:
To záleží i na dítěti, já se doma nepřipravovala, úkoly jsem psala ve škole už ve druhé třídě, proč se zdržovat doma. Dítko v monte třídě domácí přípravu nemělo a ani na gymplu se nijak zásadně doma nepřipravovalo.
Ano, je to i na dítěti. Někdo to nepotřebuje. Ale těch je menšina.
@Kasandra159 píše:
U nás od osmé třídy už skoro žádné úkoly nejsou. A teď v devítce žádné. Dříve úkoly o přestávku nepsal, až doma. O přestávku si povídal s kamarády nebo hrál ping pong. Na druhém stupni ho mají na chodbě.
@Kasandra159 píše:
Syn má od první třídy vyznamenání. Učení mu leze do hlavy dobře. Přesto nepodceňuje přípravu. Nevidím na tom nic špatného.
@lucie274 píše:
Zdravím, chtěla bych vědět vás názor protože sama nevím co mám dělat, mám dítě v první třídě a je pomalejší byli sme i v pedagogické poradně kde to potvrdili a dali ji do třídy asistentku, paní učitelka tvrdí a ne jen ona ze dcera dětem ve třídě nestíhá v učivu ve čtení Atd…. Znamky ma 1,2,3 ale už donesla i 4,podle mého názoru je sice dcera pomalejší ale hodně se toho i naučila za tu dobu akorát pomalejš. Dneska jsem byla ve škole a navrhli mi jestli by nebylo lepší aby dcera první třídu opakovala ze ve druhé jim nebude stíhat vůbec, jenže dceři bude v říjnu 8 let už a nechci aby se ji ostatní děti smáli, sama nevím co dělat tak prosím o vás názor děkuji.
Tak pokud má asistentku psanou na sebe, tak má PO3.
Jaké úpravy ve výuce vám v poradne nastavili, co vám doporučili, aby se dcera posouvala dál?
Mi do první třídy PPP poslala nezralé dítě, taky jsme řešili zda opakovat první nebo ne… první třídu končil s dvojitým čtením, neslyšel krátké dlouhé samohlásky, měkčení problém. K tomu jsme si tu první oducili doma kvůli Covidu…
Nemáte ve škole spec pedagožku? Asi bych požadovala schůzku ve škole, učitelka, spec pedagožka, případně školní psycholog a případně člověk z oradny.
Objektivně posoudit stav, jak to vnímáš jako ty rodič, co doma děláte…nastavit nějaký plán jak dál…
Držím palce
Děkuji vám všem za váš názor popřemýšlím nad tím, dcera si děla každý den úkoly což znamená : každý den čte děláme příklady i diktát, když jsem z dcerou o tom mluvila ze by si zopakovala 1.třídu tak stim nak problém neměla a ani to moc nechápala nak to neřeší, z PPP máme 3 stupeň. Jinak dcera chodí jednou týdne na doučovaní a jednou týdne na logopedii.
Příspěvek upraven 17.04.23 v 14:20
@topazio píše:
Syn má od první třídy vyznamenání. Učení mu leze do hlavy dobře. Přesto nepodceňuje přípravu. Nevidím na tom nic špatného.
Já ji zas v některých případech považuji za zbytečnou, případně zbytečně opruzující, a to je dítko šprt ve třídě šprtů a pro jistotu ještě mění školu, aby mělo mezinárodní maturitu ![]()
V monte jsem měla připomínky jen k tomu, že by mělo dítko jet podle svých schopností a ne se posuzovat podle těch slabších, ale to se týkalo práce ve škole, ne doma.
@lucie274 píše:
Děkuji vám všem za váš názor popřemýšlím nad tím, dcera si děla každý den úkoly což znamená : každý den čte děláme příklady i diktát, když jsem z dcerou o tom mluvila ze by si zopakovala 1.třídu tak stim nak problém neměla a ani to moc nechápala nak to neřeší, z PPP máme 3 stupeň.
3.stupeň se už dává dětem s LMR. Nebo autistům. Individuální plán se neřešil?