Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pitaya1 píše:
Moje dítě začalo plynule číst dobře po několika letech. I teď mu zadání testů musí číst asistentka (má to tak napsané v papírech). Měla jsem ho kvůli tomu dát do zvláštní školy, když dle vyšetření je velice inteligentní, jen má poruchy učení?
Vždyť tys ho učila samo doma ne?
@ibis píše:
Tomu sama nevěříš
Věřím. U kluka se zldost dlouho zkousely různé metody, jak zlepšit jeho čtení a psaní. Dali to a dá to ještě dost práce. Zdejší hvězdy by ho jistě hned poslaly do zvláštní školy. Přitom je dle všech vyšetření velice inteligentní, jen má bohužel různé poruchy učení. Ale dle školní poradkyně nebude mít problém s dalším studiem (klidně i VŠ), pokud se dodrží doporučené postupy.
@unuděná píše:
Vždyť tys ho učila samo doma ne?
Dítě mi chodí normálně do školy ![]()
Ono pro ty deti, kterým to jde samo je jednička samozřejmostí, ani se nemusí moc snažit. Ty, kterým to nejde se na ni musí nadřít a kolikrát to nestačí na lepší než trojku. A to tyto děti strašně demotivuje. Ony se tomu stejně v budoucnu nevyhnou, ale je nutné tohle dělat už 6- 8letym detem?
@Pitaya1 píše:
Dítě mi chodí normálně do školy
Od první třídy? Dala bych ruku do ohně, že v jiných diskuzích jsi psala, že má domácí výuku a do školy chodí jen na přezkoušení.
@unuděná píše:
Od první třídy? Dala bych ruku do ohně, že v jiných diskuzích jsi psala, že má domácí výuku a do školy chodí jen na přezkoušení.
Dote mi chodí normálně do školy od první třídy.
@Stonyllka píše:
Ono pro ty deti, kterým to jde samo je jednička samozřejmostí, ani se nemusí moc snažit. Ty, kterým to nejde se na ni musí nadřít a kolikrát to nestačí na lepší než trojku. A to tyto děti strašně demotivuje. Ony se tomu stejně v budoucnu nevyhnou, ale je nutné tohle dělat už 6- 8letym detem?
Tohle jim nevysvětlíš
přeci by si jejich jedničkáři přišli špatně, kdyby najednou ty jedničky přestali dostávat. Na tom přeci stojí české školství, že si děti mezi sebou porovnavaji známky a todice s emohou chlubit, že jejich dítě dostalo další jedničku
už nechtějí vidět že se dá obejít bez toho.
@Pitaya1 píše:
Dote mi chodí normálně do školy od první třídy.
V Čechách jo? Do klasické školy? Kdybych sakriš neměla tolik práce, tak to snad dohledám..
@Pitaya1 píše:
Tak znovu, dítě takaldatelky má asistenta. Takže se mu bídě věnovat asistent a ostatním dětem učitelka. Takže nebudou muset na to dítě čekat
Asistent je tam ve třídě maximnálně jeden, dětí, které by potřebovaly speciální přístup obvykle více, někdy je asistent rozepsaný na víc dětí. Někde ten asistent není žádný, protože se rodiče buď neobtěžují řešit bídné školní výsledky svého potomka nebo na tom není dítě až tak, aby mu ho PPP v rámci šetření přiklepla. Kvalita asistentů by byla asi taky diskuse sama o sobě.
Vyřeší se totál brzda, ale na učitelku tak tedy zbyde třeba už jen 20 dětí (u nás ve městě aktuálně nejsou ojedinělé třídy s 28 prvňáky) z toho některé s SPU, na které na nějakého asistenta nemají nárok i tyto děti „jsou pomalé“, ale někdo je to musí naučit a procvičit to s nimi.
Na zakladatelky asistent je, má se asi převážně venovat tomu jejímu dítěti. Ale pokud se pojme jako osobní asistent, pak už to zavání IVP a sníženými požadavky na výstupy, protože ta třída dítěti prostě v následujících 2 letech ujede. Takže dítě sice bude s dětmi fyzicky ve stejné třídě, ale jinak s nimi vlastně moc nebude, protože možnost vzájemné interakce přivíuce bude asi omezena.
Příspěvek upraven 18.04.23 v 09:44
@unuděná píše:
Takže učitelka si takového dítěte nemá vůbec všímat a řešit ho má asistentka nebo co tím jako chceš naznačit??
Pozor, ta asistentka tam ani třeba ve třídě nebude, jestli projde, co vymýšlí a učitelé se nezačnou bouřit, že za takových podmínek nebudou pracovat. Jestli mají AP opravdu zůstat jen u dětí, které mají PO4 a PO5. A PO3 asistenta vezmou. Případně je sloučí do jedné třídy, ať se ušetří na asistentech. Potěš koště.
@unuděná píše:
V Čechách jo? Do klasické školy? Kdybych sakriš neměla tolik práce, tak to snad dohledám..
Nespecifikované jsi kde. Ale děláš, jako by se děti učily číst a psát v první třídě jen v Čechách
představ si, že se to děti učí všude ve světě ![]()
@Stonyllka píše:
jenže tady se bavíme o dítku, které nestíhá už v první třídě a to tak, že by druhou třídu nezvládlo. Je tedy lepší ho nechat trápit demotivovat zbytek první třídy a celou druhou a pak ho nechat propadnout? Nebo ho nechat opakovat první třídu a zapracovat na upevnění základů, aby pak stíhal a zvládal?
reálně toto nyní máme v širší rodině a přesně to řešíme, takže zkušenost mám čerstvou…
@Pitaya1 píše:
Tohle jim nevysvětlíšpřeci by si jejich jedničkáři přišli špatně, kdyby najednou ty jedničky přestali dostávat. Na tom přeci stojí české školství, že si děti mezi sebou porovnavaji známky a todice s emohou chlubit, že jejich dítě dostalo další jedničku
už nechtějí vidět že se dá obejít bez toho.
Zajímavé. Moje děti vůbec netuší, co mají spolužáci za známky. Známkování berou jako informaci pro ně a pro rodiče, jak danou látku zvládají. Když se zeptám, kolik třeba bylo jedniček z pololetky, tak absolutně netuší.
Jinak u nás na škole v první třídě učitelky dávají jen 1 nebo 2, pokud je to horší, tak „mračouna“ a opravu na doma. Podle mě je úplně stejně „potupné“ dávat známky jako slovní hodnocení. Jen tím slovním hodnocením dokáže nějaká soužka mnohem víc uškodit.
@Keyllah píše:čtou polohlasem a učitelka nebo AP poslouchá, to stačí, aby nebyli vystresovani. Vzdyt i spousta dospělých, když má číst nahlas před lidma, tak je ve stresu a kokta. Natož deti, které se to teprve učí.
a tím, že za něj bude číst asistentka, tak ano? nebo když si bude číst jen v duchu pro sebe?to asi ne, že?
@unuděná píše:
jistě že ne, ona jen vždy napíše a), aby se to hodilo a mohla se podivovat, ale v reálnu to b) je celkem rozhodující, ale to už nezmíní
a pak se bude podivovat, že přece neřekla kam do školy
klasika, jen už celkem obehraná ![]()