Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
A dokážeš ty pochopit, že přesně takto to může být i v klasické státní české škole?Není to otázka známkování, ale celkového přístupu k těm dětem, obvykle primárně jde o to, jakou mají třídní učitelku. A rozhodně neplatí neznámkuju=lepší škola a šťastnější děti.
Pořád nevidím žádný smysl v tom, aby děti dostávaly od první třídy známky, aby dostávaly neočekávané testy, zkoušení
@unuděná píše:
Konečně jsem se taky nad touhle diskuzí zasmála![]()
Tos trefila. Teď se Lucenka zapotí.
ale dá to a výsledkem bude, že její dítko je pomalu geniální, tamější systém školství skvělej, ale tady je zastaralej plnej zapšklých učitelek a rodičů, co se o svá dítka nezajímají
vsaď se ![]()
Holky, vy co máte děti, kterým to jde ve škole samo, buďte rády. Věřím, že takovým dětem je jedno, jestli se davaji známky nebo slovni hodnoceni. Stejně tak nesleduji, jak to jde ostatním dětem, protože ony to umi a maji jedničky. Ty slabší děti, alespoň ty v mém okolí to ale řeší a trápí je špatné známky. Stokrát jim můžete říkat, že je nevadí. Jim to vadí, kluci obreci každou dvojku, chtějí prostě jedničku a nepomůže nic. Horší známky nedostávají, když se to nepovede dostanou véčko. To jim ale taky vadi, chtějí jedničku
Jak píšete, že takové děti patří do speciální školy. Nemají LMR, tudíž je tam nikdo nevezme. A jiná alternativa pro tyto děti v českém školství neexistuje. Pouze ZŠ s AP
@unuděná píše:
A dokážeš ty pochopit, že přesně takto to může být i v klasické státní české škole?Není to otázka známkování, ale celkového přístupu k těm dětem, obvykle primárně jde o to, jakou mají třídní učitelku. A rozhodně neplatí neznámkuju=lepší škola a šťastnější děti.
Plus šikana se dost vyskytuje nebo nevyskytuje nejen podle toho, jak si konkrétní učitel ten kolektiv ošéfuje, z jakého prostředí se zrovna děti sejdou…
@Svistice píše:
@sagina Souhlasím, že odhalí celkovou nezralost, nesoustředění, vážné deficity neznalosti barev, grafomotoriku, logovady, neschopnost se vyjádřit (i když tam zase může hrát i roli tréma).
Ale třeba predispozice k dysporuchámse prostě projeví až v samotném tom školním procesu.
to nejspíš jo. ony se snad předškolně vůbec nediagnostikou, ne? jako že to nejde. kluk má několik dys, učitelka mi o tom hodně říkala, když jsme probírali, co, jak a proč cvičit… ale už je to spousta let… něco jsem zapomněla, něco může být už dneska zase jinak ![]()
EDIT: ale tedy co jsem chtěla původně napsat. pro mne bylo hodně překvapující, jak chytré a šikovné dítě dokáže dělat naprosto banální chyby v něčem, co zvládá levou zadní a to je jenom proto, že jeho pozornost odletí k jiné učební pomůcce, která ho víc zaujala
jako trochu jsem o odkladu váhala (kluk jinak četl, násobil, fakt byl znalostně šikovnej… ale nechtěl do školy a sotva začal kreslit), tohle mě tak nějak usadilo do reality ![]()
Příspěvek upraven 18.04.23 v 11:06
@Stonyllka Tohle by ale měla umět vyhodnotit ta učitelka, nakolik špatná známka dítě motivuje k lepšímu výkonu nebo naopak zadupe do země. U nás třeba celkem funguje pozitivní motivace (žádné tresty za zapomenuté pomůcky, ale naopak razítko, když je dítě připravené dobře) a učitelka moc dobře ví, které děti může známkovat „naplno“, a kterým raději dát jen podpis a doporučení na domácí opravu.
@j.a.n.i1 píše:
Zas z toho zápisu nedělej takovou modlu
Nedělám z toho modlu, spíše je to takové zrcadlo:)
@Pitaya1 píše:
Tak on těch cílů dosáhl. Dával si takové cíle, ve spolupráci s učiteli, které byly v jeho možnostech.
Jéé, ale tohle by se mi líbilo. Říct takhle šéfový, že ta norma 30 stran na měsíc je na mě příliš vysoký cíl a že si stanovím takový, který je v mých možnostech. Třeba 2
Boží.
@Svistice píše:
No myslím, že za těch cca 20 minut až tak moc nezjistí. Navíc některé děti doma rodiče vydrezůrují k zápisu jak cvičenou opici, což ale nic nevypovídá o zralosti a schopnostech dítěte.
