Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@topazio píše:
Ona nastoupí po něm a celé školství bude v💩.
Ale nenastoupí, ta umí jen pusou.
@hanka.br. píše:
Ale nenastoupí, ta umí jen pusou.
Já vím. Dělám si srandu. ![]()
@Pitaya1 píše:
A co mi to o tom dítěti a jeho výuce řekne? Nic. Protože zjistím, jak se naučilo na nějaký test, zkoušení a to mi neřekne nic o tom, co si z toho odnesl do budoucna. Akorát je dítě ve stresu z toho, kdy bude další test, další zkoušení. Naprosto zbytečné.Příspěvek upraven 17.04.23 v 17:10
Odnese si to, že to prostě neumí. Nemůže to pochopit. Zatím. Ve stresu být nemusí. Rodiče by mu měli pomoci vyrovnat se neúspěchem.
@neumisa píše:
takže místo aby pořádně zvládlo 1. třídu, byť nadvakrát, tak ho necháš se trápit v 1. a pak následně i ve 2. - protože nebudeme si nic nalhávat, druhá třída není procházka růžovým sadem a bez pořádně zvládnuté první třídy to bude pro dítě mazec. Co tam to dítě asi tak bude dělat, když si nepřečte zadání a bude počítat na prstech, zatímco třída pofrčí násobilku a měkké, tvrdé souhlásky?
Druháka mám. Zakladatelka nenapsala v čem její dítě plave. A dostává i jedničky.
@Russet píše:
Odnese si to, že to prostě neumí. Nemůže to pochopit. Zatím. Ve stresu být nemusí. Rodiče by mu měli pomoci vyrovnat se neúspěchem.
A proč hned od prvního stupně na děti hrnout hrozbu neúspěchu? Není lepší je motivovat pozitivně?
Proč nedat dětem dalších pár let relativního klidu bez zbytečného stresu?
@Russet píše:
Druháka mám. Zakladatelka nenapsala v čem její dítě plave. A dostává i jedničky.
Což ale nemusí znamenat víc, než že žáka motivuje. Nemusí to znamenat, že látku zvládá.
@Pitaya1 píše:
A proč hned od prvního stupně na děti hrnout hrozbu neúspěchu? Není lepší je motivovat pozitivně?Proč nedat dětem dalších pár let relativního klidu bez zbytečného stresu?
Nemá vůbec žádný smysl děti pět let udržovat v bublině a pak je vypustit na druhý stupeň nepřipravené. Pokud se hovoří o neznámkování, pak v prvním až třetím ročníku. Čtvrtá a pátá třída jsou již poměrně dost náročné a je to dobře - řada dětí má být připravena na přechod na víceletá gymnázia, všichni ostatní na druhý stupeň. Ty děti by měly být připraveny a neprospěje jim, když si s nimi budeme pět let hrát a pak se zjistí, že nic neumí, neumí se učit, nejsou připraveny zvládnout sebemenší stres nebo neúspěch. Ono není hrdinství udělat dětem hezké dny plné her a zábavy, ale to není cílem. ty děti musí být dobře připravené. Musí být všeho tak akorát. I ten neúspěch tam patří.
@hanka.br. píše:
Nemá vůbec žádný smysl děti pět let udržovat v bublině a pak je vypustit na druhý stupeň nepřipravené. Pokud se hovoří o neznámkování, pak v prvním až třetím ročníku. Čtvrtá a pátá třída jsou již poměrně dost náročné a je to dobře - řada dětí má být připravena na přechod na víceletá gymnázia, všichni ostatní na druhý stupeň. Ty děti by měly být připraveny a neprospěje jim, když si s nimi budeme pět let hrát a pak se zjistí, že nic neumí, neumí se učit, nejsou připraveny zvládnout sebemenší stres nebo neúspěch. Ono není hrdinství udělat dětem hezké dny plné her a zábavy, ale to není cílem. ty děti musí být dobře připravené. Musí být všeho tak akorát. I ten neúspěch tam patří.
