Propustka k lékáři - kontrola zaměstnavatelem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1
16.5.18 15:10

Dobrý den,
zaměstnavatel musí poskytnout zaměstnanci pracovní volno s náhradou mzdy na nezbytně nutnou dobu, avšak jen jestli jsou splněny určité podmínky: a) vyšetření nebo ošetření je provedeno ve zdravotnickém zařízení, které má uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou zaměstnance,
b) toto zdravotnické zařízení je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout,
c) vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.

Vedoucí zaměstnanec firmy je povinen opatřit propustku razítkem firmy, svým podpisem, vyplní jméno zaměstnance, rok narození, místo, den a přesný čas odchodu. Zaměstnanec předloží při návštěvě lékaře propustku, k doplnění údajů (Byl ošetřen v…) a odevzdá zpět zaměstnavateli, který potvrdí čas příchodu.
V případě, že na propustce nemáte uvedený čas odchodu, ošetření a příchodu zpět do práce, nebudete schopna zaměstnavateli prokázat, kolik času jste k návštěvě lékaře skutečně potřebovala. Jelikož Váš zaměstnavatel není úplně vstřícný, v budoucnu dbejte na to, abyste měla propustku řádně vyplněnou a ke sporu nemohlo dojít.

S pozdravem

Poradna pro občany v nesnázích Diakonie Západ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
16.5.18 15:28

@Monchichik kolikrát ani ty 4 hodiny nestačí když jde máma s dítětem k mudr v zimním období. Tak to prostě je. Jsem ráda, že muj zaměstnavatel je v tomto ohledu normální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
16.5.18 15:32
@ančapepča píše:
@Monchichik kolikrát ani ty 4 hodiny nestačí když jde máma s dítětem k mudr v zimním období. Tak to prostě je. Jsem ráda, že muj zaměstnavatel je v tomto ohledu normální

ale ony nejsou žádné čtyři hodiny, ale doba nezbytně nutná… a ta je někdy kratší, jindy delší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2427
16.5.18 15:34

Mě by zajímalo, odkud lidi berou ty 4 hodiny. 8o „Od mzdové… od vedení…“ - no a ti to berou odkud???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39415
16.5.18 15:42
@KimL píše:
Mě by zajímalo, odkud lidi berou ty 4 hodiny. 8o „Od mzdové… od vedení…“ - no a ti to berou odkud???

to by me taky zajimalo. :mrgreen: U nas to tak totiz taky je. Jedna propustka maximalne na 4 hodiny. A co vim, tak to tak plati i v jinych firmach. Ale neznamena to automaticky, ze lekar=4 hodiny v trapu. nekdy to tak teda vyjde. Ale vetsinou staci min.
A s tou pauzou na obed. Znam zase firmy, kde maji pracovni dobu 7,5h + 0,5h pauzy na obed, u nas je asi jako u vetsiny 8h+0,5h pauza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
16.5.18 15:46
@Monchichik píše:
@ančapepča Nezáleží na zaměstnavateli, protože zákon je daný a zaměstnavatel si nemůže dělat co chce.

pokud to zamestnancum vyhovuje, tak si zamestnavatel muže delat co chce…dokud na nej zamestnanci neposlou kontrolu, ale proc by to delali, ze pokud je to pro ne vyhodne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
16.5.18 15:59

@ančapepča Ale ona nemá nárok na žádné 4 hodiny, ona má nárok na proplacení doby nezbytně nutné v nejbližším zařízení, takže pokud není schopna doložit, že to opravdu bylo nezbytné být tam 4 hodiny, takže to, že po ní chce nadělat 1,5 hodiny vůbec nemusí mít společného s pauzou na oběd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
16.5.18 16:02
@Monchichik píše:
@ančapepča Nezáleží na zaměstnavateli, protože zákon je daný a zaměstnavatel si nemůže dělat co chce.

Tak jak se to vezme, vyhlásit, že propustka bude na 4 hodiny i když by stačilo méně, klidně může, to je ve prospěch zaměstnanců, ale pokud zaměstnanec prokáže, že bylo potřeba víc, tak musí vzít i to víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
16.5.18 17:13

@ančapepča jaký 4 hodiny pořád? nikde v zákoně se o 4 hodinách nemluví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
16.5.18 17:38

@Monchichik mám to tak zažité už dlouho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
16.5.18 17:44

Tak koukám, že nejsem sama kdo má 4 hodiny na jednu propustku. U nás neznám nikoho kdo by toho zneužíval, většinou se zaměstnanci vrací dřív. Takhle to máme od zaměstnavatele a za těch 11 let co tam pracuji se to nezměnilo. Tak už to mám fakt tak zažité. Nikdo nikdy neměl problém, tak snad nám to tak i vydrží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28075
16.5.18 17:46
@Havran007 píše: ředitel, ale od majitele mám maximální volnost. Jezdí tady jen jednou měsíčně.

a už je to tady. :mrgreen: Jak nneí kocour v boudě, myši mají prééé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
16.5.18 17:51

@ančapepča Supr, že to máš zažitý, ale prostě to tak není. Když to tak zaměstnavatel nenastaví, není důvod, proč si dál myslet, že to tak je. My se normálně vracíme od doktora hned do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
16.5.18 17:52

@ančapepča Ale jo, on může zaměstnavatel klidně povolit víc, to je v jeho kompetenci, ale že si to nemůže zaměstnanec vynucovat, o to jde. Je to dobrá vůle a nikoliv povinnost. Jinak u nás se to třeba taky neřeší a je i dokonce zvykem se nevracet a taky to nikdo nezneužívá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28075
16.5.18 17:58

Jak to tady čtu, tak jsem rád, že tohle řešit nemusím. :mavam: Hm, tím jsem asi nikoho nepotěšil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty