Poradna duly
Jana Čurdová
Nel, určitě se to zlepší, já jsem ráda, že nemám xkrát denně hlavu v záchodě jako ještě před 2 týdny a je fakt že mi doktor už minule napsal čípky Torecan a ty taky trochu pomáhaj. Dr se nelíbilo, že jsem za 2 týdny zhubla 3 kg.To nejhorší zvracení nezastavili,ale když se to začalo zlepšovat tak už byl jejich účinek trochu znát.
Nel a je to Vaše první?
Ahoj holky, tak já vám musím napsat čerstvé zážitky z UTZ. Dnes končím 11. týden a byli jsme odpo u paní Dr. UTZ má suprový, tak jsem koukala na mega obrazovku jak z jara. Jenže paní Dr. nejdřív jen jezdila po břiše, jezdila, jezdila, nic neříkala a pak prohlásila, že jsem čekala dvojčata! Já už jsem to i sama viděla na tom UZT. Ale 1 mimi se dožilo max. 8 týdne, nyní už mu nebilo srdíčko, takže je mrtvé. Naštěstí to druhé je živé až až, že bylo problém ho změřit. No koukala jsem na to jak z jara,u nás žádná dvojčata nikdy nebyla. Byla dvojvaječná. V 6. týdnu na UTZ bylo vidět jen jedno,tak to druhé muselo být hezky schované. To mrtvé mimi se nevstřebalo, takže ho „porodím“ až s placentou našeho zdravého miláčka. No to až oznámíme našim, tak padnou. Nikdo nic ještě neví a chceme je trošku pozlobit těmi fotkami z UTZ, kde jsou vidět 2 bubliny
Jsem ráda, že jsem o tom dřív nevěděla, dnes by mi to bylo asi líto. Nicméně paní Dr. se divila, že vyrostlo do takové délky a já nemám špinění, krvácení, vůbec nic. Většinou se to prý tak projevuje, ale já kromě nechutí a zvracení jsem úplně v pohodě.
Zdenulino, no to tedy koukám…to jsou novinky. Já jsem v prvním těhu čekala taky nejdříve 2mimi, ale bohužel také u jednoho asi v 7tt přestalo tlouct srdíčko a dál se nevyvíjelo. A také jsem nezačala hned špinit ani krvácet. Až v přesně na den 11+1tt jsem teda začala krvácet a postupně špinit a nepřestalo to až do začátku 20tt. Ale já jsem o dvojčátkách věděla od začátku, takže jsem se s tím nejdříve nemohla srovnat a někdy když si vzpomenu i teď slza ukápne.
A mě v nemocnici říkali, že postupem času v těhu , to zdravé miminko pohltí to druhé. A je fakt že už na velkém UTZ v tom 20tt bylo vidět jen naše dcerka a to druhé mimi už ne.
A mám dodnes schovanou fotečku z UTZ, ze začátku 7tt minulého těhu , kde mám vytvořené 2dutinky. Pak už jsem z pověrčivosti nechtěla vidět
ani vlastnit žádnou fotku z UTZ a modlila se, ať je druhé mimi v pořádku a těšila se až si udělám fotku své narozené dcerky.
Jinak gratuluju k zdravému a čilému miminku.
![]()
Petrush, děkuji za zkušenosti, aspon pokud nějaké krvácení nebo špinění příjde, tak snad nebudu tak vyděšená a budu tušit o co jde. No já jsem v tomto těhu pořád měla nějaké divné pocity, jako jestli nekrvácím, furt chodím na záchod, prohlížím se jak trdlo, no tak jestli to s tím nesouvisí. Ale zatím mi fakt není nic. Příští týden jdu na to vyšetření genetických vad, tak jsem zvědavá, co tam nám řekne pan Dr. Zítra mě čeká celý den v autě, tak snad to zvládnu a za 2-3 týdny cesta zpět.
