Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jen proto, že změnili tabulky, se ještě žádné dítě neuzdravilo.
@Lujza031 píše:@neumisa píše:
tak jen trochu málo:držet příbor tě měli naučit rodiče, to neházej na školku. Výtvarka není stěžejní předmět, takže můžeš být třeba Picasso, ale když nesplníš výstupy z češtiny a matematiky, tak tě to nezachrání. Nemluvící dítě na plenách nemá ve školce co dělat. Učitelka, která je s dítětem 4 hodiny denně, umí celkem dobře posoudit, jestli dítě potřebuje doučovat nebo si zopáknout ročník.
zbytek se mi komentovat nechce. [/citace)
To jsem přesně věděla, že tu někdo napíše.Rodiče mě nenaučili držet příbor, protože jsou oba praváci a nevěděli to (nebyl internet ani taková osvěta jako dnes). Tohle mi řekla až moje teta, která je učitelka.
Ohledně výtvarky jsem tím myslela, že inteligence je i v něčem jiném než hlasitě mluvit a psát správně písmenka v hodině psaní a umět spočítat příklad nejrychleji ve třídě.
Dítě na plenách? to už se mi fakt taky nechce ani vysvětlovat, vůbec to tu nikdo nepochopil.ad příbor: a zadek tě taky praváci nenaučili utírat? Sorry, sebeobsluhu mají naučit dítě rodiče, ve školce už to má umět
ad výtvarka: výstupy na zš se neměří kvalitou výtvarného projevu. Pro nadané výtvarníky je tady ZUŠ nebo výtvarné kroužek. Dítě se má naučit číst, psát, počítat, kvalita závisí na jednotlivém ročníku. Umění kreslit je „jen“ přidaná hodnota.
ad plíny: co je na větě: „Jen nemluví a nosí ještě plenky“ nepochopitelného? Pokud jsi chtěla napsat něco jiného, měla jsi použít jiná slova.
@Lujza031 píše:
Tohle jsem tím nemyslela. Jestli jsem si všimla, tak toho, že skoro každé dítě má v dnešní době odklad. No dobrá to ještě chápu, ale nemyslím si, že učitelky mohou soudit dítě v první třídě? Jsou už první třídy, kde známky žádné nejsou.
Takže šoupnout 8 leté dítě zase do první třídy je lepší nápad, než ho zkusit ještě doučit? Nevidím v tom žádné trápení, pětky zatím nemá, stačilo by možná mu pomoci s předmětem s kterým si neví rady a když to na konci roku prostě nedá, tak to nedá.
Nevidím v tom nic špatného? Dát mu ještě šanci.Tohle je uvažování člověka, co se nedokáže smířit s nedokonalostí svýho dítěte…
.
Mám dítě s DMO, takže u mě tohle tvrdit je mimo, spíš nejsem člověk, který se na něco vykašle a vzdá, protože to tvrdí ostatní, co sami problém nemají a tím pádem tomu nerozumí.
Učitelka v první třídě moc dobře pozná, který dítě ano a který ne. A mnohem líp než zaslepený rodič. Pokud ty věci nevzdáváš, tak se zamysli nad tím, že to je někdy ke škodě dítěte. Tady opravdu ano.
@neumisa píše:
ad příbor: a zadek tě taky praváci nenaučili utírat? Sorry, sebeobsluhu mají naučit dítě rodiče, ve školce už to má umětad výtvarka: výstupy na zš se neměří kvalitou výtvarného projevu. Pro nadané výtvarníky je tady ZUŠ nebo výtvarné kroužek. Dítě se má naučit číst, psát, počítat, kvalita závisí na jednotlivém ročníku. Umění kreslit je „jen“ přidaná hodnota.
ad plíny: co je na větě: „Jen nemluví a nosí ještě plenky“ nepochopitelného? Pokud jsi chtěla napsat něco jiného, měla jsi použít jiná slova.
@Janli píše:
Učitelka v první třídě moc dobře pozná, který dítě ano a který ne. A mnohem líp než zaslepený rodič. Pokud ty věci nevzdáváš, tak se zamysli nad tím, že to je někdy ke škodě dítěte. Tady opravdu ano.
Je to jen o šanci, nic víc, jsem tím nemyslela.
Chápu tě, jak to myslíš. Jsem určitě zaujatá. Vlastně moc nevíme o daném problému té pisatelky, tak asi je těžké něco přesně určit, radit.
@Lujza031 Držet příbor tě měli naučit rodiče a ne školka nebo škola. Neschopnost tvých rodičů a ne učitelů.
@neumisa píše:
ad příbor: a zadek tě taky praváci nenaučili utírat? Sorry, sebeobsluhu mají naučit dítě rodiče, ve školce už to má umětad výtvarka: výstupy na zš se neměří kvalitou výtvarného projevu. Pro nadané výtvarníky je tady ZUŠ nebo výtvarné kroužek. Dítě se má naučit číst, psát, počítat, kvalita závisí na jednotlivém ročníku. Umění kreslit je „jen“ přidaná hodnota.
No fakt nemá cenu tu něco vysvětlovat
Tak si zajděte a zkuste si něco napsat levou rukou, nebo jíst obráceně příborem. Nevím, proč se pořád k tomu vracíte?
Tohle jsem tu psala jen jako příklad, že učitelky by o tomto asi měly taky něco vědět?? Když rodiče nevěděli? A ne zadek sem se taky naučila utírat sama, i držet pero, škrábat brambory pravou rukou, šít u stroje pro praváky, sedět u počítače a mít myš na pravo.
Prostě to byl JEN PŘÍKLAD.
