Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucie274 chce to probrat s učitelkou, asistentkou v čem je problém. zase je lepší asi opakovat ted než co pak ve druhé třídě jestli jí nejde ani 1 třída
řekli v PPP předpoklad jak bude zvládat školu? učitelka asi ví jak na tom je oproti ostatním a jestli jí opakování pomůže tak je to lepší než pak propadnout nebo nechápat výklad učiva ![]()
@lucad77 píše:
3.stupeň se už dává dětem s LMR. Nebo autistům. Individuální plán se neřešil?
Tohle jdi vzala prosím kde??
Me dítě má IQ kolem 130 a PO3…
@Anais Brno píše:
Autista? U nás v praktické mají trojku všichni. Vysoké IQ je zcela ojedinělý případ, který se této holčičky jen těžko týká.
@Anais Brno píše:
3 dávají i dětem s ADHD i když mají vysokou inteligenci, právě proto, aby jim mohli tu asistentku přidělit.
@boball píše:
3 dávají i dětem s ADHD i když mají vysokou inteligenci, právě proto, aby jim mohli tu asistentku přidělit.
Ano. Ale já vycházím z toho, co psala zakladatelka o své dceři a jejích problémech s učením.
@lucad77 píše:
Ano. Ale já vycházím z toho, co psala zakladatelka o své dceři.
No, ale napsala jsi, že to dávají dětem s mentální retardací a to není pravda.
@boball píše:
No, ale napsala jsi, že to dávají dětem s mentální retardací a to není pravda.
No to teda je. U nás v praktické mají 3, výjimečně 4, ve speciálce 4 a 5. Všichni mají MR.
@lucad77 píše:
Autista? U nás v praktické mají trojku všichni. Vysoké IQ je zcela ojedinělý případ, který se této holčičky jen těžko týká.
No vidíš…ne autik není, má VD, dle psychologa, pokud se mu podaří věkem kompenzovat řečovou složku, nedokáže ano odhadnout kde intelektuálně bude. kdybyvh to neřešila tak by mi ho SPC pomalu nacpali do „zvláštní“…
A LMR se už snad ani nepoužívá
Ono chce pátrat po příčině a podle toho se rozhodnout…
@lucad77 píše:
No to teda je. U nás v praktické mají 3, výjimečně 4, ve speciálce 4 a 5. Všichni mají MR.
Ale vyznelo to tak, ze ji davaji JEN detem s mentalni retardaci nebo autistum, což pravda neni.
@lucie274 píše:
Zdravím, chtěla bych vědět vás názor protože sama nevím co mám dělat, mám dítě v první třídě a je pomalejší byli sme i v pedagogické poradně kde to potvrdili a dali ji do třídy asistentku, paní učitelka tvrdí a ne jen ona ze dcera dětem ve třídě nestíhá v učivu ve čtení Atd…. Znamky ma 1,2,3 ale už donesla i 4,podle mého názoru je sice dcera pomalejší ale hodně se toho i naučila za tu dobu akorát pomalejš. Dneska jsem byla ve škole a navrhli mi jestli by nebylo lepší aby dcera první třídu opakovala ze ve druhé jim nebude stíhat vůbec, jenže dceři bude v říjnu 8 let už a nechci aby se ji ostatní děti smáli, sama nevím co dělat tak prosím o vás názor děkuji.
To ne, úplně jí odrovnáte tím propadnutím a znechutíte školu navždy. Jestli by nebylo spíš lepší přestup na přátelštější školu nebo na domácí vzdělávání? Jinak některým dětem učení pomalu dotejká, a nemusí na tom být inteligenčně hůř, protože ho nasávají nejdřív spíš do šíře, a k učení potřebují vidět co nejvíc souvislostí, zatímco učení většiny dětí, co se jeví jako rychlejší a chytřejší, je o tom, že se naučí jenom to know-how. Zjistěte si, jestli se nejedná o vaše dítko, ale žel většina pedagogů tohle rozeznat neumí. Jediný o kom vím, kdo se tím tady zabývá je Monika Stehlíková, nebo pak jestě Jarda Dušek, ten ale tak různě zkoumá všechno. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Ale vyznelo to tak, ze ji davaji JEN detem s mentalni retardaci nebo autistum, což pravda neni.
Já jsem žádné JEN nenapsala. Vycházela jsem z toho, co uvedla zakladatelka, jaké má její dcera potíže. Snad se shodneme, že u této holčičky to na PO kvůli vysokému IQ nevypadá, tak proč bych to měla uvádět.
@Anais Brno píše:
No vidíš…ne autik není, má VD, dle psychologa, pokud se mu podaří věkem kompenzovat řečovou složku, nedokáže ano odhadnout kde intelektuálně bude. kdybyvh to neřešila tak by mi ho SPC pomalu nacpali do „zvláštní“…
A LMR se už snad ani nepoužívá
Ono chce pátrat po příčině a podle toho se rozhodnout…
LMR se samozřejmě používá. Nepoužívá se LMD.
@Takyjedna píše:
To ne, úplně jí odrovnáte tím propadnutím a znechutíte školu navždy. Jestli by nebylo spíš lepší přestup na přátelštější školu nebo na domácí vzdělávání? Jinak některým dětem učení pomalu dotejká, a nemusí na tom být inteligenčně hůř, protože ho nasávají nejdřív spíš do šíře, a k učení potřebují vidět co nejvíc souvislostí, zatímco učení většiny dětí, co se jeví jako rychlejší a chytřejší, je o tom, že se naučí jenom to know-how. Zjistěte si, jestli se nejedná o vaše dítko, ale žel většina pedagogů tohle rozeznat neumí. Jediný o kom vím, kdo se tím tady zabývá je Monika Stehlíková, nebo pak jestě Jarda Dušek, ten ale tak různě zkoumá všechno.
Co je to přátelštější škola? Třeba Waldorf a tak?
@unuděná píše:
Představ si, že většina normálních učitelek v první třídě 4 a 5 vůbec nedává právě proto, aby z toho děti neměly stres, co se s nimi potáhne na vejšku. Trojka je u nás i ve druhé třídě známka opravdu špatná a vyžadující opravu a intenzivnější přípravu doma.
Dítě mi přijde ze školy a celé vykulené říká, že byla i trojka! A já se ptám, brečela Lucinka? Né, vona je zvyklá…😄
No tak spíš jde to to ty děti správně diagnostikovat a nastavit jim vzdělávání tak, aby to dávalo smysl…