Akorát, že si to špatně vykládáš. To, že se děti neznamkuji neznamená, že si jen hrají a neučí se. Ale tohle se špatně vysvětluje lidem, co neznají jiný systém.
@Pitaya1 píše:
Akorát, že si to špatně vykládáš. To, že se děti neznamkuji neznamená, že si jen hrají a neučí se. Ale tohle se špatně vysvětluje lidem, co neznají jiný systém.
Ovšem to, že se neznámkuje, pranic nemění na tom, že dítě buď to učivo zvládá nebo nezvládá.
@Pitaya1 píše:
Ne, tohle se špatně vysvětluje lidem, kteří nevědí, o čem mluví. Tedy v tohle případě tobě, abych byla přesná. Nevím, proč jsem to vlastně zkoušela. Zapomeň na to.
Nějak jsem nepochytila, či dítě skutečně umí s neumí teď v dubnu první třídy. Jake jsou závěry z PPP a nějaká prognóza dalšího vývoje.
Dítě má spolužáka, co si první třídu taky zopakl, neb na konci první třídy zvladl akorát poznat velká tiskací písmena a sčítat do desíti.
Po zopakování první třídy už i trochu psal psacím a s více jak 50% chybovosti sčítal a odcital do dvaceti. Víckrát již propadnout nemohl, takže se toto těžko vzdělavatelne dítě (až do 4. třídy bez ofiko diagnózu) vleče s třídou dál. Škola je vstřícná, asistoval mu asistent psaný na jiné dítě (dokud se neodstehovalo), chodí na NPÚ hodiny, na doučování organizované školo, učitele i bez papírů uzpůsobili zkoušení a požadované vystupy. Jenže kde nic není, ani smrt nebere. Takže pokud tedy již konečně nemá IVP, tak se očekává, že s přechodem na druhý stupeň znovu propadne.
S přibývajícím věkem a probuzenymi hormony se přidružují i výchovné problémy, neb dítě je mimo, ve ctvrte třídě nezvládne přečíst a porozumět zadání, navazující učivo nepobírá, takže škola je opruz, vyrušuje, postavení v kolektivu asi taky nic moc, i když to učitele korigují.
Chce to být asi soudný a hledat nejaka schůdná řešení pro všechny zúčastněné… ![]()
@Anonymní píše:
Píšu za sebe, 1,2 a 3 katastrofa. Návrh i na zvláštní školu.
Od čtvrté výše vždy vyznamenání.
Možná je to jen o nastartování mozku a v těchto dobách o každodenním drilu i po škole, víkendy, prázdniny.
Pak se to nastartovalo a šlo to samo celkem i bez větší námahy.
Kdyby v tu dobu rodiče poslechli učitele tak jsem skončil bůh ví jak.
Mně v té slavné PPP řekli, že nemám chodit na SŠ s maturitou. No, mám maturitu s vyznamenáním, a ted dokončuji bakalare. ![]()
@Pitaya1 píše:
A proč hned od prvního stupně na děti hrnout hrozbu neúspěchu? Není lepší je motivovat pozitivně?Proč nedat dětem dalších pár let relativního klidu bez zbytečného stresu?
Ale naše učitelka i přes „hrozbu“ známek děti motivuje.
@hanka.br. píše:
Což ale nemusí znamenat víc, než že žáka motivuje. Nemusí to znamenat, že látku zvládá.
Tak zakladatelka nezvedla, z čeho ty jedničky nosí.
@Kelsey píše:
@Pitaya1
Vystuduj si pět let a založ alternativní školu, kde nebudeš známkovat. Jednoduché. Dneska není složitý proces, že si založíš svoji školu.
To jsi na omylu. Vznik spousty svobodnych skol ministerstvo blokuje, ze je v dane oblasti dostatecna kapacita. Boji se odlivu deti do soukromeho skolstvi jako cert krize.
Myslim, ze se tomu tematu venoval i Robert Capek.