Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pitaya1 píše:
U kluka ve škole diktaty napíšou a sešity si žádné domů nenosím. A pochybuju, že si dítě může brát domů všechny testy, co kdy napíše, nebo že učitelka rodičům napíše, co dítě nezvládlo při ústním zkoušení.
No vidíš, a v českých školách je naopak běžné, že tam, kde to nedopadne dobře, si dítě test/diktát bere domů a opraví si ho. Ty holt víš prd, proč ho někdo hodnotí jako „letos to stojí zaprd Honzíku“
Bod pro Čechy ![]()
@Pitaya1 píše:
U kluka ve škole diktaty napíšou a sešity si žádné domů nenosím. A pochybuju, že si dítě může brát domů všechny testy, co kdy napíše, nebo že učitelka rodičům napíše, co dítě nezvládlo při ústním zkoušení.
Ty tu kydáš hnůj na české školy ale škola tvého syna je obrovské lejno. Zase tak zázračná není. ![]()
@unuděná píše:
No vidíš, a v českých školách je naopak běžné, že tam, kde to nedopadne dobře, si dítě test/diktát bere domů a opraví si ho. Ty holt víš prd, proč ho někdo hodnotí jako „letos to stojí zaprd Honzíku“Bod pro Čechy
A na to jsi přišla jak?
prestav si, že existují třídní schůzky, že když se dítě nějak výrazně zhorší nebo se vyskytne problém, tak to škola řeší s rodiči ale hlavně v té škole učitelé učí a rodiče pak nemusí odpol3dne a večer suplovat jejich práci.
@topazio píše:
Ty tu kydáš hnůj na české školy ale škola tvého syna je obrovské lejno. Zase tak zázračná není.
Když myslíš ![]()
Váš tady pořád baví se s Lucenou hádat?
Je to marný, je to marný, je to marný….. ![]()
@Pitaya1 píše:
A na to jsi přišla jak?prestav si, že existují třídní schůzky, že když se dítě nějak výrazně zhorší nebo se vyskytne problém, tak to škola řeší s rodiči ale hlavně v té škole učitelé učí a rodiče pak nemusí odpol3dne a večer suplovat jejich práci.
Aha, no tak jestli tobě stačí jednou za pár měsíců třídní schůzka (tam se jako veřejně řeší, co které dítě potřebuje vylepšit??), tak pro mě za mě. Já jsem ráda, že průběžně vidím, jak to dětem jde, kde plavou a kde naopak excelují. Doma pak učivo dohánějí většinou jen ti podprůměrní žáci, kteří nestíhají běžnému tempu ve škole.
@Janli píše:
Váš tady pořád baví se s Lucenou hádat?
Je to marný, je to marný, je to marný…..
přesně nemá to naprosto žáený smysl. Má naprosto nulový přínos do diskuze.
@unuděná píše:
Aha, no tak jestli tobě stačí jednou za pár měsíců třídní schůzka (tam se jako veřejně řeší, co které dítě potřebuje vylepšit??), tak pro mě za mě. Já jsem ráda, že průběžně vidím, jak to dětem jde, kde plavou a kde naopak excelují. Doma pak učivo dohánějí většinou jen ti podprůměrní žáci, kteří nestíhají běžnému tempu ve škole.
Je to marný tříd i schůzky jsou ve formatu dítě, ucitel, rodič. A škola má přístup takový, že učitelé jsou placení za učení, tak jejich práci nemá suplovat rodič
@Pitaya1 píše:
A na to jsi přišla jak?prestav si, že existují třídní schůzky, že když se dítě nějak výrazně zhorší nebo se vyskytne problém, tak to škola řeší s rodiči ale hlavně v té škole učitelé učí a rodiče pak nemusí odpol3dne a večer suplovat jejich práci.
U nás rodiče práci učitelů nesuplují.
Je opravdu vidět, že všechny školy házíš do jednoho pytle.
@topazio píše:
U nás rodiče práci učitelů nesuplují.Je opravdu vidět, že všechny školy házíš do jednoho pytle.
A co je dělání úkolů? Co je učení se s dětmi večer? ![]()
@Pitaya1 píše:
A co je dělání úkolů? Co je učení se s dětmi večer?
To je přesně otázka ze soudku „proč by dítě mělo číst nahlas?“.
Zcela marné. Ono by možná neškodilo tobě se dovzdělat ![]()
@lucie274 píše:
Zdravím, chtěla bych vědět vás názor protože sama nevím co mám dělat, mám dítě v první třídě a je pomalejší byli sme i v pedagogické poradně kde to potvrdili a dali ji do třídy asistentku, paní učitelka tvrdí a ne jen ona ze dcera dětem ve třídě nestíhá v učivu ve čtení Atd…. Znamky ma 1,2,3 ale už donesla i 4,podle mého názoru je sice dcera pomalejší ale hodně se toho i naučila za tu dobu akorát pomalejš. Dneska jsem byla ve škole a navrhli mi jestli by nebylo lepší aby dcera první třídu opakovala ze ve druhé jim nebude stíhat vůbec, jenže dceři bude v říjnu 8 let už a nechci aby se ji ostatní děti smáli, sama nevím co dělat tak prosím o vás názor děkuji.
