Poradna duly
Jana Čurdová
Petruš , držím palečky na ko, snad to dobře dopadne.
Já taky tahám 13 kg, navíc občas mě nešikovně kopne. Přežily to jiné druhomatky, musíme to taky zvládnout.
Holky dlouho zadne povidani o vareni. Udelate mi zase nejake chute na ceskou kuchyni? Predevcirem jsem udelala zeli a bramborovy knedlik - u nas se moc cesky jidla nevarej ale ted mam na ne zda se chut, tak se ostatni budou muset podridit ![]()
Tak co varite / pecete na vikend?
Ahojky,,magdi miminko jde krásně vidět ,,a pupík je taky krásný jujky,,to nám ti malí koblížči rostou,,petruško všechno bude dobré,,moc myslím,,mě puss dneska odjel na víkend do karlových varl tak jsem s filípkem sama,,a jak píšete má 13 kg a někdy ho vzít musím tak nebo tak,,
opicko
dneska varim halusky se zelim
v so zapykane brambory
v ne asi rajskou - kdyz jsme u te rajske jak ji varite pro deti? ja normalne pro nas varivam z protlaku,ale nevim jestli si to muzu dovolit i pro malou
cancerko: ja vedela ze to bude dobrej argument a presvedcim te ![]()
ted nevim kdo mi psal ze vi o stitne zlaze…j u sebe nemela ten papir od dr. takze jsem dostala letrox 75mg na kazdy den pul tablety…a ty vysledky byly TSH 6,68 zvyseno a fT4 16 v norme
a k vareni…ja mam v planu zelnacku…zitra prijedou rodice od pritele tak se upece kacena. a vic domysleny zatim nemam…ale dostala jsem chut na halusky jak jsem si to precetla jen nevim jestli stihnu udelat bryndzu ![]()
halusky, mnaaaaam. Musi se delat z brynzy? (to je hrozny trapas ja ani nevim co to je
). Da se brynza necim nahradit??
A pecena kachna, holkiiiiiiiiii ![]()
S rajskou ja se nepro:,–(im, manzovi se zda ze jo to moc sladky, je zvyklej na rajsky omacky italskyho stylu, hold nikdy to nemel a ted si na to nemuze zvyknout. Lucianko ja nevim jak s varenim pro deti ale rekla bych ze pokud v protlaku nejsou nejaky prezervativy tak bych se nebala to pouzit - dyt jsou to jen redukovany rajcata ne?
Mikitaa, s tou stitnou zlazou jsem to byla ja, napisu Ti SZ a v tom vice, ale TSH 6.7 v teho neni rozhodne zanedbatelny a 75mg taky ne (i kdyz nevim jestli to pulis takze mas jakychsi 37.5mg denne). Dobre ze to atakujes zavcasu a nenechej si nikym rict nic jinyho.
opicko: dekuji…
bryndza je ta omacka nebo jak to nazvat co de dava na to z ovciho mleka … ja mam mliko na zahrade tak si to delam sama
jinac se to da myslim koupit v kseftu…daji se delat i se zelym a spekem.
tu rajsou bych zkusila z rajcat mozna primo…ale myslim ze protlak neuskodi…daji se dnes koupit i tzv. „bio protlaky“ ja ten nazev bio nemam rada…prijde mi ze veci co by meli byt normalni ted nazyvaji bio a zbytek je asi nepozivatelnej..bo ja nevim…jeste ze mame skoro vsechno svoje od masa pres mliko az po ovo a zeleninu.
a opicko kdyz udelas rajskou prave z protlaku tak bude kyselejsi…to u nas prave chlapi neradi..tak delame z rajcat aby byla sladoucka…ale i tak jeste prislazuju:)
Tak nentokrát dělám halušky se zelím, ale když dělám s brynzou, tak kupuju takovou kostku v obchodě. Když jsem kdysi koupila klasickou domaci brynzu, tak nám to vůbec nechutnalo. Tak nevím na té kostce je taky napsáno brynza, ale chutná to líp ![]()
Jinak moje babička to občas nahradila lučinou a to je taky mňaaam.
cancerko: strasne zalezi na mliku z ktereho to je udelany…nekterym ovcim a kozam silene smrdi..a to se fakt neda…jiny je vonavy a z toho je to dobry…takze to ani neni o tom jestli kupujes domaci nebo kupovanou..ale z jakeho chovu odkud to je ![]()
Jinak jak jsem zjistila, tak můj recept na rajskou asi není moc stejnej jako ostatních. Nu schválně řekněte, děláte to takhle?
