Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
máme syna v první třídě. Co je ve škole hodně zvážněl a přestal mluvit o kamarádech, narozdíl od školky. Není svěřovací typ, málo se dozvím.
Ale - dnes mi po kouskách vyprávěl, že když jde o přestávce na záchod, dorazí za ním dva až tři kluci ze třídy a bolestivě ho bijí. Že je paní učitelka potrestá tím, že jim nedá razítko do notýsku a to jim nevadí. V družině to nedělají, tam si to nedovolí.
Já nevím, co s tím, abych mu neuškodila… Paní učitelka je hodná paní před důchodem…
Jinak se snaží bránit, a nebrečí.
Chudato
.
Ja bych ho prihlasila na box a normalne bych mu rekla at se brani jeste vic. Kdyz ho napadnou at se bije jak lev. Klidne mu ukaz jak.
Ucitelce bych urcite rekla co se deje a ze razitko proste nezabira a chtela bych aby si promluvila s rodici. Nebo bych s nima mluvila sama (pokud muzes zjistiti kdo to je). Treba jim doma nadaji/potrestaji a bude to lepsi.
Ale z me osobni zkusenosti kdyz se me nekdo pokousel sikanovat (ve skole mi to slo) tak jsem se vzdycky branila a pak uz to nezkusili.
Mozna za tenhle pristup dostanu „nadano“, ale tohle ja radim i memu malemu kdyz si nekde hraji a velci kluci je obtezuji. Prvni je varuj a pak (kdyz te napadnou) je zmlat jak kone:)
Doufam, ze se to vyresi, chutato ![]()
Takze kluk rekne učitelce, ze ho bijí a ona je potresta tim, ze jim neda razitko? To jako vazne? ![]()
Urcite resit hned v pocatku. Smradi hnusny.
Mam kluka 5 let, on je presne takovy typ, co si necha vsechno libit. A oni to ti hajzlici vyciti. Pri představě, ze bych mela neco podobneho za rok, dva resit, je mi uplne uzko ![]()
Bastardi mali. Ucitelka si stim evidentne nevi rady, normalne bych sla za reditelem, zavolala rodicum, sama si na ne pockala. Sikanu nesnasim ![]()
Šikana je závažná věc a má několik fází! Téměř vždy se to stupňuje a děti jsou schopné za 5 týdnů být v té nejkrajnější fázi, která už (tady v ČR!!) skončila např. i omotáním toal. papírem a zapálením. O šikaně se nemluví, ale problém je, že po čase se i oběť stane na tyranech tzv. závislá a přijde jí, že to tak má být… Řešit! Hned! Za učitelkou, případně ředitelem/ředitelkou!
Resit to, dat podnet k rediteli at to resi.
My meli v dubnu kvuli podezreni na sikanu psycholozku v prvni tride. Prisla a nejaky cas sama s celou tridou pracovala, aby videla, jak se chovaji, aby se rozmluvili behem hrani. Ale tam dali podnet rodice uz ve skolce, jejich dceru pry udajne sikanuji vsichni okolo a vyslo s toho, ze ona je ta dominantni, drza, vzdorovita a vydupava si pozornost. Coz my jsme vedely, psycholozka si to myslela, ale az ve tride si to potvrdila, holka doma rikala neco jineho. Ja sama si myslim, ze u ni je nejaka porucha pozornosti atd.
Bez reseni dal tohle nevyresite. Prvni bych sla za reditelem.
Také jsem v první třídě řešila sikanu, ale tam kluk bil holky, tak ze domů chodily s modřinami. Šla jsem za paní učitelkou, ta tam zavolala i toho kluka a musel se sám přiznat co dělá a všem se omluvit. V šatně jsem si promluvila í s maminkou a vyšlo najevo, že jeho sikanovala holka ze 4 třídy, tak on si to vybíjel na menších holčičkách. Od té doby je klid. Určitě to tak nenech
Nenech to tak! My řešili šikanu dcery v1.třídě zasedly si na ni 2 holky, přestože učitelka to řešila důrazně tak trvalo 4 měsíce než se to uklidnilo. Rodiče holek byli dost často ve škole, pak se z toho stala skrytá šikana což jsem řešila já s holkama, ve druhé už je klid. Hodně si s nim povídej co to šikana je, jak moc se může vystupňovat. Dost taky pomohlo když dcera začala chodit na aikido. Taky jsme ji s manželem řekli ať se brání a neřeší případnou poznámku, to pak budem ve škole řešit my
@Petullka82 píše:
Ahoj,
máme syna v první třídě. Co je ve škole hodně zvážněl a přestal mluvit o kamarádech, narozdíl od školky. Není svěřovací typ, málo se dozvím.
