Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pitaya1 píše:
Pořád nevidím žádný smysl v tom, aby děti dostávaly od první třídy známky, aby dostávaly neočekávané testy, zkoušení
hele, ale to, jestli škola známkuje nebo hodnotí slovně, přece nic nevypovídá o tom, jesti děti dostávají neočekávané testy či zkoušení
jako já mám tři děti, nejmladí je už na střední a nevzpomínám si, že by psali neočekávané testy. naopak, věděly, kdy a z čeho budou psát. sama za sebe mám i pocit, že nejlepší výsledky měli ti učitelé, kteří měli nastaveno, že třeba každé úterý pravidelná desetiminutovka - tam mi přišlo, že moje děti uměly nejlíp, protože byly nuceny průběžně se učit (nebo alespoň držet info v hlavě) a celkově víc si z předmětu pamatovaly. a taky mi přijde, že hodně napomohl kovid, protože školy (mých dětí) začaly víc pracovat s internetem a učitelé kolikrát začali do virtuálních učeben dávat třeba materiály k připravovanému testu nebo přímo vzorový test, takže kdo se na něj chtěl připravit, mohl toho využít.
@Stonyllka píše:
Holky, vy co máte děti, kterým to jde ve škole samo, buďte rády. Věřím, že takovým dětem je jedno, jestli se davaji známky nebo slovni hodnoceni. Stejně tak nesleduji, jak to jde ostatním dětem, protože ony to umi a maji jedničky. Ty slabší děti, alespoň ty v mém okolí to ale řeší a trápí je špatné známky. Stokrát jim můžete říkat, že je nevadí. Jim to vadí, kluci obreci každou dvojku, chtějí prostě jedničku a nepomůže nic. Horší známky nedostávají, když se to nepovede dostanou véčko. To jim ale taky vadi, chtějí jedničkuJak píšete, že takové děti patří do speciální školy. Nemají LMR, tudíž je tam nikdo nevezme. A jiná alternativa pro tyto děti v českém školství neexistuje. Pouze ZŠ s AP
Ona neexistuje varianta ani pro ty chytré děti. Dceru to tam nebavilo už od první třídy, protože se celé dny jen nudila. Mohla si číst své knihy, dostávala úkoly navíc. Pronudila se do pětky. Pak šla na 8G. Tam se nudila jen v některých předmětech, ale nudila se dál. Akorát už nedostávala práci navíc. Teď je na jiném gymplu, má výuku v angličtině a už se alespoň většinou nenudí. Ale od první do „deváté“ třídy většinu svého času pronudila.
@unuděná píše:
Jsi psala, že ho nikdy nezajímalo hodnocení svých studijních výsledků, že se o to nezajímal
Ano, nezajímal se o to. Věděl a pořád ví, jak na tom je i bez toho aby si to musel přečíst na vysvědčení.
@Pitaya1 píše:
Ano, nezajímal se o to. Věděl a pořád ví, jak na tom je i bez toho aby si to musel přečíst na vysvědčení.
A podle čeho to ví?
Lucena, má vždy geniální dítě, které je dvacet kroků předem, než jsou jiné děti.
Vás to furt baví, že s ní rozvíjíte debatu? Házení hrachu na stěnu má lepší efekt.
@unuděná píše:
A podle čeho to ví?
Třeba podle toho, co mu řeknou učitelé? ![]()
@Pitaya1 píše:
Třeba podle toho, co mu řeknou učitelé?
Hm, takže ho taky prostě hodnotí
A nejspíš někdy musí i lehce negativně. On i úsměv učitelky může být brán jako hodnocení. A jestli ho to nikdy nezajímalo, jak jsi psala, tak z něj asi ty učitelé museli být na větvi
Nejen, že mu nemohou dát sardel, ale i na „Pepíčku toto pololetí si nevykázal žádný pokrok“ jim pokrčí rameny, moc pěkné
Ne, to už si dělám prču, ale prostě tomu hodnocení se ve škole úplně vyhnout nelze.
@unuděná píše:
Hm, takže ho taky prostě hodnotíA nejspíš někdy musí i lehce negativně. On i úsměv učitelky může být brán jako hodnocení. A jestli ho to nikdy nezajímalo, jak jsi psala, tak z něj asi ty učitelé museli být na větvi
Nejen, že mu nemohou dát sardel, ale i na „Pepíčku toto pololetí si nevykázal žádný pokrok“ jim pokrčí rameny, moc pěkné
![]()
Ne, to už si dělám prču, ale prostě tomu hodnocení se ve škole úplně vyhnout nelze.
Tak znovu. Cely první stupeň neměl ve škole žádný test, zkoušení, kde by dostal známku nebo něco co by bylo hodnocené. Učitel mu třeba během hodiny řekne, že by si měl dávat pozor na velká písmena.
@Pitaya1 píše:
Tak znovu. Cely první stupeň neměl ve škole žádný test, zkoušení, kde by dostal známku nebo něco co by bylo hodnocené. Učitel mu třeba během hodiny řekne, že by si měl dávat pozor na velká písmena.
