Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pitaya1 píše:
Představ si, že tam šikana není. Porovnávání jsem tam taky zadek nezažila. Ale tohle je těžké pochopit, pokud to člověk nezazije
Aha, ty tam s těmi dětmi sedíš celé dny, jsem zapomněla ![]()
@Svistice píše:
No myslím, že za těch cca 20 minut až tak moc nezjistí. Navíc některé děti doma rodiče vydrezůrují k zápisu jak cvičenou opici, což ale nic nevypovídá o zralosti a schopnostech dítěte.
když u zápisu byly starší holky, tak jsem nic nijak neřešila, byly šikovné, u nejstarší si děti dělaly svoje úlohy v době, kdy rodiče s jinou učitelkou papírovaly. když byl nejmladší, tak jsem byla v šoku, jaké kopance při něm dělá. a učitelka mě tehdy uklidňovala, že se nemám nijak nervovat. že ona vidí, že kluk je chytrej a šikovnej, ale že ona schválně má prostředí upravené tak, že v něm běžně děti zvládnou pracovat, ale nezralé „utíkají“ od práce k zábavě a to je příklad mého syna. vlastně to byl jeden z důvodů, proč mi doporučila odklad, shodla se na něm s psycholožkou, se kterou zas něco kreslil. myslím, že celkem vystihly, v čem má problém, i když ho zas tak dlouho v práci neměly. jako je jasné, že zápis nenahradí PPP, ale zase může do ní v případě potřeby nasměrovat ty rodiče, kteří o něm zatím neuvažovali, protože odklady jsou přece módní fuj. a mmch stejně si s klukem dokázaly poradit i o rok později, kdy se snažil nasimulovat, že nic neví, nic neumí, takže zase musí zpátky do školky
![]()
@unuděná píše:
Aha, ty tam s těmi dětmi sedíš celé dny, jsem zapomněla
Ne nesedím. Ale vím, co se tam děje.
@boricmytu píše:
Tak mně mnohdy stačí minuta, abych poznal blba.Ano někteří rodiče drezůrují stylem:
- 1,2,3,4,5,6,7,8,9 takto se počít do desíti
- červená, zelená, modrá
- levá, pravá
- takto se drží tužka miláčku, ne jak kopytem
- takto se maluje kruh, čtverec, obdélník
- je slušné pozdravit, když někoho potkáš
Tak pokud tohle někdo vidí jako drezůru cvičené opice, tak to je potom těžko, dle mého tímto dávají rodiče dětem základy do života, do první třídy a určitě se nejedná o přehnanou drezůru, ale aby dítě v 6 letech neumělo tyto základy, tak je něco špatně, ne ambiciózní rodiče, ale zanedbání výchovy:)
Nebo so bylo myšleno tou drezůrou?
Mám v rodině nepříliš studijní typy dětí, nad kterými achaly učitelky ve školce (krásně malovaly, plnily pokyny, nezlobily - pro některé prototy úžasného předškoláka). Ale vědomosti přirozěně nenasávayi a ani se to po nich doma moc nechtělo a neočekávalo. Trochu skledníkové kytky v jistém slova smyslu. Vždyť jsou malé, všechno se naučí ve škole, na co bobánky stresovat. V předškolním roce si poněkud ambiciozní matka přečetla tebou zmíněné lejstro s doporučenými dovednostmi pro nástup do školy a začla je doma systematicky drilovat ve stylu tohle je nesmíš říct kolečko ale kroužek, ovozel, zvířátka, číslice, rychle naučit nějaká písmenka, ať není u zápisu ostuda u zápisu, pravidelně pracovní listy, ve školce přihlásit na AJ a jet s nimi doma slovíčka.
Takže u toho zápisu učitelka nadšená, utvrdila maminku, jak jsou děti úžasné, chytré. No a pak přišel v první třídě s třet s realitou - jak pro učitelku, tak pro děti, tak pro maminku. A jelikož byla poněkud helikoptérová, tak se to vleklo celou základní školu a v podstatě to přetrvává i na střední - naše děti jsou úžasné, jen učitelka je vždycky ta bú, co pro ně němá pochopení a chce toho moc, děti vě škole nic nenaučí a musí to doma suplovat rodiče, aby měli děti dobré známky ( a učí se fakt jen pro ty známky, pochopení souvislostí tam bohužel nějak nenaskočilo).
Kdyby tenkrát maminka nechala věcem přirozenější průběh, minimálně jednomu z těch dětí by byl zřejmě doporučen odklad z důvodu nezralosti, který by prospěl nejen děcku, ale i celé rodině.