Nejprve dám máslo rozpustit a s hladkou moukou udělám jíšku, pak tam přidám dva druhy protlaku (mám to ozkoušené, jeden je kyselejší a druhej sladší a když se to zkombinuje, je to ta správná chuť).
Je z toho taková hustá kašička a tu postupně ředím vodou tak, aby bylo dost omáčky, ale aby měla pořád dobrou chuť. Pak to osolím, dám tam bobkové listy a cukr…každý podle své chuti, já raději sladší, moje švégra radši slanější a moje mamka radši kyselejší…hihi tak si pak vyberte že?
Nu a pak se to uvede do varu a chvíli se to povaří, aby to zhoustlo, případně se pak ještě znova dohustí jíškou.
K tomu uvařím špagety a na talíř do toho dám hoooooooooodně strouhaného sýru.
ja delam takhle dost podobne…
Na oleji zpěním pokrájenou cibuli, zapráším moukou, přidám protlak nebo oloupaná rajčata (nebo oboji), zaliju vývarem, přidám koření (to stejny jak ty) a vařím.
Pak procedim krz sítko, osolím a docukruju.
Ahoj,
tak k jídlu, my máme dnes kulajdu a zítra kdoví.
dětstkou rajskou dělám zrajčat, nemusí jich být tolik, přidám maximálně 1 lžíci protlaku a zjemňuji smetanou (pro menší děti bílým jogurtem)
Recept: cibuli zpěnit na másle, přidat mouku a udělat světlou jíšku, přidat na kolečka cca 4-5 rajčat, 2 kolečka citronu, bobkový list, podlít a řádně provařit, potom propasírovat, nebo vyndat citron a koření a rozmixovat, dochutit lžící protlaku, cukr, možné dokyselit citronem a zjemnit smetanou (jogurtem pro menší děti, 2-3 lžíce). Pro dospělé ještě kořením mletým pepřem. Občas přidávám drobné těstoviny nebo pohanku.
holky me migne…ted mi dovezli auto se zervisu…a chcou za to 20tisic…a jeste me cekaji brzdy a kulovy cepy…taky aspon sestka…to je fakt na maslu dneska s tema cenama…
sem se potrebovala nekde vybit trochu ![]()
Ahojky tak kontrola dobrý
, mírné zlepšení, co se týče toho špinění -tak už je to dobrý - přestala mi téct i neustále krev z nosu, dostala jsem totiž minule nějaký přášky na zpevnění cévek - takže zabraly. Zánět nemám a ani jsem neměla. Hrdlo sice pořád zkrácené, ale méně. Dr. říkala, že to snad ani nechápe, jak je to možné. Říkala, že to magnézko je asi k užitku. Takže ho užívat dál…
Mám se začít procházet, takže s malou už konečně můžu chodit ven. Sport, ale zatím žádný. Ani na plavání ne. Že to se uvidí v další poradně. A ptala jsem se i na to kolo-dle dr. v mém případě nemyslitelné. Ale, že i jinak ho v těhotenství moc nedoporučuje. Takže 100 lidí, sto chutí a co doktor, to názor. ![]()
Mikitko chápu tvoje rozhořčení. Větší obnos za ty naše plechové miláčky mne taky vždycky rozhodí.
Teď si nevzpomenu , která z vás chtěla vědět z čeho dělat rajskou pro děti. Já nevidím problém ani v tom protlaku. Ale je fakt, že pokud se dělá i z rajčátek i z protlaku většinou nemusím ani docukrovávat( my kupujeme pouze cherry rajčata - jsou sladší a chutnají jako opravdová rajčata) ![]()
Cancerko -řekla bych že já dělám rajskou v podstatě stejně. Já a Tinka máme radši sladší a manžel zase kyselejší.....
Mějte se krásně a příjemný víkend
![]()
Petrusho , tak to vypadá nadějně, určitě se šetři a bude to dobré. Mám radost s tebou.