NEEE! Během hodiny? Před ostatníma dětma? Jdu do mdlob
Ty si fakt nevidíš do pusy kočko. I věta „dávej si pozor na velká písmena“ je negativní hodnocení, navíc takhle před celou třídou? To mi přijde lepší, když učitelka rozdá sešity s diktátem a dítě se podívá, jaké tam udělalo chyby. To nemusí vidět vůbec nikdo, krom toho dítěte ![]()
@unuděná píše:
NEEE! Během hodiny? Před ostatníma dětma? Jdu do mdlobTy si fakt nevidíš do pusy kočko. I věta „dávej si pozor na velká písmena“ je negativní hodnocení, navíc takhle před celou třídou? To mi přijde lepší, když učitelka rozdá sešity s diktátem a dítě se podívá, jaké tam udělalo chyby. To nemusí vidět vůbec nikdo, krom toho dítěte
Dokážeš pochopit, že ten učitel to může těm dětem říct tak, že to ostatní neslyší? Nebo že jim opraví text (diktat za celou dobu nepsali ani jeden)?
Ne o pokud danou chybu dělá víc děti, tak řekne celé třídě, že se často dělá chyba v tom a tom.
@lucie274 píše:
Zdravím, chtěla bych vědět vás názor protože sama nevím co mám dělat, mám dítě v první třídě a je pomalejší byli sme i v pedagogické poradně kde to potvrdili a dali ji do třídy asistentku, paní učitelka tvrdí a ne jen ona ze dcera dětem ve třídě nestíhá v učivu ve čtení Atd…. Znamky ma 1,2,3 ale už donesla i 4,podle mého názoru je sice dcera pomalejší ale hodně se toho i naučila za tu dobu akorát pomalejš. Dneska jsem byla ve škole a navrhli mi jestli by nebylo lepší aby dcera první třídu opakovala ze ve druhé jim nebude stíhat vůbec, jenže dceři bude v říjnu 8 let už a nechci aby se ji ostatní děti smáli, sama nevím co dělat tak prosím o vás názor děkuji.
A co se zjistilo v té poradně? Nižší intelekt, nebo nějaká porucha? To je totiž dost podstatné.
@Pitaya1 píše:
Tak co je špatného na tom, že s nimi zůstane slabší dítě nebo že se zruší konečně známky?
Co je na tom špatného? Tak podívej třeba u dcery ve třídě. Kluk s nižším intelektem s asistentkou. Psali matematického klokana. Kluk s pomocí asistentky vyhrál. Jak k tomu přijdou chytré děti? Na ty někdo bere ohled? Nebere, ty se musí protloukat s pomocí rodiny samy. Nebylo by levnější a pro všechny lepší, kdyby děti s nízkým IQ chodily do speciální školy, kde by se jim pedagog věnoval dle jejich potřeb a nebyly pořád ve všem poslední? Protože soutěživost je jaksi přirozenou součástí života a pobízí děti a vlastně každého k překonání sebe sama, k lepším výkonům a učí vytrvalosti atd.
@Havlova Právě. Výběrové či jazykové školy zrušily (protože inkluze), třídy výběrové nebo nějak zaměřené třídy téměř nejsou, pokud náhodou ano, je jich jak šafránu a až od druhého stupně. Z víceletých gymnázií se díky Cermat přijímačkam stalo něco, co rozhodně nějak neodpovídá mé představě „výběrovosti“.
Pokud člověk není zrovna z Prahy nebo Brna, tak u nějaké „lepší“ státní školy typu Menza logisticky nedostupné. Soukromé školy pro většinu české populace finančně nedosažitelné a opět nejsou na každém rohu.
@Pitaya1 píše:
Je to pro rodiče, aby věděli, jak na tom dítě je a dítě se k tomu hodnocení vyjadřuje ve škole. Dokonce tam píše i to, na čem by chtělo zapracovat
Ale vždyť ty se svým dítětem nepracuješ, ne?
Neustále píšeš, že je to úkol školy a skvělých zahraničních učitelů.
![]()
@boricmytu tak zápis je jen formalita, stejně to dítě nastoupí
. Dcera udělala vše co měla, ale asi jí to přišlo moc jednoduché, moc nechtěla mluvit a učitelka at dáme odklad. když jsem řekla že už po odkladu je tak prý at si zajistíme ještě druhý že to bude ve škole náročné a to jsme jí rovnou řekla že to určitě ne. pak divné pohledy že nebude chodit na obědy a do družiny
ještě v mš když byla na foniatrii že skoro nemluví tak tam at s běžnou školou nepočítáme, že teda nevidí nějakou poruchu ale řeč je na úrovni ročního dítěte. i co normálně mluvila tam neřekla nic
za půl roku na kontrole doktorka že takový posun ještě neviděla
, ale stejně díky opožděné řeči spíš logo třídu. Chodí na běžnou školu jako chodil její straší bratr. A jediný problém ve škole je že se tam nudí. kdykoliv se zeptám tak se nudí, vše moc jednoduché a jen se to neustále vše opakuje
U zápasu se chtělo aby postavila věž z pár kostiček lega, poznala barvy, zkusila napsat své jméno, čísla 1-5 a pak namalovat obrázek
jen na klasickou otázku jestli se těší do školy řekla že to není tak jednoduché když neví co tam bude dělat ![]()