Ale - dnes mi po kouskách vyprávěl, že když jde o přestávce na záchod, dorazí za ním dva až tři kluci ze třídy a bolestivě ho bijí. Že je paní učitelka potrestá tím, že jim nedá razítko do notýsku a to jim nevadí. V družině to nedělají, tam si to nedovolí.
Já nevím, co s tím, abych mu neuškodila… Paní učitelka je hodná paní před důchodem…
Jinak se snaží bránit, a nebrečí.
Okamžitě běž do školy, nejprve za učitelkou, následně za ředitelkou. Chtěj zápis ze setkání, chtěj okamžité řešení. Mlátěj ti malé dítě a ty nevíš co s tím? Necháš to tak? Panebože…
@Aghata píše:
Okamžitě běž do školy, nejprve za učitelkou, následně za ředitelkou. Chtěj zápis ze setkání, chtěj okamžité řešení. Mlátěj ti malé dítě a ty nevíš co s tím? Necháš to tak? Panebože…
Ahoj, děkuju za názory.
To moje nevím, co s tím znamená: nechci, aby se z toho stalo tajné bití. (Aby na něj nešli ještě víc, že žaloval…)Nejhorší je, že to trvá už asi dlouho, on to neřekl. Dnes jdu do školy za paní učitelkou, vím i jejich jména.
Sla bych do skoly a resila to…tohle normalni neni a jeste bude mit tak akorat trauma..me ted sikanoval trileteho kluka sestilety ve skolce a po dobrem to proste neslo, tak jsme museli udelat vitr a najednou si davaji pozor a hlidaji to…a mam i osobni zkusenost-na zakladce me taky sikanovali a nikdo se me nezastal..
Tak jsem mluvila s maminkou jiného klučiny, ten sedí s jedním z těch sígrů. Prý do školy nechce, ráno brečívá, vykrádají mu pouzdro, ničí pomůcky a smějí se mu za dětské oblečení, odmítá nosit slipy se zvířátky. Už si na to stěžovala a učitelka to neřešila. Takže dnes jdu já, zítra ona. Nechápala jsem, proč je ten náš rád, že sedí v lavici sám. Její syn si to moc přeje taky.
A já tomu našemu celý rok vyčítám, že kupuju pastelky 2× do měsíce a on není schopen říct, kam mizí.
Take jsem nazoru, ze nadat razitko je dost lehkomyslne reseni. To muze pouzit za spatne udelani ukolu, ale ne kdyz si dva vedome vyhlednou slabsiho a vedome mu jdou ublizovat mimo dosah ucitele /zachod/.
Nebrala bych si servitky a trvala na otevrenem reseni. Zadne potichu /promluvime s rodici, vyresime to, domluvime/. Pokud se sikana deje, tak jedna z velkych prevencich je ukazat vsem, ze to neprojde. Takze at si ti agresori projdou „ulickou hanby“.
@kdochcekam píše:
Nauč ho jak reagovat. nauč ho aby odstrčil ty malé šmejdy a s řevem běžel za dospělým, který to bude řešit ihned.
no, já mám v paměti vzpomínku ještě ze základky, jak spolužák taky od sebe dalšího odstrčil (ne ve zlém, ze srandy se pošťuchovali) a to tak nešťastně, že odstrčenému se potkla noha nebo o něco za sebou zakopnul, fakt nevím, a hlavou spadl na roh lavice. chvíli byl v bezvědomí, pak ho naprosto zmateného odvážela sanita.
@Petullka82 píše:
Ahoj, děkuju za názory.To moje nevím, co s tím znamená: nechci, aby se z toho stalo tajné bití. (Aby na něj nešli ještě víc, že žaloval…)Nejhorší je, že to trvá už asi dlouho, on to neřekl. Dnes jdu do školy za paní učitelkou, vím i jejich jména.
takže rovnou za učitelkou a nejlépe i s ředitelkou/ředitelem. Trvej na tom, aby zaujali nějaké stanovisko, jak to budou řešit a jak je potrestají. Bez toho bych neodešla s tím, že pokud to nehodlají řešit obrátila bych se na orgány činné v trestním řízení. Pak bych zašla za malým a promluvila bych si s ním -) o tom, že si vážíš toho, že ti to řekl, že jejich chování je špatné a je správné o tom mluvit, že jsi se ho zastala a šla to řešit, aby věděl, že má v tobě oporu, že ho budeš bránit…a ukončila bych to nějak ohleduplně tak, aby ti i příště řekl, kdyby mu cokoli zase prováděli. S tím jak se aktivně bránit proti šikaně, ti asi neporadím. Co je správné, aby udělal? -) odstrčit? odejít? ohradit se?