Příspěvek upraven 18.04.23 v 10:51
@sagina Souhlasím, že odhalí celkovou nezralost, nesoustředění, vážné deficity neznalosti barev, grafomotoriku, logovady, neschopnost se vyjádřit (i když tam zase může hrát i roli tréma).
Ale třeba predispozice k dysporuchámse prostě projeví až v samotném tom školním procesu.
@Pitaya1 píše:
Ne nesedím. Ale vím, co se tam děje.
Jistě. Stejně jako to, co se děje ve všech českých školách
![]()
@boricmytu píše:
Jsou lidi, kteří nemají představu co by dítě mělo umět a ten zápis může být prospěšný, nebo jsou tací, kteří si myslí, že je dítě ok a paní učitelka je vyvede z omylu:)
Zas z toho zápisu nedělej takovou modlu
@Pitaya1 píše:
Je to pro rodiče, aby věděli, jak na tom dítě je a dítě se k tomu hodnocení vyjadřuje ve škole. Dokonce tam píše i to, na čem by chtělo zapracovat
NO PRÁVĚ!!! Ale ty mu to přepapouškuješ, protože si to sám nepřečte!
@unuděná píše:
Jistě. Stejně jako to, co se děje ve všech českých školách![]()
Dokážeš pochopit, že se tam celý první stupeň šikana neřešila, protože nebyla? Dokážeš pochopit, ze ty děti se tam nehodnotily? Nikdy se mi nestalo, že by kluk nebo nějaký jeho kamarád, nějak negativně hodnotil jiné děti ve škole?
asi je moc složité pochopit, ze to jde i jinak, bez negativních jevů.
@Pitaya1 píše:
Ne, nikdy ho to nezajímalo.
hmm, tak to měl asi celkem blbý, když ho hodnocení nezajímalo, a přesto se k němu musel vyjadřovat a klást si další cíle, co? takže to asi nejspíš byla nejspíš jenom taková povinná formalita, když si tedy nějaký cíl dal a přitom mu bylo buřt, jestli ho dosáhl nebo ne, co?
@Pitaya1 píše:
Dokážeš pochopit, že se tam celý první stupeň šikana neřešila, protože nebyla? Dokážeš pochopit, ze ty děti se tam nehodnotily? Nikdy se mi nestalo, že by kluk nebo nějaký jeho kamarád, nějak negativně hodnotil jiné děti ve škole?asi je moc složité pochopit, ze to jde i jinak, bez negativních jevů.
A dokážeš ty pochopit, že přesně takto to může být i v klasické státní české škole?
Není to otázka známkování, ale celkového přístupu k těm dětem, obvykle primárně jde o to, jakou mají třídní učitelku. A rozhodně neplatí neznámkuju=lepší škola a šťastnější děti.
@Stonyllka píše:
Je to strašně těžké i to rozhodnutí. My se teď na schůzkách dohodli, že půjdou i do třetí. A dál se uvidí. Ale zpětně si myslím, že jsme měli oba nechat opakovat první třídu i toho, který výstupy zvladl. Ale oni miluji paní učitelku, AP, v kolektivu mají své místo, děti si na ně zvykli a berou je.Nesnáší změny, jejich těžký start do života se na nich moc podepsal, proto je to tak těžké. A IQ ma právě ten, co mu čj tak nejde v nadprůměru, takže specka je vyloučena.
o to je to u nás trochu snadnější, dítko ostatní trochu vylučují -) je nejstarší a zároveň nejpomalejší
držím palce, faktem je, že na podobné děti prostě nejsme adekvátně připraveni a bohužel často určitý potenciál na něco je pohřben tím, co mu nejde…
@sagina píše:
hmm, tak to měl asi celkem blbý, když ho hodnocení nezajímalo, a přesto se k němu musel vyjadřovat a klást si další cíle, co? takže to asi nejspíš byla nejspíš jenom taková povinná formalita, když si tedy nějaký cíl dal a přitom mu bylo buřt, jestli ho dosáhl nebo ne, co?
už to začíná být krapet složitější a pavučina houstne
![]()
@ibis píše:
NO PRÁVĚ!!! Ale ty mu to přepapouškuješ, protože si to sám nepřečte!
Ale on si to přečte. A nemusím mu ani nic papouškovat, protože už to před tím probral s učiteli.
@Keyllah píše:
už to začíná být krapet složitější a pavučina houstne![]()
Konečně jsem se taky nad touhle diskuzí zasmála
Tos trefila. Teď se Lucenka zapotí.