Nečetla jsem celou diskuzi, ale už jsem u nás ve škole zažila dvakrát propadnutí v 1. třídě a vždy to dítěti ohromně pomohlo. Obě děti měly odklad, takže jsou prakticky o dva roky starší než jejich spolužáci, ale přesto se v pohodě zapojily a stíhají. Holčina nezvládala na konci první třídy číst a při opakování byť v době covidu se to pak naučila a jede s nimi v pohodě dál, potřebovala dozrát. Pak jsem učila holku, kde rodiče na vesnické škole přesvědčili, ať jí dají do školy, že to dá a pořádně číst se naučila až v 7 třídě, do té doby strašné problémy, doma jí máma musela vše předčítat, aby aspoň něco pochytala a byl problém. Takže bych toto doporučení respektovala a doufala, že mají pravdu a pomůže to.
@Svistice píše:
@unuděná Včera mě testovalo mladší dítě. Doneslo jedničku s vykřičníkem (což starší okomentovalo tím, jestli není pí už padlá na hlavu, neb v klasifikční stupnici nic jako známka s vykřičníkem není) a co já jako na to.ˇ5ákám, že je vidět, že to psaní fláká, protož eještě před pár měsíci psala mnohem lépe, je vidět, že s enesnaží a nepracuje v rámci svého maxima. Tak proto vyfasovala ten vykřičník. „No ale pořád je to přeci jednička, ne?“.
Tak jsme si to vysvětlili, že mi je putna, jestli donese jedničku s vykřičníkem, dvojku, dvojku s hvězdičkou nebo třeba samolepku jednorožce nebo komentář „víc se snaž a neflákej to“, protože podstatné je, že nepracuje v mezích svých schopností a snaží se to očůrat.Další dotaz zněl, co bych dělala, kdyby přinesla pětku (protože spolužačka má za 4 zřejmě doma Világoš). Odpověď, že asi nic extra ji zřejmě neuspokojila. Tak jsem musela vysvětlovat, že záleží z čeho - pokud dá učitelka test z neprobírané látky, pokud to nafasuje za vyfláknutí se na úkol nebo z něčeho, na co „nemá buňky“, tak reakce bude diametrálně odlišná v každém ze jmenovaných případů.
Příspěvek upraven 18.04.23 v 13:40
Protože je fakt, jak to hodnocená vypadá (pokud není vyloženě nějaké urážlivé a ponižující", ale podtatné je, co mi to hodnocení sděluje…
Dobře a co bys řekla dítěti, které by se snažilo na maximum svých možností. Vše by plnilo, tak jak má. Nikdy nezapomnělo úkol nebo cokoliv do školy. A ono se tě zepta proč já nemám jedničku jako Pepíček?
@boricmytu píše:
A kolik takových paní asistentek budeme na školách mít a nebylo by lepší, kdyby se taková asistentka věnovala všem dětem a pomohla tím třídní učitelce.A co je zápis do školy, kde dítě musí prokázat zralost pro nástup do první třídy. musí prostě ukázat jestli už to tam zvládne. Pokud si myslíš, že tohle nejsou „přijímačky“, tak pak nevím, ale děti musí umět tohle:
Říci svoje jméno, příjmení a adresu.
Správně vyslovovat všechny hlásky.
Správně držet tužku (mezi palcem a ukazováčkem tak, aby prostředník tužku podpíral zespod a konec tužky směřoval k rameni).
Dokázat se soustředit alespoň čtvrt hodiny a zvládnout dokončit práci.
Pracovat samostatně v kolektivu ostatních dětí.
Zvládnout vystřihovat jednoduché obrázky, tvary.
Mít číselnou představu do pěti.
Sluchem rozlišovat první a poslední hlásku ve slově.
Samostatně se oblékat.
Umět pozdravit, poděkovat, požádat o něco, vykat dospělým osobám.
Dodržovat základní hygienu.
Umět se najíst lžící a příborem.
Dokázat vyprávět pohádku, říci básničku, zazpívat písničku, převyprávět slyšený příběh.
A když tohle všechno dítě neumí tak co? Nevezmou ho tam? Ale vezmou. Maximálně tak můžou říct rodičům svůj názor.
Asistent pedagoga je pozice, která má pomáhat dítěti/dětem, které mají od PPP podpůrné opatření. Pokud by ve třídě nebylo dítě, kterému je doporučený asistent, tak by ve třídě žádný asistent nebyl. V okamžiku, kdy dcera zakladatelky přestane chodit do této třídy, asistent pedagoga v této třídě doasistoval, takže by to stejně nevedlo k tomu, že by se pak mohl věnovat všem dětem.
@Stonyllka píše:
Dobře a co bys řekla dítěti, které by se snažilo na maximum svých možností. Vše by plnilo, tak jak má. Nikdy nezapomnělo úkol nebo cokoliv do školy. A ono se tě zepta proč já nemám jedničku jako Pepíček?
No jednoduše, „protože ti tadyhle vypadlo písmenko, támhle chybí háček, tady ses sekl s příkladem…
Pepíček pracoval tentokrát pečlivěji a povedlo se mu to lépe. Chceš to zkusit ještě jednou, aby se ti to příště povedlo taky tak?“ Proč z toho dělat divadlo?
edit: a ještě bych dodala, že holt každý je šikovný na něco jiného. Někomu jde čtení a psaní, Pepíček zase třeba neumí kotrmelec tak krásně, jako to umíš ty. Přijde mi to naopak jako správná lekce pro život. Proč by měli mít všichni jedničky a být ve všem dobří?