Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Regina Hero píše:ředitel, ale od majitele mám maximální volnost. Jezdí tady jen jednou měsíčně.
to je tvoje firma? Jsi majitel? To jsi dobrý zaměstnavatel… to se mají vaši zaměstnanci fakt dobře…Příspěvek upraven 16.05.18 v 11:50
@Havran007 píše: ředitel, ale od majitele mám maximální volnost. Jezdí tady jen jednou měsíčně.
tak ještě lepší… to je pak stylem „z cizího krev neteče“, z cizího se rozdává nejlépe… spíš tedy nějaká trochu větší firma, že?
@Anonymní píše:
@zuza92
No, bylo mi totiž řečeno, že zaměstnavatel má právo mému lékaři zavolat a zjistit si, jak dlouho jsem tam byla, aby věděli, jestli jsem na propuštění opravdu byla pouze tam.
zavolat tam může, ale těžko mu ten doktor řekne, jak dlouho jsi tam byla, jak dlouho jsi strávila v čekárně apod.. doktor má svoje starosti, na nějakého skrblíka nebude mít čas.. tím bych se vůbec nezaobíral.
@Regina Hero píše:
tak ještě lepší… to je pak stylem „z cizího krev neteče“, z cizího se rozdává nejlépe… spíš tedy nějaká trochu větší firma, že?
no tak to úplně není, dalo by se říct že to jde z mého podílu ze zisku. Ale ten zisk tvoří zaměstnanci, takže to tak neberu.
Propustka k návštěvě jednoho lékeře je na 4 hodiny a nezáleží jak jsi tam byla dlouho. Když jdeš ke dvoum lékařům v jeden den tak máš nárok na náhradu mzdy za celý den. Pokud jedeš k lékaři 20 km a dál tak máš taky nárok na náhradu mzdy za celý den.
@ančapepča píše:
Propustka k návštěvě jednoho lékeře je na 4 hodiny a nezáleží jak jsi tam byla dlouho. Když jdeš ke dvoum lékařům v jeden den tak máš nárok na náhradu mzdy za celý den. Pokud jedeš k lékaři 20 km a dál tak máš taky nárok na náhradu mzdy za celý den.
a tohle jsi vyčetla kde v zákoně?
@ančapepča píše:
Jo, a teď nám tenhle nesmysl podlož odkazem na zákonné ustanovení…
Takhle mi to vysvětlila firemní mzdová účetní, jsme docela velký podnik a řídí se tím další 3 moje kolegyně a ostatní vedoucí pracovníci při zpracování mezd. Nikdy jsme neměla důvod to někde dohledávat, nebyl s tím nikdy problém. Nejsem mzdová účetní ale zpracovávám mzdové výčetky. Pracuji ve státní správě. A jak víte vy, že tenhle nesmysl není pravda??
@ančapepča píše:
Takhle mi to vysvětlila firemní mzdová účetní, jsme docela velký podnik a řídí se tím další 3 moje kolegyně a ostatní vedoucí pracovníci při zpracování mezd. Nikdy jsme neměla důvod to někde dohledávat, nebyl s tím nikdy problém. Nejsem mzdová účetní ale zpracovávám mzdové výčetky. Pracuji ve státní správě. A jak víte vy, že tenhle nesmysl není pravda??
asi proto, že víme, jak je to napsáno v zákoně…
Jak snadné, co?
Až se mi nechce věřit, že tolik lidí a nikdo z vás to nechtěl nikdy dřív vědět, jak to vlastně je dle platné legislativy?
Příspěvek upraven 16.05.18 v 14:39
@ančapepča No, protože nařízení vlády NV č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci mluví jasně:
Okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci
1. Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Takže nejenomže se tu nehovoří o tom, že by to bylo na 4 hodiny a je jedno, jak si tam dlouho, ale je tu výslovně uvedeno, že to na dobu nezbytně nutnou. A druhak ne že když jedeš víc, jak 20km, tak to máš na celý den, ale když si ty sama vybereš vzdálenějšího doktora, tak tu dobu na cestě ti sice omluví, ale budeš ji mít neplacenou a opět jen nezbytně nutnou…
@ančapepča píše:
A další nesmysl je, že si musíš nadělat pauzu na oběd![]()
Tak jak se to vezme, pracovní doba je 8 hodin, pauza na oběd být musí a musí být alespoň 30 minut, takže ano, musíš být v práci 8,5 hodiny, to není žádný nesmysl.
@j.a.n.i1 Pracovní doba je 8 hodin + 30 minut na oběd, takže pokavaď zakladatelka nebyla v práci, tak má nárok na 4 hod náhrady mzdy + 4 hodiny jí jdou do dovolené. Neměla tedy nárok na 30 minut po odpracování 4 hodin. Nemusí si nadělávat pauzu na oběd když nebyla v práci. A ktěm propustkám, jsem ráda, že to máme v práci nastavené takto. Já osobně (a nikdo z kolegů) to tedy nezneužívám a od mudr jdu poctivě rovnou do práce, ale máme to prostě takto. Možná záleží na zaměstnavateli
@ančapepča Nezáleží na zaměstnavateli, protože zákon je daný a zaměstnavatel si nemůže dělat co chce.
@j.a.n.i1
Nejdéle má do 14:00, to ma většinou každý den, krom jednoho kratšího dne. Já dělám do 16:30 každý den…