To kreslení byl taky jen příklad, nebo nevím co máte za problém? Neumíte nic nakreslit?
Plíny?? Kdyby jste to četla, tak vám dojde, že se to týkalo speciální školky, kde řekli kamarádce, že nic není problém a nakonec problém byl. Ty plenky a ty plenky má to dítě protože má prostě neurologické postižení a musí je zatím mít. ![]()
Tohle bylo myšleno jako příklad, příklad toho, že až tak dobrá to speciální školka není, když mají problém s chlapcem co by tam byl jen asi 2-3 dny v týdnu na asi 2 h. Jak původně kamarádka potřebovala.
To je všechno. ![]()
Příspěvek upraven 18.04.23 v 16:38
@SAJ píše:
No, on se i ten návyk na výkon dost hodí, když se dítě hlásí na náročnou vysokou.
Zatím ji nikdo nedonutil.
Mě opravdu stačí, když jí to něco dá.
@Lujza031 píše:@neumisa píše:
tak jen trochu málo:držet příbor tě měli naučit rodiče, to neházej na školku. Výtvarka není stěžejní předmět, takže můžeš být třeba Picasso, ale když nesplníš výstupy z češtiny a matematiky, tak tě to nezachrání. Nemluvící dítě na plenách nemá ve školce co dělat. Učitelka, která je s dítětem 4 hodiny denně, umí celkem dobře posoudit, jestli dítě potřebuje doučovat nebo si zopáknout ročník.
zbytek se mi komentovat nechce. [/citace)
To jsem přesně věděla, že tu někdo napíše.Rodiče mě nenaučili držet příbor, protože jsou oba praváci a nevěděli to (nebyl internet ani taková osvěta jako dnes). Tohle mi řekla až moje teta, která je učitelka.
Ohledně výtvarky jsem tím myslela, že inteligence je i v něčem jiném než hlasitě mluvit a psát správně písmenka v hodině psaní a umět spočítat příklad nejrychleji ve třídě.
Dítě na plenách? to už se mi fakt taky nechce ani vysvětlovat, vůbec to tu nikdo nepochopil.Píšeš trapnosti. Znám mnoho leváků a rodiče mají praváky a držet příbor je naučili. Neschopnost tvých rodičů.
@SAJ píše:
A že nám ta systémová podpora nadaných tak skvěle jde, že?Jako děkuji pěkně, jsou to moje děti, raději se spolehnu na své řešení než na systém.
Taky. A těch kroužků při ZŠ, vybrat jsme si nemohli.
@Anais Brno píše:
Tak čím dřív začneš, tím dřív hrozí vyhoření… druhá strana mince…
Pamatuju si jednu krásnou větu svého CEO: není nutné pracovat těžce, ale chytře
S tím se dá souhlasit.
@neumisa píše:
Dítě, které nemluví a nosí plenky přeci nepatří na ZŠ. Potřebuje speciální péči a přístup k učení. Na ZŠ ho těžko dostane.
@topazio píše:
@Lujza031 Držet příbor tě měli naučit rodiče a ne školka nebo škola. Neschopnost tvých rodičů a ne učitelů.
No tak mě to naučila moje teta - učitelka. Byla jsem malá, rodiče měli 20 za totáče, nikoho v rodině leváka neměli.
Měli mě to naučit rodiče? Když to neuměly ani ty učitelky a vychovatelky?? ![]()
@topazio píše:
Dítě, které nemluví a nosí plenky přeci nepatří na ZŠ. Potřebuje speciální péči a přístup k učení. Na ZŠ ho těžko dostane.
Psala jsem o školce o speciální školce.
@Lujza031 píše:
No tak mě to naučila moje teta - učitelka. Byla jsem malá, rodiče měli 20 za totáče, nikoho v rodině leváka neměli.
Měli mě to naučit rodiče? Když to neuměly ani ty učitelky a vychovatelky??
Ano, rodiče. Taky jsem levák a mám oba rodiče praváky. Nejen, že mě nepřeučovali, ale koupili si i odbornou literaturu. Lžíci mám v levé ruce, příbor stejně jako praváci. Stříhala jsem už ve školce, samozřejmě normálními nůžkami, pro leváky se v 80.letech nevyráběly. Škrábku mám pro leváky, myšku v klidu na pravé ruce
![]()
@Lujza031 píše:
No fakt nemá cenu tu něco vysvětlovatTak si zajděte a zkuste si něco napsat levou rukou, nebo jíst obráceně příborem. Nevím, proč se pořád k tomu vracíte?
Tohle jsem tu psala jen jako příklad, že učitelky by o tomto asi měly taky něco vědět?? Když rodiče nevěděli? A ne zadek sem se taky naučila utírat sama, i držet pero, škrábat brambory pravou rukou, šít u stroje pro praváky, sedět u počítače a mít myš na pravo.
Prostě to byl JEN PŘÍKLAD.
To kreslení byl taky jen příklad, nebo nevím co máte za problém? Neumíte nic nakreslit?
Plíny?? Kdyby jste to četla, tak vám dojde, že se to týkalo speciální školky, kde řekli kamarádce, že nic není problém a nakonec problém byl. Ty plenky a ty plenky má to dítě protože má prostě neurologické postižení a musí je zatím mít.
Tohle bylo myšleno jako příklad, příklad toho, že až tak dobrá to speciální školka není, když mají problém s chlapcem co by tam byl jen asi 2-3 dny v týdnu na asi 2 h. Jak původně kamarádka potřebovala.
To je všechno.Příspěvek upraven 18.04.23 v 16:38
chtěla jsem… ale radši nic. bych se zacyklila.