Nezjistí se všechno, bohužel. Já jsem byla s dcerkou v PPP, závěr - nadprůměrně inteligentní, fakt jí to pálí, ale na školu nezralá. Nedostatečný emoční vývoj, nesoustředí se. Jednoznačně doporučený odklad. U zápisu, který si šla cvičně zkusit, učitelky nechápaly proč má odklad? Vzaly by ji hned. Prostě málo času a dítě mělo zrovna dobrou náladu…..
@Pitaya1 píše:
Tak on těch cílů dosáhl. Dával si takové cíle, ve spolupráci s učiteli, které byly v jeho možnostech.
ale sama píšeš, že ho to nezajímalo
takže spíš taková formalita ![]()
hele, jako já proti slovnímu hodnocení nic nemám. konečně, moje děti ho na základce v první až druhé či třetí (původně do třetí, pak to zkrátili do druhé) třídě měly. má své výhody, má své nevýhody. ale obecně mi vcelku přišlo jedno, jestli děti mají slovní hodnocení, smajlíky nebo známky, hodnocení to je tak jako jak. ve skutečnosti nejvíc záleží na tom, jak se pracuje s dětmi, jak škola a rodina vzájemně komunikují.
@sagina píše:
ale sama píšeš, že ho to nezajímalotakže spíš taková formalita
hele, jako já proti slovnímu hodnocení nic nemám. konečně, moje děti ho na základce v první až druhé či třetí (původně do třetí, pak to zkrátili do druhé) třídě měly. má své výhody, má své nevýhody. ale obecně mi vcelku přišlo jedno, jestli děti mají slovní hodnocení, smajlíky nebo známky, hodnocení to je tak jako jak. ve skutečnosti nejvíc záleží na tom, jak se pracuje s dětmi, jak škola a rodina vzájemně komunikují.
Ano, ten soubor, co jsem si doma v pololeti a na konci skolniho roku otevřela, už ho nezajimal. Protože už to před tím, probral s učiteli.
@Pitaya1 píše:
Ano, ten soubor, co jsem si doma v pololeti a na konci skolniho roku otevřela, už ho nezajimal. Protože už to před tím, probral s učiteli.
Jsi psala, že ho nikdy nezajímalo hodnocení svých studijních výsledků, že se o to nezajímal ![]()
@Stonyllka píše:
Holky, vy co máte děti, kterým to jde ve škole samo, buďte rády. Věřím, že takovým dětem je jedno, jestli se davaji známky nebo slovni hodnoceni. Stejně tak nesleduji, jak to jde ostatním dětem, protože ony to umi a maji jedničky. Ty slabší děti, alespoň ty v mém okolí to ale řeší a trápí je špatné známky. Stokrát jim můžete říkat, že je nevadí. Jim to vadí, kluci obreci každou dvojku, chtějí prostě jedničku a nepomůže nic. Horší známky nedostávají, když se to nepovede dostanou véčko. To jim ale taky vadi, chtějí jedničkuJak píšete, že takové děti patří do speciální školy. Nemají LMR, tudíž je tam nikdo nevezme. A jiná alternativa pro tyto děti v českém školství neexistuje. Pouze ZŠ s AP
Tak já mám doma protipóly. Starší dcera od první třídy - pomalá, hůř četla, hůř počítala, do všeho jí musím nutit, ale prostě jede, ví že musí, nechce se učit, ale musí… už je na druhým stupni a stále si drží průměr. Za to mladší syn je od první třídy premiant a vše mu jde samo, teď čtvrtá třída.
@Janli píše:
Nezjistí se všechno, bohužel. Já jsem byla s dcerkou v PPP, závěr - nadprůměrně inteligentní, fakt jí to pálí, ale na školu nezralá. Nedostatečný emoční vývoj, nesoustředí se. Jednoznačně doporučený odklad. U zápisu, který si šla cvičně zkusit, učitelky nechápaly proč má odklad? Vzaly by ji hned. Prostě málo času a dítě mělo zrovna dobrou náladu…..
Já byla v PPP s oběma dětma a bylo to tedy silné rozčarování
reps. jsem doufala, že mi poradí, že mě navedou…u prvního dítka mě nechala paní vybrat, že jestli chci, tak odklad napíše, jestli ne, tak ne
u druhého jsem byla mírně v šoku, vypadalo to pomalu na zvláštní školu -) no, naštěstí mi budoucí paní učitelka nabídla, že by ho sama okoukla a nechápala, v čem je problém, že nervózní ti prcci bývají naprosto normálně a že ona to zvládne a zvládají to bez problému už druhý půl rok…
Jako dodnes nevím, co si o tom myslet…