A ještě k těm dvojčátkům. No já to beru tak,že dvojčátka bych moc nechtěla, máme malý byt, navíc když bych musela do nemocnice nebo ležet, tak nevím, kam bych Aničku dala. Nemáme tu žádné známé a manžel chodí do práce od 8 do 7 hodin. Tak se tak uklidňuji, že to dopadlo tak jak mělo, hlavně jsem ted četla, že to může být způsobeno nějakou chromozomální vadou, tak to raději, že to dopadlo takto. A taky jsem ráda, že jsem o tom nevěděla. Tak to dnes byla taková rychlá zpráva za zprávou
I paní Dr. říkala, že je lepší mít jedno než dvě. A to jsem potřebovala slyšet.
Zdenulino, ono je to opravdu asi lepší, já jsem si to také mnhokrát opakovala. ŽE raději 1 zdravé miminko, než třeba 2 nemocné( nebo třeba i 1 nemocné). Ale já jsem se hrozně bála i o dceru, protože jsem si nebyla jistá, zda všechno dobře dopadne a zda ji vůbec budeme mít a zda bude úplně v pořádku.
Je to dobře, tak jak to bereš. Hlavně, že budete všichni zdraví a já myslím, že i Aničce bude stačit jeden sourozenec.
A je fakt, že ženská děloha je stavěná na 1miminko a mě to tak říkala moje gyn.dr. a že vlastně můžu být ráda, že to příroda tak zajistila. ![]()
Tak vám přeju příjemný pobyt v Čechách a přežij tu cestu v tom autě. ![]()
Jo jo, Petrush, nedivím se Tvým obavám. Taky je mi nějak divně, když si představím mrtvé mimi vevnitř.
Pročetla jsem dneska několik stránek, uklidňuje mě to, že jsem nenarazila na jediný případ, kdy by bylo druhé mimi postižené nebo nějak během těhu ohrožené. A taky koukám, že nejsme nějaké extra výjimky. Výjimka jsem snad v tom, že to vím až ted, v 11 tt. A jsem ráda, že jedem ted do Čech, protože pokud nastane „samočistící proces“, tak bych raději do české nemocnice než do německé, nebot má němčina je bída s nouzí a o Ani se má aspon kdo postarat. Bohužel jsem četla, že opravdu to krvácení kolikrát začíná až po 11. týdnu, někdy až ve 13. týdnu. Mně o tom dnes Dr.nic neřekla, asi mě nechtěla strašit, či co. Tak uvidíme, jak si tělo a příroda poradí.
Díky za podporu!
mikitaa : to nafouknuti mam taky, ale uz tak asi od 8tt. Puvodne jsem si myslela, ze jsem se moc prejidala a pribrala jsem, ale vcera jsem odvazne „skocila“ na vahu a mam nahore 2 kg, coz pri mych vahovych vykyvech neni tak desny.
Mne pomohlo takovy to odlehceni..moc mi ted nechutna maso a tak jsem spis na polivkach, prilohach a clovek pak trochu splaskne ![]()
Holky, s tou nemocenskou se to má tak, že když máš jen vycházky, tak na dovču určo nemůžeš, bo tě můžou kdykoli zkontrolovat a nespoléhala bych se na to, že k těhotnejm nechoděj. Nechte si napsat neomezený vycházky, to na vás nikdo nemůže a můžete odjet kam chcete a na jak dlouho chcete. Nevím proč s tím někteří MUDr nadělají takové scény, je přece jasné, že i těhule musí jít na procházku jak jí to vyhovuje a ne jak má vycházky.
Já měla ze začátku těhu taky jen vycházky, ale bohužel přesně v čase vycházek jsem musela chodit spinkat, takže jsem pomalu 3 týdny nevylezla z baráku.
Dobré ranko všem!!! ![]()
Tinko tak to je naše první mimi a moc se na něj těšíme. ![]()
Řešíte bříška?? Tak to už mám taky pěkně a hlavně večer nafouklé. Už se holky mažete?? Já ano, ale jen, když si vzpomenu, ale měla bych pořádně.
já teprv na neschopenku pujdu a snad mi dr. napíše neomezené vycházky. Řekli jste si i sami???
Jančo ten velký UZV co máš v popisku to je zase ten screening??
A kdy je holky tak nejlepší jít na ten 3D/4D UTZ??? A už jste byli???
Ještě vás všechny neznám, musím se trošku zorientovat a děkuji za přivítání.
Včera večer už jsem nebyla na PC.
Nel, o tu neomezenou neschopemku si řekni a uvidíš co na to doktor. Podle mě mu to někdy nepřijde až tak důležitý a tímhle se mu akorát připomeneš. Nic tím nezkazíš.
A ten velký UTZ je utz ve 20.tt, je zaměřen hlavně na vývoj srdíčka miminka. Ale mezití se ještě standartně chodí na tzv. Triple testy v 16.tt, jsou to ty samý jako ty hrazený ve 12 tt, jen jsou míň spolehlivý. Já ty ve 12.tt bohužel nestihla, tak mě tyhle neminou.
A 3D a 4D UTZ se prý dělá až tak ve 23.-24. tt, to prej je to miminko nejkrásnější. Ale pokud má tvůj doktor schopnou techniku a UTZ, který to umí, tak ti nejspíš 3D ukáže na chvíli jen tak pro radost už mnohem dřív. Mě miminko takto už ukazoval a bylo to moc hezký.
Janči tak já byla právě ted na tom screeningu a ten den ještě u dr. v poradně, ale nic mi právě neříkal o dalším UZV. A do poradny mám jít až 7.7. a to už budu v 17tt. Asi mu zavolám a zeptám se, jestli se tam mám zase objednat a on mi dá jen doporučení. Prý je lepší se na to objednávat dřív, jinak je tam lidí. No a na ty triple testy mě asi nepošle, když jsem byla ted. ![]()
A chystáš se na ten 3D UTZ???? No my by jsme chtěli s manžou
je to prý krásný.
Nel - to už takhle brzy si ti troufli říct pohlaví… ![]()
Jinak já asi taky na měsíc budu muset na neschopenku (snad mi jí teda pan dr. napíše)- teď jsem na mateřský, ale úplně mi to nevyjde…(tak mi to aspoň řekli v práci.)
Ahojky všem,tak vidím , že zase řešíte ty screeningy. Tak já jsem byla na screeeningu ve 12tt a i když jsem dostala zprávu, že je negativní, tak si mě ta sestřička zrovna objednala na 20tt na UTZ. S tím, že mi v 16tt vezmou triple testy u mé gyn.dr.a výsledky krve pošlou na pracoviště , kde se dělají screeningy. Takže celkový výsledek se dozvím asi až v tom 20tt na tom UTZ.
Holky a už jste byli některá u zubaře a u obvoďáka?
Nel o 3D a4D UTZ bohužel nevím nic, nepůjdu na něj, nám bude stačit i 2D.
![]()
K tomu screeningu, vidím, že postupy se poprůznu liší. Někdo na triple už ani nejde, když byl na screeningu v 1.trimestru a někdo ( např. já ) to mám se vším všudy.
No, co vim, tak neomezene vychazky se uz od ledna nedavaji. Aspon jsem to slysela.
Ja jsem taky na neschopence, ted uz koncim treti tyden, takze mi zacaly vychazky, ale je to des (9-11, 15-17). Na pristi kontrole se domluvim s doktorem, aby mi je dal cele odpoledne. Za dve hodiny nic nevyridim.
Ono je to hlavne o tom, ze kdyz prijde kontrola musus byt domluvena se svym doktorem, aby te kryl nebo mit od jineho doktora razitko, zes tam byla.
Chodej i na tehotny, ale nejde sedet doma. Je to kompromis … Clovek to musi riskovat, ale mit to domluvene.
Lolinka79